Afacerile cu migranții din Republica Moldova aduși pe teritoriul României. Autoritățile au confiscat zeci de mașini de lux VIDEO/ FOTO

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 10:45

2953 citiri

O grupare de crimă organizată din Republica Moldova a fost spartă în urma unor percheziții de amploare pe teritoriul acestui stat făcute marți, 19 aprilie. La acțiune au luat parte și autoritățile române.

”La data de 19.04.2022, pe teritoriul Republicii Moldova (Chișinău și partea de sud a țării) au fost puse în aplicare 66 de mandate de percheziție domiciliară de către autoritățile din Republica Moldova, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, activitate desfășurată în cadrul unei echipe comune de anchetă ce a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

Activitatea a fost desfășurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autoritățile din România și cele din Republica Moldova.

În cauză s-a reținut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracțional organizat, structurat pe criterii ierarhice și compus din cetățeni moldoveni, grup specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, constând în recrutare, transport și transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei”, a transmis DIICOT și Poliția Română.

Cum erau aduși migranții moldoveni în România și care era destinația finală

Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional organizat a acționat și pe teritoriul României, prin transportarea migranților în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, destinația finală a transporturilor fiind Austria și Germania.

Migranții au fost transportați în grupuri mici, de aproximativ 6 – 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți pe care grupul intenționa să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre țări din vestul Europei.

În ce investeau traficanții de carne vie banii obținuți din infracțiuni

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranți au fost investite de membrii grupului infracțional organizat în autoturisme de lux și imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor și au fost reținute pentru 72 de ore, 11 persoane de către autoritățile din Republica Moldova.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare și prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informații între autoritățile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria și Germania, oferind suport și din perspectiva analizării informațiilor transmise.

Cele mai recente știri
Știri similare