Peste 100 de români s-au dus duminică dimineaţa ”la urne” alături de candidatul extremei drepte, în semn de protest faţă de anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România şi au scandat ”Călin Georgescu preşedinte!”, ”Hoţilor!” şi ”Deschideţi secţiile de votare!”, relatează AFP.
Milioane de alegători erau chemaţi duminică să aleagă între Călin Georgescu, acuzat de simpatii ruse, şi rivala sa proeuropeană Elena Lasconi.
Însă, vineri, într-o nouă răsturnare, Curtea Constituţională a decis să anuleze scrutinul, care să reînceapă de la zero, o măsură fără precedent în această ţară din Europa de Est şi extrem de rară în Europa.
Cauza – ”numeroase nereguli şi încălcări ale legii electorale care au falsificat” votul, pe fondul unor suspiciuni de amestec rus.
Candidatul naţionalist a denunţat o ”lovitură de stat”, după ce a creat o surpriză clasându-se pe primul loc în turul întâi, la 24 noiembrie şi fiind creditat ca favorit în sondaje.
”Sunt aici în numele democraţiei (…). Este doar un simbol, un moment de tăcere”, a declarat el în faţa unei şcoli din comuna Mogoşoaia, lângă Bucureşti, unde ar fi urmat să voteze.
”Este Ziua Constituţiei, însă nu există nimic constituţional în România”, a adăugat sexagenarul, acuzând autorităţile de faptul că au acţionat de frica victoriei sale.
ATMOSFERĂ TENSIONATĂ
El a anunţat că a contestat anularea atât în justiţia română, cât şi la Curtea Euroepană a Drepturilor Omului (CEDO).
Călin Georgescu, care purta un palton închis la culoare şi o eşarfă albastră, a declarat că nu-şi îndeamnă susţinătorii ”să facă ceva”, iar în ţară nu s-a constatat nicio adunare importantă.
În rândul mici mulţimi domnea o atmosferă tensionată.
O profesoară, Adriana Iercau, în vârstă de 60 de ani, îşi exprimă indignarea faţă de hotărârea justiţiei.
”Nimic, nimic nu este dovedit”, declară ea. ”Acum lucrurile stau aşa: dacă ai o opinie contrară de opinia televiziunilor aservite, eşti putinist”. Ea îl consideră pe Călin Georgescu pur şi simplu ”un patriot, un suveran care-şi iubeşte ţara şi poporul”.
”Totul mergea bine până când ei au decis să omoare democraţia instaurată în 1989”, când a căzut comunismul, declară alt protestatar, Sorin Scuratovschi, în vârstă de 48 de ani, care-l invocă pe Dumnezeu şi pe preşedintele ales american Donald Trump, două referonţe constante ale fostului candidat.
Căin Georgescu, un obişnuit al unor discursuri naţionaliste şi mistice, şi-a afişat în trecut admiraţia faţă de Vladimir Putin, însă de-acum declară că ”nu este un fan” al acestuia şi neagă orice legătură cu Rusia.
El se opune ajutării Ucrainei şi propovăduieşte înainte de toate căutarea ”păcii”, o poziţie obişnuită a susţinătorilor retoricii ruse.
TEMERI LA BRUXELLES ŞI WASHINGTON
Posibila sa victorie provoca la Bruxelles şi Washington temeri cu privire la o reorientare strategică în acest stat membru al Uniunii Europene (UE) şi un pilon al NATO de la începutul Războiului din Ucraina vecină.
Potrivit autorităţilor române, candidatul a beneficiat de o ”campanie de gherilă coordonată” pe platforma de origine chineză TikTok, care dezminte acuzţaiile, dar care a fost plasată sub o supravegehre consolidată în UE.
Servicile secrete au făcut paraele cu precedente efoturi de amestec electoral rus în Europa şi au înregistrat ”25.000 de conturi TikTok” sociate în mod direct campaniei lui Georgescu.
El indică un cont care-i aparţine lui Bogdan Peschir, care a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari (361.000 de euro) de la 24 octombrie şi până la 24 noiembrie către navigatori pe Internet care au contribuit la promovarea lui Călin Georgescu.
Un anonim mai înainte, Bogdan Peschir şi-a comparat susţinerea cu susţinerea lui Elon Musk a lui Donald Trump.
Cu legături cu universul criptomonedelor, el se află în centrul unei anchete, potrivit presei, iar percheziţii au fost efectuate sâmbătă în centrul României.
Căin Georgescu a dat asigurări duminică că nu-l cunoaşte pe Bogdan Peschir.
Alt reprezentant al extremei drepte, George Simion, care a contestat şi el hotărârea Curţii Constituţionale, a cerut să se aprindă o lumânare în faţa secţiilor de votare, cu speranţa ”depăşirii acestui obstacol fără precedent în 35 de ani de democraţie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.