Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Bebelușii concepuți folosind ADN-ul a trei persoane se nasc fără boli ereditare: tehnica unicat folosită de medicii din Marea Britanie

iulie 20, 2025

Atletism: Ramona Verman, medalie de aur la lungime cu cea mai bună reuşită a carierei, la Campionatele Europene U23

iulie 20, 2025

Omenirea, mai aproape de realizarea unui vaccin universal împotriva cancerului

iulie 20, 2025

Video PAS a anunțat candidații la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Cine figurează pe listă

iulie 20, 2025

Rezultate LOTO – Duminică, 20 iulie 2025. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română

iulie 20, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Nicuşor Dan atacă la CCR o altă lege iniţiată de deputatul Silviu Vexler, referitoare la regimul cultelor
Justiție

Nicuşor Dan atacă la CCR o altă lege iniţiată de deputatul Silviu Vexler, referitoare la regimul cultelor

By Sala de Presăiulie 19, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Preşedintele Nicuşor Dan a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu o lege care modifică şi completează Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, prin care se sancţionează, ca în cazul preoţilor, exercitarea fără drept a profesiei şi de „rabin, imam sau alte funcţii clericale ori monahale, asimilate cu acestea, la solicitarea cultelor”, potrivit Agerpres.

Textul sesizării a fost publicat pe site-ul Senatului, iar legea reclamată la CCR a fost iniţiată de deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, cel care a iniţiat şi proiectul de lege de combatere a antisemitismului şi interzicerea organizaţiilor legionare, proiect atacat fără succes de Nicuşor Dan la CCR.

În sesizarea postată pe site-ul Senatului, Nicuşor Dan explică faptul că, la data de 28 iunie 2025, Parlamentul României a transmis preşedintelui, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor (Pl-x 166/2025).

Actul normativ introduce două noi articole în Legea Legea 489/2006:

*La articolul 23, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(4) Exercitarea fără drept a atribuţiilor de preot, rabin, imam sau a altor funcţii, clericale ori monahale, asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul de Stat pentru Culte, constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare”.

*La articolul 29, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: „(11) Cultele au dreptul exclusiv asupra modalităţilor religioase de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepţilor sau recunoscute ca simboluri identitare proprii”.

Citește și:

CCR a respins sesizarea lui Nicușor Dan pe legea de combatere a antisemitismului și xenofobiei. Argumentele Curții

În opinia preşedintelui, prin modalitatea de adoptare şi prin conţinutul său normativ, modificarea legislativă a fost adoptată cu încălcarea unor norme şi principii constituţionale, respectiv art.1 alin.(5), art.76 alin.(1) coroborat cu art.73 alin.(3) lit.h), respectiv art.29 şi art.30 din Constituţie.

De asemenea, legea încalcă art.147 alin.(4) din Constituţie şi art.7 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin stabilirea conţinutului constitutiv al unei infracţiuni prin acte infralegale.

Legea în discuţie extinde sfera subiectului activ al infracţiunii, fiind incluse şi categoriile „rabin” sau „imam”, dar şi sintagma „altor funcţii, clericale sau monahale, asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul de Stat pentru Culte”.

„Astfel, se creează posibilitatea Secretariatului de Stat pentru Culte să stabilească, la cererea cultelor, alte funcţii clericale sau monahale asimilate celor de preot, rabin sau imam. În consecinţă, stabilirea conţinutului constitutiv al infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, în acest domeniu, al exercitării libertăţii religioase, nu este realizată exclusiv prin lege, ci poate fi realizată inclusiv prin acte infralegale, acte administrative ale Secretariatului de Stat pentru Culte (…) În egală măsură, folosirea unei sintagme vagi, definită prin acte administrative ulterioare încalcă şi standardele de calitate a legii, potrivit art.1 alin.(5) din Constituţie. Art. 36 alin. (1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative impune condiţia ca legea să fie clară, de natură ‘să excludă orice echivoc, criteriu pe care apreciem că prevederea din legea supusă controlului de constituţionalitate nu îl îndeplineşte”, mai spune preşedintele.

Nicuşor Dan mai reproşează enumerarea incompletă a funcţiilor clericale şi monahale.

„În măsura admiterii criticilor formulate anterior cu privire la sintagma ‘altor funcţii, clericale ori monahale. asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul pentru Culte’, utilizată în formularea art. unic pct.1 din legea supusă controlului de constituţionalitate, aceste prevederi rămân neconstituţionale, deoarece enumeră expres numai preotul, rabinul şi imamul printre funcţiile clericale sau monahale a căror exercitare fără drept constituie infracţiune, fără a ţine cont de faptul că există şi alte titulaturi specifice celorlalte culte religioase recunoscute de lege (în număr total de 18), care sunt asociate unor funcţii clericale şi monahale proprii”, explică şeful statului.

Concret, altor culte religioase recunoscute prin lege le sunt specifice alte titulaturi, cum ar fi: muftiu (în cazul Cultului musulman), slujitor duhovnicesc/păstor (în cazul Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România), bătrân (în cazul Organizaţiei Religioase „Martorii lui lehova”).

Toate aceste titulaturi trebuie luate în considerare de legiuitor în cuprinsul art. 23 alin. (4) din Legea nr. 489/2006, deoarece, după cum a reţinut şi Curtea Constituţională „indiferent de denumirea acordată personalului propriu de fiecare cult, valoarea socială ocrotită prin incriminarea faptei de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi este aceeaşi”, se arată în sesizare.

De asemenea, critici neconstituţionalitate pot să fie formulate şi din perspectiva faptului că textul incriminează „exercitarea fără drept a atribuţiilor” specifice mai multor funcţii clericale sau monahale, legiuitorul ignorând că, de cele mai multe ori, aceste atribuţii nu sunt stabilite prin lege, ca act normativ de reglementare primară, ci prin statutele şi codurile canonice ale cultelor, recunoscute prin hotărâre adoptată de Guvern, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte.

O altă critică a preşedintelui se referă la încălcarea art.1 alin. (5), art. 29 şi art.30 din Constituţie prin stabilirea unui drept exclusiv al cultelor asupra modalităţilor religioase de cinstire a anumitor persoane, fapt ce încalcă libertatea religioasă, dar şi exerciţiul libertăţii de exprimare.

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

România la CEDO: despăgubiri de zeci de milioane de euro stabilite în deciziile date de instanța europeană în 2025

Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

Elena Udrea, despre problemele penale ale lui Florian Coldea: Ce faci altora ţi se întoarce ţie

Elena Udrea află astăzi daca va fi eliberată. Tribunalul Prahova judecă contestația DNA la decizia de liberare condiționată

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

Încă o lună de arest pentru mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este de negăsit

Video Predoiu: Suspectul crimei din Mureș a scăpat de Poliție pentru că a fost ajutat inclusiv de victimă

Exclusiv Ministrul Radu Marinescu, despre extrădarea „fugarilor”: „În 99% dintre situații, avem succes”. Anunț despre Potra și Paul al României

Alegerile Editorului

Atletism: Ramona Verman, medalie de aur la lungime cu cea mai bună reuşită a carierei, la Campionatele Europene U23

iulie 20, 2025

Omenirea, mai aproape de realizarea unui vaccin universal împotriva cancerului

iulie 20, 2025

Video PAS a anunțat candidații la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Cine figurează pe listă

iulie 20, 2025

Rezultate LOTO – Duminică, 20 iulie 2025. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română

iulie 20, 2025

Ploile taifunului Wipha au lovit Hong Kong-ul, înainte ca furtuna să slăbească în provincia chineză Guangdong

iulie 20, 2025

Cele mai recente știri

Video Cauza decesului lui Felix Baumgartner, confirmată oficial. Ce arată autopsia

iulie 20, 2025

Galerie Foto Îmbrânceli cu forțele de ordine la protestul susținătorilor lui Călin Georgescu. Un bărbat prins cu un cuţit și 4 jandarmi agresați

iulie 20, 2025

Iranul anunţă că şi-a înlocuit sistemele de apărare antiaeriană avariate în războiul cu Israelul

iulie 20, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.