Proprietarii vor să scape de „primul mall al Braşovului”

0
24

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 noiembrie 2022

Magazinul Unirea Shopping Center din Braşov, mai mult gol în ultimii patru ani, ar urma să fie scos la vânzare cu cel puţin 15 milioane de euro. Acţionarii decid luna viitoare preţul final

Acţionarii companiei Unirea Shopping Center se vor întruni luna viitoare într-o şedinţă extraordinară urmând să analizeze propunerea Consiliului de Administraţie de vânzare a centrului comercial pe care societatea îl deţine în Braşov, se arată în convocatorul publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Acţionarii vor decide, astfel, asupra vânzării atât a clădirii Unirea Shopping Center de lângă Gara Braşov, cât şi a parcării, cele două imobile fiind introduse separat în contabilitatea companiei, arată BizBraşov.
Centrul comercial, construit pe şase niveluri (subsol 2, subsol 1, parter şi trei etaje) are o suprafaţă de 10.305 metri pătraţi (construită este de peste 35.000 de metri pătraţi), iar terenul aferent parcării este de 2.763 de metri pătraţi.
Ultima valoare contabilă a centrului comercial braşovean era de 15 milioane de euro, aceesta urmând să fie cel mai mic preţ care va fi luat în discuţie de către acţionari.
Primul mall al Braşovului, Unirea Shopping Center a fost inaugurat în martie 2008 în urma unei investiţii anunţate de 35 de milioane de euro. Magazinul are 65 de spaţii comerciale, mare parte din ele goale de mai bine de patru ani, cu suprafaţă totală de circa 15.000 de metri pătraţi.
Unirea Shopping Center, companie ce administrează două centre comerciale în Bucureşti şi Braşov, a înregistrat în 2021 o pierdere contabilă de 33 milioane lei, faţă de un profit net de 5 milioane lei în 2020, potrivit raportului financiar publicat la BVB.Cifra de afaceri a fost cu 11% mai mică decât cea din 2020, ca urmare a nerealizării veniturilor din chirii pe fondul reorganizărilor de activitate şi a dificutăţilor financiare dificile ale terţilor, ţinând cont de situaţia economică generală care include şi scăderea vânzărlor, se mai arată în raport. Rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 24 milioane lei,
Veniturile totale ale companiei sâau cifrat la 52,7 milioane lei, în scădere cu 10%, iar cheltuielile la 84 milioane lei, în creştere cu 70%.
Compania este controlată în proporţie de 80,32% de The Nova Group Investments România, societate controlată la rândul ei de un offshore cu acelaşi nume din Olanda, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) deţine 10,83% din capitalul social, iar 8,85% reprezintă free float.
Compania a fost deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, iar după decesul acestuia în 2017, Unirea Shopping Center a fost implicată într-un conflict între fosta soţie, Carmen Palade, şi fiul omului de afaceri Alexander Adamescu.

Comentarii

nu este nici un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.