Economica.net – Victorie la Curtea de Justiție a UE: baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurenţă va reflecta situația economică reală a societăților sancționate

0
21

Echipa de dreptul concurenței a firmei de avocatură RTPR, formată din Valentin Berea, Roxana Ionescu, Andrada Rusan, Petruș Partene și Laura Costea, şi avocatul Attila Komives de la Allen & Overy au obţinut o victorie în materia principiilor de calcul al amenzilor aplicate de către autoritățile de concurență.

Urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul „substance over form” vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri.

Care este miza acestei decizii? În privința anumitor societăți comerciale, precum agenții media, agenții de turism, case de pariuri, case de bilete, societăți care plasează forță de muncă, case de licitații, natura activității desfășurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu și operațional conturile societății (bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienților). În funcție de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situațiile financiare ale respectivelor societăți vor reflecta și toate aceste sume în cifra de afaceri, spun oficialii casei de avocatură RTPR.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii, care în materia încălcărilor de dreptul concurenței se calculează ca procent din cifra de afaceri a firmei sancționate, autoritatea națională de concurență ia în calcul cifra de afaceri pur scriptică a societăţii, fără să analizeze argumentele sale care demonstrează că cifra de afaceri menționată în bilanțul contabil nu reflectă situația economică reală a firmei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.