La București a avut loc săptămâna aceasta Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care a avut drept obiectiv obținerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digital. La această reuniune, Grecia a devenit a 13-a membră a platformei, în timp ce Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de state participante asociate Despre concluziile acestui summit a vorbit Ramona Avramescu cu Georgette Mosbacher, co-președintă a programului “Trei Mări” din cadrul Centrului European al Consiliului Atlantic și fostă ambasadoare a SUA în Polonia, într-un interviu exclusiv.
Ramona Avramescu: Doamnă Ambasador, vă mulţumesc pentru acest interviu şi pentru că sunteţi alături de noi în această seară!
Georgette Mosbacher: Sunt onorată să fiu aici. Mulţumesc!
Ramona Avramescu: Suntem la finalul celor două zile de evenimente sub umbrela Iniţiativei celor 3 Mări. Cum evaluaţi rezultatele acestor întâlniri, multe, presupun, pe care le-aţi avut?
Georgette Mosbacher: Cred că a fost un succes incredibil. A fost ca o petrecere de ieşire în societate pentru Iniţiativa celor 3 Mări, care a urcat multe trepte. Am ajuns în acel punct în care lumea acordă recunoaştere acestei regiuni, care înseamnă peste 100 de milioane de oameni, foarte bine educaţi, o forţă de muncă foarte motivată. Rata de creştere a PIB-ului este de două ori mai mare faţă de ţările occidentale. Deci această regiune a devenit foarte interesantă pentru investiţii. Iar cheia pentru Iniţiativa celor 3 Mări este parteneriatul public-privat. Am avut nevoie de câţiva ani ca să ajungem cu adevărat la maturitate, iar acum suntem în acel punct în care lumea recunoaşte regiunea celor 3 mări. Ni s-a alăturat încă o ţară în aceste două zile. Erau 12, acum sunt 13, cu Grecia. Lumea conştientizează oportunităţile de afaceri de aici – acesta este cea mai importantă realizare a acestor două zile.
Ramona Avramescu: Care credeţi că este cel mai urgent sau poate cel mai avansat proiect sub egida Iniţiativei celor 3 Mări?
Georgette Mosbacher: Nu sunt eu în poziţia să evaluez diversele proiecte – şi sunt numeroase – pentru că regiunea are nevoie cu adevărat de investiţii de miliarde de dolari ca să-şi aducă infrastructura la standardele din Occident. Dar aţi făcut progrese incredibile de la căderea Cortinei de Fier. Dar pot să spun asta: proiectele sunt foarte interesante, pentru că sunt transfrontaliere, se adresează celor 100 de milioane de oameni din regiune. Deci există oportunităţi de atragere a investiţiilor din sectorul privat, pentru că aveşi creştere economică şi puteţi genera genul de profit pe care îl caută investitorii. Iar această regiune s-ar putea să fie în acest moment cea mai dinamică din punctul acesta de vedere.
Ramona Avramescu: Evident, subiectele şi întâlnirile au fost marcate de evenimentele de la graniţă, de războiul care continuă în Ucraina. Preşedintele Zelenski s-a adresat online liderilor prezenţi la summit, iar ţara sa împreună cu Republica Moldova au fost invitate în calitate de participanţi asociaţi. Cum se poate implica Iniţiativa celor 3 Mări în eforturile de contracarare a efectelor acestui război?
Georgette Mosbacher: Nu e nici o îndoială că vă aflaţi practic aproape pe linia frontului. Ţările din regiunea celor 3 mări au graniţe cu războiul. În consecinţă, cred că vor fi în mod natural în prima linie în efortul pentru reconstrucţia Ucrainei. E un proces natural, pentru că aveţi atât de multe lucruri în comun. Aşa că am fost entuziasmată că Moldova şi Ucraina au devenit parteneri asociaţi ai Iniţiativei celor 3 Mări. Ambele state sunt ancore în regiune şi e logic ca acţiunile din regiune pentru atragerea de investiţii să meargă mână în mână cu reconstrucţia Ucrainei.
Ramona Avramescu: Ca fostă Ambasadoare a SUA în Polonia, aţi fost implicată în eforturile de a întări prezenţa militară americană în regiune, esenţială pentru securitatea flancului estic al NATO. Cum priviţi provocările de securitate acum, când avem un război în Ucraina. Pot SUA şi NATO să se implice chiar mai mult în securitatea aliaţilor care au graniţe cu războiul?
Georgette Mosbacher: Ţările din regiunea celor 3 mări reprezintă flancul estic al NATO. Şi nu doar în raport cu ameninţărea Rusiei. Dar şi pentru că aceste ţări sunt o poartă de acces spre Occident pentru China. Aşa că securitatea lor e esenţială pentru întreaga lume, să fim cinstiţi. Şi cred că mulţi oameni nu ştiu că ţările din Iniţiativa celor 3 Mări – Grecia, România, Polonia investesc serios în securitate. Alocă mai mult de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, sunt printre puţinele state din NATO care depăşesc acest prag pentru investiţii în securitatea regiunii. Deci cred că vor fi o forţă. SUA consideră că aceste ţări sunt aliaţi foarte importanţi, pentru că asigură flancul estic al NATO. România, Polonia sunt aliaţi foarte importanţi şi din perspectiva încercărilor de a contracara eforturile Chinei de acces în Occident. Aici se întâmplă lucrurile. Deci, componenta de securitate are un rol major aici.
Ramona Avramescu: În calitate de ambasadoare în Polonia, aţi lucrat şi aţi ajutat foarte mult în procesul prin care Polonia a fost acceptată în programul Visa Waiver. Un obiectiv pe care România se luptă încă să îl realizeze. Aveţi vreo recomandare, vreo lecţie pentru noi în această privinţă?
Georgette Mosbacher: Am avut o discuţie lungă cu ambasadoarea SUA în România. E o diplomată foarte talentată. M-a contactat, i-am prezentat etapele pe care le-am parcurs în Polonia. E un proces foarte complicat. Cel mai important aspect este informarea corectă a cetăţenilor români care depun aplicaţii pentru vize, astfel încat rata refuzurilor să scadă. Ştiu că ambasadoarea SUA de aici este foarte dedicată acestui obiectiv şi e foarte capabilă. Rămânem în legătură pentru orice ajutor pot aduce. Dar e vorba pur şi simplu de nişte paşi tehnici care trebuie îndepliniţi. E complicat. Dar sunt foarte încrezătoare că România va fi acceptată în programul Visa Waiver.
Ramona Avramescu: Un moment pe care cu siguranţă îl aşteptăm. Doamnă Ambasador, vă mulţumesc pentru timpul dumneavoastră şi pentru acest interviu!
Georgette Mosbacher: Eu vă mulţumesc!
Articole pe aceeaşi temă