Micile atenții care i-au transformat pe oamenii de afaceri în inculpați, în dosarul “Munteanu” – Vremea noua

0
41

– Advertisement –

SENTINȚĂ… Majoritatea beneficiarilor serviciilor lui Iulian Munteanu, ajunși inculpați în dosar, au fost condamnați de Tribunalul Vaslui

MICA ȘPAGĂ… Dacă în numărul trecut al cotidianului Vremea Nouă am prezentat faptele penale de care au fost acuzați polițiștii din subordinea comisarului Iulian Munteanu, de data aceasta vom prezenta faptele penale ale oamenilor de afaceri și nu numai, beneficiari ai relației de prietenie cu fostul șef al Biroului Rutier Vaslui. Astfel, pentru ca o amendă sau un permis suspendat să se transfome într-un simplu avertisment, cei care apelau la serviciile comisarului Munteanu nu rămâneau datori. Așa s-a ajuns ca, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, să se discute despre o pereche de pantaloni de polițist, GPL pentru două butelii sau câteva sticle de șampanie cumpărate la preț redus. Din păcate, în tot acest tăvălug al relațiilor dintre unii vasluieni și șeful Biroului Rutier Vaslui au existat și victime colaterale. Una dintre ele este inginerul Romică Huhurez, cel care, prin natura serviciului său, a fost nevoit să răspundă solicitărilor de deszăpezire a unor străzi. Găsit vinovat, alături de Iulian Munteanu, acesta decide să se retragă din activitatea sa de șef al Aquavas, filiala Vaslui. “Odată cu plecarea acestui om, Aquavas și municipiul Vaslui a pierdut un profesionist cu care nu ne vom mai întâlni curând. Din păcate, judecătorul este suveran atunci când decide, astfel că orice comentariu acum este în zadar”, spun unii vasluieni care îl cunosc pe inginerul Huhurez.

Cotidianul Vremea Nouă continuă seria dezvăluirilor faptelor penale care au stat la baza condamnărilor inculpaților din dosarul Munteanu. Dacă în numărul trecut am dezvăluit faptele penale de care au fost acuzați subalternii comisarului Iulian Munteanu, de data aceasta vom dezvălui modul în care au beneficiat unii vasluieni de pe urma relației de prietenie cu acesta. Unul dintre ei este Marius Cristian Zamfir, cel care a confecționat patul din lemn de frasin oferit apoi drept mită lui Mihai Axente, comisarul venit în control de la București. După confecționare, patul a fost preluat de către o terță persoană care l-a transportat la domiciliul comisarului din județul Ilfov. În schimbul acestuia, Iulian Munteanu a facilitat încheierea unor contracte de furnizare a utilităților (energie electrică, alimentare cu apă etc. – n.r.) la un imobil deținut de Zamfir. Un alt apropiat al comisarului de poliție vasluian, Ion Enachi, este cel care apelează la serviciile acestuia după ce a fost prins în trafic, de către polițistul Mihai Vizitiu, cu sistemul de lumini al autoturismului defect, fără centură de siguranță și folosind proiectoarele de ceață chiar dacă vremea de afară nu impunea acest lucru. Pentru a scăpa de sancțiuni, Enachi îi oferă lui Munteanu o baterie auto. Astfel, Munteanu intervine pe lângă Vizitiu și îi cere acestuia să emită o chitanță pe numele contravenientului, din care reieșea că Enachi a plătit, în termen de 48 de ore, jumătate din cuantumul amenzii, iar sancțiunea principală să o transforme în avertisment, prin suprascrierea procesului verbal. Și tot Vizitiu este cel care îl oprește în trafic de Costel Diaconescu și-l amendează, cu 195 de lei, pentru nepurtarea centurii de siguranță și 390 de lei, pentru lipsa din dotarea autoturismului a trusei medicale, triunghiului reflectorizant și extinctorului. Câteva ore mai târziu, Vizitiu este contactat de șeful lui și acesta îi cere să transforme amenda într-un simplu avertisment. Intervenția lui Munteanu nu a rămas «neplătită» și a fost achitată cu lemne de foc.

Ciprian Safir

Benefiar al serviciilor lui Iulian Munteanu a fost și omul de afaceri Ciprian Safir, cel care scapă de sancțiune după ce a fost prins în trafic fără centura de siguranță și vorbind la telefonul mobil. Astfel, în loc de 420 de lei amendă, Safir s-a ales cu un avertisment. Spre norocul lui, ajuns inculpat în dosar și acuzat de dare de mită, acesta reușește să demonstreze că este nevinovat și a fost unul dintre inculpații achitați de către judecători.

Marian Loghin, patronul condamnat la închisoare cu executare pentru câteva sticle de șampanie, plecat la Londra 

CONDAMNAT… Unul dintre apropiații lui Iulian Munteanu a fost și Marian Loghin, administratorul unui magazin din municipiul Vaslui. Acesta s-a remarcat prin faptul că a fost singurul inculpat din «barca» prietenilor fostului șef al Biroului Rutier care a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Acesta a ajuns inculpat după ce i-a cerut lui Munteanu să intervină pe lângă un angajat al Registrului Auto Român pentru urgentarea unei inspecții tehnice periodice. În shimbul acestui serviciu, Loghin i-a transportat comisarului de poliție doi saci de ciment și cinci de plasă achiziționate de la un depozit de materiale de construcție. Și tot Loghin este cel care i-a furnizat lui Munteanu 9 sticle de șampanie, în valoare de 162 de lei, mai ales că intervenția la RAR Vaslui a fost una încununată de succes. În plus, Loghin se confuntă și cu o altă problemă destul de gravă și anume, în această perioadă, bărbatul este plecat din țară și, în condițiile în care sentința va rămâne definitivă, riscă să ajungă direct în închisoare la întoarcerea în țară.

Rutiera Vaslui: «și mama dacă are un bec ars la mașină, va fi sancționată»

ECOURI… Sentința dată de judecători în dosarul lui Munteanu nu a rămas fără ecou în rândul polițiștilor de la Rutiera Vaslui. Speriați că vor putea ajunge în locul colegilor lor pentru că închid ochii atunci când participanții la trafic sunt prinși cu abateri minore, polițiștii spun nu vor mai trece cu vederea nici cea mai mică abatere. «Mama, tata, frate, soră, dacă i-am oprit în trafic și au cea mai mică abatere, vor fi sancționați. Nu mai poți trece cu vederea un bec ars sau o semnalizare care nu mai funcționează. De teamă să nu ajungem în aceeași situație ca unii dintre colegii noștri, vom sancționa orice abatere, cât de mică. Avem colegi care au ajuns inculpați și condamnați pentru că au fost nevoiți să-și asculte șeful direct. Dar nimeni nu i-a întrebat ce ar fi însemnat dacă nu și-ar fi ascultat șeful. În poliție nu e chiar așa cum cred unii. Adică, nu e chiar democrație, altfel riști să fii transferat cine știe pe unde”, spun unii dintre polițiștii din Rutiera vasluiană.

– Advertisement –

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.