Distribuie pe rețelele tale sociale:
Întrevederea senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Statului Kuweit pentru afaceri europene, ambasador Sadiq Marafi
În data de 9 noiembrie a.c. a avut loc întrevederea senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Statului Kuweit pentru afaceri europene, ambasador Sadiq Marafi.
Întâlnirea a avut loc în marja vizitei în România, pentru consultări politico-diplomatice bilaterale, în perioada 8 – 9 noiembrie a.c., a demnitarului kuweitian.
La reuniune a participat E.S. Talal Mansour Alhajeri, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Kuweit în România.
În cadrul întrevederii a fost evidenţiat rolul istoric deţinut de România care, în 1990, în calitate de membru nepermanent şi, în cursul lunii august, de preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, a avut iniţiativa şi a asigurat cadrul adoptării rezoluţiilor care au condamnat invazia militară a Irakului asupra Statului Kuweit, au cerut retragerea imediată şi necondiţionată a forţelor irakiene, au impus sancţiuni economice şi au autorizat intervenţia internaţională, facilitând astfel aplicarea cadrului juridic pentru restaurarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Statului Kuweit. Respectiva contribuţie a României a potenţat colaborarea bilaterală româno – kuweitiană care, în acest an, marchează aniversarea a şase decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Au fost trecute în revistă elemente concrete ale raporturilor foarte bune existente între România şi Statul Kuweit pe palierul politico – diplomatic şi au fost abordate posibilităţile de amplificare şi impulsionare a acestora în domeniile economic, educaţional şi al rezilienţei, precum deschiderea unei linii aeriene directe Bucureşti – Kuweit City, recunoaşterea calităţii academice a universităţilor româneşti conform standardelor kuweitiene, în vederea acreditării acestora şi a recunoaşterii diplomelor în Statul Kuweit, acordarea de către ţara noastră de expertiză pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă.
S-a realizat un schimb de vederi asupra provocărilor de securitate majore din Bazinul Mării Negre şi Orientul Mijlociu şi Apropiat, în contextul poziţiilor similare ale României şi Statului Kuweit privind necesitatea respectării normelor de drept internaţional şi a principiului multilateralismului, ca sistem internaţional fundamentat pe reguli de drept.
Sursa foto Senat