Actriţa Ioana Pavelescu va fi recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie.
Ioana Pavelescu, fiica actriţei Corina Constantinescu, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972. A debutat în cinematografie în 1969, în „Pantoful Cenuşăresei”, ultimul film regizat de Jean Georgescu. Rolul care a consacrat-o a fost însă Rusanda din filmul „Osânda” (1976), regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a jucat alături de Amza Pellea şi Gheorghe Dinică.
„Când o distribuia în «Osânda», Sergiu Nicolaescu ştia exact că pe umerii acestei fete fragile pot fi lăsate poveri tragice. Că i se poate încredinţa jocul umbrelor şi al luminilor, al temerilor şi al curajului, al vorbelor scormonitoare sau chiar insinuante, momeală şi capcană, al urii care nu trebuie să posomorească un obraz de femeie şi al graţiei care însă nici ea nu trebuie să-l transfigureze până la a-l face suspect“, scria Magda Mihăilescu în Revista Cinema, 1982.
„Osânda” a deschis un lung şir de colaborări ale actriţei cu Nicolaescu. În 1977, joacă în serialul tv istoric „Războiul independenţei”. Câţiva ani mai târziu, în 1982, regizorul o distribuie într-unul din rolurile principale din „Întâlnirea”, o dramă plasată în Delta Dunării, alături de Ovidiu-Iuliu Moldovan, Vladimir Găitan şi Colea Răutu. În filmul de acţiune „Viraj periculos” (1982), joacă un personaj negativ şi îi are parteneri de ecran pe Emilia Dobrin, Ion Besoiu şi Mircea Albulescu. Colaborează cu Nicolaescu şi pentru drama istorică „Mircea” (1989) şi pentru producţia română – americană „Punctul Zero” (1996).
Colaborează pentru prima dată cu Alexandru Tatos în 1978, care o distribuie în rolul principal din „Rătăcire”, alături de Dan Nuţu. Aici, Ioana Pavelescu joacă rolul unei tinere românce care nu se poate adapta în noua ei familie din Germania. Se va reîntâlni cu regizorul pe platoul de la „Întunecare” (1986).
Filmografia Ioanei Pavelescu include filme precum „Cumpăna” (r. Cristiana Nicolae, 1979), „Trandafirul galben” (r. Doru Năstase, 1982), „Calculatorul mărturiseşte” (r. George Cornea, 1982 – unde are o scenă alături de mama ei, actriţa Corina Constantinescu), „Misterele Bucureştiului” (r. Doru Năstase, 1983), „Totul se plăteşte” (r. Mircea Moldovan, 1986) şi „Polul Sud” (r. Radu Nicoară, 1993).
La începutul anilor 1990 se mută în SUA unde îşi continuă activitatea în film şi pe scenă. Are apariţii în producţii străine precum „Method” (r. Duncan Roy, 2004) sau „Weapon” (r. Ernie Barbarash, 2011). Se întoarce în ţară în 2003 şi joacă în „Puzzle” (r. Andrei Zincă, 2013) şi „Palatul pionierilor” (r. Bobby Păunescu, 2015). Pentru rolul din Puzzle a fost recompensată cu premiul pentru rol principal feminin la New York City Independent Film Festival.
Pe scenă, Ioana Pavelescu a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În 1975, s-a întors la Bucureşti şi s-a alăturat echipei Teatrului Mic. A jucat şi pe scena Teatrului Bulandra sau pe scena Teatrului Naţional. În 2003, la invitaţia lui Dinu Săraru, a revenit pe scenă pentru a interpreta rolul principal din Anna Karenina la Teatrul Mic. Dintre cele mai recente spectacole amintim comedia „Lettice & Lovage” de Peter Shaffer, „Secretul doctorului Honigberger” de Mircea Eliade la Teatrul Metropolis, „Doamna Godot” de Olga Delia Mateescu la Teatrul Dramaturgilor Români, „Hoţii de frumuseţe” de Pascal Bruckner la Teatrul Evreiesc de Stat, „Lear(a)” de William Shakespeare în regia lui Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. Un alt rol marcant pe scena teatrului a fost cel al Zeldei. Spectacolul „Zelda”, o adaptare a piesei „The Last Flapper” de William Luce, s-a jucat pe mai multe scene de teatru independent din capitală, dar şi în străinătate.
Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie şi va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited şi pe premiilegopo.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.