56 de femei din ţară care dezvoltă afaceri în propriile gospodării au beneficiat de granturi | PUBLIKA .MD

0
28

56 de femei din ţară care dezvoltă afaceri în propriile gospodării au beneficiat de granturi menite să le uşureze activitatea şi să le încurajeze să-şi continue micile afaceri, fără a dăuna mediului înconjurător. Banii, peste 200 de mii de dolari, sunt oferiţi de Suedia în cadrul unui proiect PNUD.

Printre câştigătoare se numără şi Cristina Guţu, o tânără de 26 de ani, originară din satul Abaclia, Basarabeasca. Femeia, care este profesoară, are o prisacă proprie şi spune că banii primiţi vor contribui la dezvoltarea afacerii de familie.

”Vom avea nevoie de o centrifugă de scoatere a mierii, vom avea nevoie de nişte stupi, pentru că dorim să ne dezvoltăm familia noastră de albine, să creştem la un număr de până la o sută de familii de albine”, a spus Cristina Guţu.

Printre câştigătoare este şi Ecaterina Ipatii, femeia susţine că vrea să dezvolte o afacere cu compost în satul natal, Fîrlădeni din raionul Căuşeni, iar datorită grantului va cumpăra utilajul necesar.

”Am câştigat un grant nerambursabil în sumă de 3900 de dolari pentru utilaje. Compostul are aşa o capacitate de a menţine apa la rădăcinile plantelor şi de a folosi plantele din jur. Tot ce este în grădină, producem compost şi nu mai folosim chimicate”, a menționat Ecaterina Ipatii.

Femeile care au aplicat în prima etapă a concursului spun că granturile primite au fost un adevărat ajutor. Maria Josan are o afacere cu plante decorative şi a aplicat la concurs în noiembrie 2021. Recent, a primit un cazan pe biomasă procurat cu ajutorul grantului de 4 200 de dolari.

”Ne-au instalat cazanul, ieri a fost ultima zi de instalare, suntem foarte bucuroşi. Nu o să ne mai trezim din trei în trei ore să puneam lemne. Cazanul este încărcat seara şi 12, 18 ore nu mai este nevoie să te ocupi”, a precizat  MARIA JOSAN, locuitoare a satului Cioreşti, Nisporeni.

Responsabilii de proiect afirmă că îşi propun să ajute femeile să dezvolte afaceri cât mai prietenoase cu mediul.

”Vor fi proiecte care ţin de amenajarea de spaţii protejate pentru creşterea legumelor, cum ar fi serele. Vom avea proiecte care ţin de încălzire pe tot parcursul anului şi vor fi dotate cu cazane pe biomasă sau sistem de energie regenerabilă pentru lumină şi căldură”, a spus VICTORIA IVANCIOGLO, manager proiect.

Cele 56 de femei care au câştigat granturi sunt din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, Găgăuzia, dar și din regiunea transnistreană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.