După ce a pierdut o vie și o fabrică de vin din regiunea Hadrut, un om de afaceri din Arțakh a lansat o nouă inițiativă în Arțakh-ul neocupat

0
29


 Mihai Stepan Cazazian

După ce a pierdut 300.000 de butași de viță de vie și o fabrică de vin în satele Mets Tagher și Togh din regiunea Hadrut din Arțakh, ocupată de Azerbaidjan, omul de afaceri Samvel Grigoryan nu a renunțat la viticultură. El a pierdut plantațiile de viță de vie, ca urmare a războiului de 44 de zile din 2020, dar a ajuns la acord și a început să lucreze la crearea unei noi plantații în satul Tsaghkashat din Arțakh-ul neocupat.

Omul de afaceri Samvel Grigoryan a susținut că geografia noii podgorii s-a schimbat, dar atâta timp cât se află în Arșakh, va continua să înființeze podgorii. Potrivit acestuia, se ocupă de viticultură de 7 ani și este profesionist în această meserie, de aceea nu vrea să renunțe.

„Am aplicat la guvernul din Arțakh, am discutat și am ajuns la un acord cu privire la refacerea podgoriei. Noi am ales locul, ne-au promis că ne vor sprijini la fiecare pas. Am creat 240 de locuri de muncă în regiunea Hadrut dar am fost printre cei care au suferit pierderi economice semnificative din cauza războiului”, a spus omul de afaceri.

Acum am ales un loc nou, statul Arțakh a notificat terenul ca fiind de interes prioritar. În cadrul planului de afaceri prezentat, se va acorda finanțare pentru crearea unei noi podgorii cuprinzând 200.000 de butași de viță de vie și a unei fabrici cu o capacitate de 300.000 de sticle. Investiția totală va fi de 3,5 milioane de dolari.

„Primul lăstar l-am plantat pe 1 septembrie 2021. Până în prezent, avem deja 100.000 de butași de viță de vie pe care i-am importat din Franța. Avem 5 soiuri de struguri: Pinot noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc și Syrah, care vor fi folosiți pentru a crea vinuri de calitate”, a spus Samvel Grigoryan.
Prima recoltă este programată pentru 2024, timp în care vor construi și crama. Pe scurt, Samvel Grigoryan subliniază că vor continua să creeze podgorii atâta timp cât vor fi pe acest pământ.

Krikor Amirzayan

armenewspreluat după armenpress

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.