Elveţia doreşte să interzică svastica, salutul nazist şi alte simboluri naziste din cauza amplificării antisemitismului, a anunţat guvernul federal. conforrm The Guarrdian.
Consiliul Federal a transmiis într-un comunicat că „interzicerea simbolurilor legate de al Treilea Reich a devenit deosebit de urgentă din cauza creşterii accentuate a incidentelor antisemite”.
Acesta a propus o interdicţie imediată a utilizării simbolurilor naziste în spaţiul public şi aplicarea unei amenzi de aproximativ 200 de franci elveţieni (peste 200 de euro) pentru oricine încalcă legea.
Codul penal elveţian va fi modificat pentru a pedepsi pe oricine foloseşte un „simbol rasist, extremist, nazist sau care promovează violenţa pentru a propaga ideologia pe care o reprezintă”.
Elveţia doreşte, de asemenea, să extindă interdicţia la semne mai criptice folosite de susţinătorii ideologiei naziste, nu doar la cele mai cunoscute simboluri naziste.
Astfel, utilizarea numerelor „18” – reprezentând prima şi a opta literă a alfabetului, iniţialele lui Adolf Hitler – şi „88” – pentru „Heil Hitler” – va fi, de asemenea, interzisă conform legii propuse.
„Contextul va juca un rol decisiv în acest caz”, a precizat consiliul.
Vor fi prevăzute excepţii pentru scopuri educaţionale, ştiinţifice, artistice sau jurnalistice, dar „în limitele permise de libertatea de exprimare”, a adăugat acesta.
Simbolurile religioase existente care sunt identice sau similare cu simbolurile naziste nu vor fi afectate.
Consultarea cu privire la interdicţia propusă se va desfăşura până la 31 martie anul viitor şi include, de asemenea, planuri viitoare pentru interzicerea „altor simboluri extremiste”.
Ca şi în alte părţi ale Europei, numărul incidentelor antisemite a crescut în Elveţia în ultimii ani, în special după începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, declanşat de atacul militanţilor asupra Israelului la 7 octombrie 2023.
Anul trecut, Coordonarea Intercomunitară Împotriva Antisemitismului şi Defăimării a înregistrat 944 de incidente antisemite în Elveţia francofonă – cu 70% mai multe decât în 2022.
„Această creştere considerabilă este determnată în mare parte de conflictul Israel-Hamas, care a servit şi continuă să servească drept pretext pentru intensificarea antisemitismului”, a declarat grupul în raportul său anual.
În zonele germanofone şi italofone ale Elveţiei, creşterea a fost mai puţin pronunţată, numărul incidentelor crescând de la 910 în 2022 la 1.130 anul trecut, potrivit Federaţiei Elveţiene a Comunităţilor Evreieşti şi Fundaţiei Împotriva Rasismului şi Antisemitismului (GRA).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].