Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că de luni a început înregistrarea alegătorilor români din străinătate pentru alegerile prezidenţiale din luna mai. O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din afara ţării, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro. Portalul cuprinde două secţiuni: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă. Până la ora 11.00, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite patru cereri de vot prin corespondenţă”, au anunţat reprezentanţii AEP.

Ei au explicat că alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Termenul – limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. 

AEP a menţionat că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Termenul – limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secţie de votare este 4 martie 2025, ora 23.59.

AEP a mai transmis că la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, alegătorul pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă nu a înregistrat primirea plicului cu opţiunea sa de vot îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin la secţiile de votare.

De asemenea, întrebări şi sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version