Cine este Ion Sula, noul președinte al fostului PDM, redenumit în Partidul Social Democrat European

0
29

Noul președinte al fostului Partid Democrat, care, duminică, și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European, este Ion Sula, fost ministru  în două guverne din partea Partidului Liberal Democrat, de două ori șef la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor și candidat din partea PDM la scrutinul electoral din 2019 în circumscripția 37, Rezeni, Ialoveni. După scrutinul parlamentar în care nu a intrat în Parlament, s-a retras în afacerile pe care le gestiona familia sa. Portalul Anticoruptie.md l-a monitorizat pe Ion Sula pe când deținea funcții publice și vă spune mai multe detalii despre averea și cariera sa politică. 

Ultima funcție publică pe care a avut-o Ion Sula a fost în perioada 2018-2019 cea de director al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, fiind promovat după ce a aderat la Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc. El a mai deținut anterior această funcție, dar a devenit cunoscut în politică pe când a fost ministru al Agriculturii, fiind promovat în această funcție din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM) condus de Vlad Filat.     

Între 2013 – 2014 a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal-Democrat. Anterior, între 2009 și 2013, el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii, în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

În perioada cât a fost viceministru, Ion Sula a deținut concomitent și funcții de membru în trei consilii de administrație, la SA Cricova-Vin, SA Aroma și la Î.S. Staţiunea Didactică Experimentală Chetrosu. Deși s-a pus problema că ar fi incompatibilitate de funcție și conflict de interese remunerea din mai multe surse, Comisia Națională de Integritate nu a examinat acest caz. Totuși, Ion Sula a avut o remunere mult mai mică decât alți viceminiștri care au deținut funcții similare în întreprinderi de stat. 

Promovare de dragul alegerilor  

La sfârșitul anului 2018, când Ion Sula a fost promovat în funcția de șef la ANSA, mai mulți experți, dar și oameni de afaceri, au apreciat această numire drept una politică, cu scop de a obține dividende politice pentru PDM în cadrul alegerilor parlamentare din februarie 2019. Asta pentru că PDM ar fi avut nevoie de o persoană cu imagine bună pentru Circumscripția nr.37, de aceea l-a sacrificat pe Gheorghe Gaberi, un profesionist în acest domeniu, în favoarea lui Ion Sula. Numai că Ion Sula, chiar dacă a făcut o campanie electorală destul de vizibilă, cu circulație pe tractoare, bunăoară, a pierdut alegerile în fața contracandidatului său Petru Frunze de la Blocul ACUM (Platforma DA și PAS), în prezent el fiind deputat din partea PAS în Parlamentul RM.             

Zero venituri declarate, dar cu trai pe picior larg  

În ultimile declarații de avere pe care le-a depus fiind în funcții publice, dar și în cea pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Ion Sula nu prea a declarat venituri, decât cele din salariul nu prea mare de funcționar public, iar pentru doi ani dinaintea alegerilor a declarat chiar zero venituri pentru sine şi un salariu de doar 56.142 lei pentru soţia sa, care era angajată în Gospodăria Ţărănească „Ion Sula” înregistrată în satul Costești, Ialoveni, localitatea de baștină a candidatului. 

În declarația de avere depusă la CEC în 2019 familia Sula indica o casă de locuit şi alte zece bunuri imobile, inclusiv nefinisate, fără a fi specificat despre ce bunuri este vorba. Sula a mai indicat în document un  BMW produs în 2009, pe care îl deţinea din 2014 şi a cărui valoare nu a declarat-o. 

Chiar dacă nu prezenta în 2019 venituri de la un loc de muncă sau afaceri, familia Sula nu părea să o ducă rău. Pe rețelele de socializare, cei doi soți plasau fotografii din diferite țări și destinații turistice în care călătoreau, dar și petreceri glamuroase. Mai mult, tot de pe rețelele sociale aflasem că unul dintre copii ai familiei Sula învăța atunci la una dintre cele mai scumpe școli private din Chișinău, la care taxa pentru un an de studiu era de cel puțin 4 mii de euro.     

Afaceri și interese

Familia lui Ion Sula are afaceri în satul Costești, raionul Ialoveni, cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. Gospodăria Țărănească, la fondarea căreia a participat Ion Sula, în 2019 era condusă de tatăl său, iar în anii cât Ion Sula activa în domeniul agriculturii, a beneficiat de subvenții substanțiale de  la stat, inclusiv asistență  din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.     

El a fondat Gospodăria Ţărăneşti „Sula Ion Nicolae”, pe care a gestionat-o un timp împreună cu tatăl său, Nicolae. Înainte ca Ion Sula  să ajungă în funcţii importante, în presă au apărut articole despre lucrurile frumoase pe care familia Sula le-a reuşit în agricultură, Gospodăria Ţărănească având în proprietate mai multe terenuri, acolo unde cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. „Banii sunt de la Corporaţia de finanţare rurală şi de la băncile comerciale. Am beneficiat şi de subvenţii din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli”, declara, în 2012, pentru „Timpul”, Nicolae Sula, tatăl actualului candidat. Şi a avut dreptate. În ultimii ani, conform rapoartelor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Gospodăria a primit repetat subvenţii de la stat (200 de mii de lei în 2011), ultima dată, în 2014, aproape 35 mii de lei.

În declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi, Sula a indicat că, în 2013, şi-a vândut cota-parte din firma „S&S Com”, şi ea cu mai multe activităţi în agricultură. Doar că ar rămas apropiat de acest agent economic, or, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, SRL-ul este administrat acum de mama sa, Susana Sula.

Reprezentanţii Primăriei Costeşti au confirmat anterior pentru Anticoruptie.md că familia Sula este implicată masiv în afaceri agricole. „Afacerile familiei nu mă vor împiedica să-mi fac meseria corect. Din contra, lucrul ăsta poate ajuta, pentru că, fiind din domeniu, cunosc problemele reale ale agricultorilor. Da, de vreo 20 de ani, în afacere e implicată toată familia. Acum eu nu sunt parte a procesului de conducere”, ne-a spus Ion Sula, pe  atunci ministru al Agriculturii.

Legătura cu Vlad Filat

Ion Sula a fost foarte apropiat de liderul formațiunii din care făcea parte, Vlad Filat, el afișindu-se foarte des în suita fostului premier.  Bunăoară, el a organizat, în 2014, vizita premierului Filat, la Costești, satul său de baștină, cu ocazia lansării  primei case de ambalare a strugurilor şi fructelor. Când a început procesul judiciar împotriva fostului premier, Ion Sula împreună cu alți membri de partid scanda  în fața Judecătoriei Buiucani ”Libertate lui Vlad Filat”.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.