Afaceri şi profit în scădere pentru iHunt Technology – 11.09.2023

0
35

iHunt Technology (HUNT), retailer online şi producător de telefoane mobile, a anunţat, pentru primul semestru al anului, o cifră de afaceri netă de 19,7 milioane de lei, cu 19,3% sub cea din primele şase luni ale lui 2022, în timp ce rezultatul din exploatare a coborât cu 54,1%, la 1,35 milioane de lei, conform raportului companiei publicat, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Vlad Mihai Hristea, directorul general al iHunt Technology, spune: “Profitul a fost afectat în primul semestru din 2023 de planul de reducere al stocurilor întreprins de societate în ceea ce priveşte telefoanele foarte accesibile, care în contextul actual, nu mai sunt relevante. Cu toate acestea, cu stocurile de telefoane cu tehnologie 3G epuizate aproape în totalitate, ne-am concentrat pe dezvoltarea de noi produse pentru a satisface nevoile actuale ale pieţei”.

Cezar Cătălin Stroe, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, a afirmat: “Operaţional, prima parte a acestui an a marcat începutul unei reconfigurări a brandului iHunt şi a altor linii de afaceri, consolidând în acelaşi timp şi testând diversificarea dincolo de segmentul telefoanelor mobile”.

Conform preşedintelui companiei, în ceea ce priveşte apropierea datei scadente a obligaţiunilor emise de iHunt, au fost luate măsuri de asigurare suplimentară a necesarului de cash fără a pune presiune pe capitalul societăţii, prin acoperirea a două linii de credit deja existente, care vor fi utilizate la data scadenţei obligaţiunilor, în noiembrie acest an. “Odată achitată această obligaţie, «greutatea» dobânzilor în cuantumul cheltuielilor financiare se va diminua, cu impact asupra profitabilităţii”, a punctat Cezar Stroe.

Pentru primele şase luni ale anului, veniturile din exploatare ale companiei s-au ridicat la 19,7 milioane de lei, cu 19,2% sub cele din prima jumătate a anului trecut.

“Dinamica trebuie privită în contextul unui mediu comercial global, caracterizat de schimbări complexe şi scăderi generalizate. Declinul pieţei mondiale de smartphone-uri este reflectat prin scăderi continue de până la 10% în ceea ce priveşte vânzările acestora, în al doilea trimestru al anului 2023”, se menţionează în raport.

Cheltuielile din exploatare au fost de 18,4 milioane de lei, cu 14,4% sub cele din intervalul ianuarie-iunie 2022. Cheltuielile privind mărfurile au scăzut cu 15,5%, la 14,5 milioane de lei, în timp ce alte cheltuieli din exploatare s-au ridicat la 2,9 milioane de lei, în scădere cu 20%, pentru aceeaşi perioadă de referinţă.

Cheltuielile financiare au fost de aproape 1,7 milioane de lei, cu 32% peste cele din primele şase luni ale anului trecut. “Acestea sunt compuse în proporţie de 50% din diferenţe nefavorabile de curs valutar şi 46% din cheltuieli privind dobânzile. Creşterea de 410 mii lei în totalul cheltuielilor financiare este pusă, în cea mai mare parte, pe seama variaţiei nefavorabile a cursului dolarului faţă de momentul achiziţiei mărfurilor de către societate”, conform raportului.

În aceste condiţii, din punctul de vedere al rezultatului net, iHunt Technology a încheiat prima jumătate a anului aproape de zero, faţă de un profit net de 1,9 milioane lei în intervalul ianuarie – iunie 2022.

La jumătatea anului, fondatorul Cezar Stroe avea 51% din retailerul online şi producătorul de telefoane mobile, a cărui evaluare bursieră se ridică la 26,8 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.