Administraţia preşedintelui american Donald Trump a declanşat marţi un val de disponibilizări în rândul funcţionarilor Departamentului Sănătăţii şi agenţiilor sanitare, în cadrul unui plan de restructurare major ce prevede suprimarea a 10.000 de posturi.

Potrivit unor fotografii şi mărturii postate pe reţelele sociale, angajaţii au aflat despre disponibilizarea lor dimineaţa devreme printr-un email sau imediat cum au ajuns la locul de muncă, cardul lor de acces încetând să funcţioneze, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Aceste disponibilizări lovesc diverse servicii ale departamentului (HHS) şi agenţiile federale pe care acesta le supervizează, precum cele însărcinate cu aprobarea de noi medicamente (FDA), cu reacţia la epidemii (CDC) sau cu cercetarea medicală (NIH).

„Acestea sunt persoanele care se asigură că medicamentele pe care voi şi copiii voştri le luaţi sunt sigure. Sunt cele care realizează şi supervizează cercetările asupra cancerului, sănătăţii copiilor şi multor altor lucruri. Sunt cele care veghează ca noile aparate utilizate de medici şi pacienţi să fie eficiente”, a denunţat pe reţeaua X Craig Spencer, medic şi profesor la Universitatea Brown.

„Este un moment dificil pentru noi toţi din HHS”, a recunoscut marţi după-amiaza secretarul american al sănătăţii Robert Kennedy Jr pe platforma X, afirmând că se gândeşte la „toţi cei care şi-au pierdut locul de muncă”.

„Însă realitatea este fără drept de apel: ceea ce făceam nu funcţiona”, a continuat Robert Kennedy Jr. „Americanii devin în fiecare an tot mai bolnavi”, în pofida sutelor de miliarde cheltuite, a denunţat el.

Anunţat săptămâna trecută, planul său de reorganizare masivă a atras reacţii foarte critice atât din partea opoziţiei, cât şi din partea experţilor în domeniul sănătăţii.

Mai multe servicii urmează să fie închise sau să fuzioneze, pentru a permite o „realiniere” a Departamentului Sănătăţii, a cărui prioritate va fi de acum lupta împotriva bolilor cronice precum diabetul sau obezitatea, a explicat oficialul.

Iar efectivele ar urma să scadă de la 82.000 de angajaţi cu normă întreagă la 62.000, plecările voluntare sau pensionările anticipate adăugându-se celor 10.000 de disponibilizări prevăzute.

Aceste disponibilizări au loc simultan cu instalarea lui Jay Bhattacharya la conducerea agenţiei însărcinate cu cercetarea medicală (NIH). Într-un email intern consultat de AFP, acest economist ales de administraţia Trump a recunoscut „impactul profund” pe care îl vor avea aceste disponibilizări „asupra principalelor funcţii administrative ale NIH”.

Potrivit media americane, mai mulţi înalţi responsabili ai acestor agenţii au primit săptămâna aceasta propuneri privind o transferare a lor în locuri izolate, în zone îndepărtate din state precum Alaska sau Oklahoma.

„FDA aşa cum o cunoşteam noi nu mai există”, şi-a exprimat marţi indignarea Robert Califf, fostul şef al agenţiei pentru medicamente, pe reţeaua LinkedIn. „Cred că istoria va reţine că aceasta a fost o enormă eroare”, a declarat el.

Această reformă a agenţiilor sanitare americane are loc chiar în momentul în care SUA se confruntă cu o criză sanitară de amploare, cu revenirea rujeolei, o boală gravă foarte contagioasă, care a contaminat peste 480 de persoane şi a făcut două decese, primele înregistrate în această ţară în ultimul deceniu.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version