Echipa de securitate națională a președintelui ales al SUA Donald Trump a purtat discuții cu Casa Albă și liderii ucraineni ca parte a unui efort concertat de a găsi o modalitate de a pune capăt războiului cu Rusia, au declarat pentru NBC News mai multe surse.
Președintele ales a promis că va pune capăt conflictului, însă a trimis semnale mixte în comentariile sale publice, îndemnând Rusia să facă pace, dar sugerând, de asemenea, că ar putea reduce ajutorul militar al SUA către Ucraina sau ar putea impune limite privind utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acțiune fabricate de SUA.
Nu există încă un plan de pace
Consilierii lui Trump și nominalizații din Cabinet, care au o serie de opinii cu privire la Ucraina, nu au prezentat încă un plan de pace conceptual sau specific la Kiev, au spus sursele.
În ciuda promisiunilor lui Trump de a pune capăt rapid războiului, rămâne neclar dacă el îl poate convinge pe președintele rus Vladimir Putin să oprească luptele pe măsură ce forțele Moscovei câștigă teren în estul Ucrainei. De asemenea, nu este clar dacă echipa lui Trump a comunicat cu guvernul lui Putin despre Ucraina și, dacă da, ce a fost transmis de ambele părți.
Când a fost întrebat la „Meet the Press” dacă lucrează activ pentru a pune capăt războiului, Trump a răspuns afirmativ, dar a refuzat să spună dacă a vorbit cu Putin de la alegerile din noiembrie.
„Nu vreau să spun nimic despre asta, pentru că nu vreau să fac nimic care ar putea împiedica negocierile”, a spus Trump, scrie sursa citată.
Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a purtat mai multe conversații cu succesorul său numit, reprezentantul Mike Waltz, R-Fla., pe care Trump l-a apelat pentru a prelua funcția, a declarat un înalt oficial al administrației. Ei s-au concentrat pe împărtășirea informațiilor relevante, dar nu au explorat strategii pentru a pune capăt războiului sau a asigura o încetare a focului, a spus una dintre surse.
Un avantaj al acestor discuții este că se vor asigura că echipa de tranziție a lui Trump nu va fi surprinsă de nicio acțiune a administrației Biden asupra Ucrainei înainte ca președintele ales să fie preia mandatul în ianuarie, a spus oficialul administrației, mai scrie sursa citată.
„Trump este foarte serios în ceea ce privește dorința de a ajunge la o încetare a focului în prima zi”, a spus o sursă care cunoaște problema pentru NBC News.
Întrebat dacă Walz și alții din echipa de tranziție a lui Trump lucrează cu administrația Biden la un plan de încetare a focului, purtătorul de cuvânt al tranziției Brian Hughes a spus: „Congresmanul Waltz și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan sunt în contact cu multe probleme. Scopul este ca lumea să înțeleagă că există dorința ca timpul de tranziție să fie văzut ca o Americă puternică, care lucrează pentru pace și stabilitate în întreaga lume, până când președintele ales Trump depune jurământul.”
Echipa lui Trump nu a informat încă guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre eventualele planuri, potrivit două surse apropiate de la Kiev și foști oficiali americani care sunt în comunicare cu oficialii ucraineni.
Asta în timp ce întâlnirile și conversațiile recente dintre Zelenski, Trump și consilierii lor au fost constructive, inclusiv o întâlnire față în față la Paris intermediată de președintele francez Emmanuel Macron, au spus sursele.
„Atmosfera de până acum în ceea ce privește angajamentul dintre ucraineni și echipa Trump, inclusiv Zelensky și Trump însuși, a fost pozitivă”, a spus una dintre surse.
Duminică, Trump a scris pe rețelele de socializare că Zelenski și Ucraina sunt pregătite pentru un acord de pace și că era timpul ca Putin „să acționeze”. Însă există „zero indicii” că Putin este gata să facă concesii sau că obiectivul său general de a avea control efectiv asupra Ucrainei s-a schimbat, a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.
Elanul s-a schimbat în favoarea Rusiei pe câmpul de luptă din est în ultimele săptămâni, deoarece Ucraina se luptă cu o lipsă de forță de muncă și, în consecință, Kremlinul va fi reticent în a opri luptele, spun analiștii și foștii diplomați americani. De asemenea, Rusia nu ar fi dispusă să accepte o încetare a focului în timp ce trupele ucrainene continuă să dețină teritorii în interiorul Rusiei în regiunea Kursk.
Apropiat al Kremlinului: Orice încercare a lui Trump de a pune capăt războiului va fi condamnată
Un rus dur cu legături strânse cu Kremlinul a spus în interviurile recente că orice încercare a lui Trump de a pune capăt războiului va fi condamnată dacă nu există discuții mai ample care să abordeze preocupările de securitate ale Moscovei.
Konstantin Malofeyev, un magnat rus și ultra-naționalist, a declarat pentru Financial Times că Putin probabil va respinge o propunere de pace prezentată cu luni în urmă de Kellogg, înainte de a fi ales de Trump pentru a lucra ca trimis al SUA în Ucraina.
„Kellogg vine la Moscova cu planul lui, îl luăm și apoi îi spunem să se încurce, pentru că nu ne place nimic. Asta ar fi toată negocierea”, a spus Malofeyev. „Pentru ca discuțiile să fie constructive, trebuie să vorbim nu despre viitorul Ucrainei, ci despre viitorul Europei și al lumii.”
La începutul acestui an, Kellogg a propus să preseze ambele părți în discuții de pace prin amenințarea că va întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei dacă aceasta nu este de acord cu negocierile și că va intensifica livrările de arme către Kiev dacă Moscova refuză să vină la masă. Planul ar exclude aderarea Ucrainei la Alianța NATO pentru până la 10 ani.
Conform planului, Ucraina ar trebui să accepte linia frontului actual, cel puțin deocamdată, și ar putea recâștiga teritoriul pierdut doar prin mijloace diplomatice sau politice.
Echipa lui Trump va respinge probabil obiectivul de lungă durată al Ucrainei de a se alătura alianței NATO ca o modalitate de a încerca să convingă Rusia să inițieze discuții de pace cu Kiev, au declarat surse care cunosc această problemă, mai scriu jurnaliștii de la NC News.
În schimb, Ucrainei ar putea primi garanții de securitate de către unii membri ai alianței. Zelensky a propus ideea ca trupe străine să fie dislocate în țară până când Kievul s-ar putea alătura alianței NATO.
Echipa de tranziție a lui Trump a refuzat să comenteze modul în care Trump vede ideea de a interzice Ucrainei să adere la NATO pe o perioadă nedeterminată sau pentru o anumită perioadă de timp.
Trump: „Singura modalitate de a opri războiul este să nu părăsim Ucraina”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a asigurat săptămâna asta că nu va abandona Ucraina în încercările sale de a rezolva războiul ruso-ucrainean, relatează Time într-un amplu articol dedicat desemnării lui Trump drept „Persoana Anului”. Întrebat dacă va abandona Ucraina, Trump a spus că va folosi sprijinul SUA pentru Ucraina ca pârghie asupra Rusiei pentru a negocia încheierea războiului.
„Vreau să ajung la un acord”, a spus el, „și singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu părăsim Ucraina”, a asigurat președintele ales al SUA. Publicația amintește că în timpul campaniei electorale lui Trump îi plăcea să se laude cu promisiunea că va putea încheia un acord de pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore.
Acum a recunoscut că va fi mai dificil decât a arătat. „Orientul Mijlociu este o problemă care este mai ușor de rezolvat decât ceea ce se întâmplă cu Rusia și Ucraina. Numărul tinerilor soldați morți care zac peste tot pe câmpuri este uluitor. Ceea ce se întâmplă acolo este o nebunie”, a spus Trump.
Editor : Iulia Bălăianu