Donald Trump urmează să-l primească luni la Casa Albă pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, după ce a anunţat că va face „o declaraţie importantă” în legătură cu Rusia, lăsând deschisă posibilitatea înăspririi sancţiunilor, relatează AFP şi Reuters.
La ora locală 10:00 (17:00, ora României), Donald Trump se va întâlni cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, în prezenta secretarului de stat Marco Rubio. Discuţiile lor sunt închise presei, dar este posibil ca cei doi să facă declaraţii publice ulterior, scrie BBC.
Pe de altă parte, la câţiva kilometri distanţă, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, se va întâlni cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth. Berlinul s-a oferit să plătească sistemele Patriot pentru Ucraina, în conformitate cu o propunere făcută publică de cancelarul Friedrich Merz, şi a devenit un actor important în contextul în care statele europene membre NATO iau măsuri pentru a-şi consolida puterea militară sub presiunea SUA.
Între timp, la Kiev, trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a început discuţii despre sancţiunile împotriva Rusiei şi despre securitatea Ucrainei cu şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, dar urma să se întâlnească şi cu preşedintele Zelenski.
În contextul deteriorării relaţiilor cu omologul său rus, Vladimir Putin, preşedintele american a declarat duminică că Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, esenţiale pentru Kiev în apărarea împotriva atacurilor ruse.
„ Pacea prin forţă este principiul preşedintelui american Donald Trump, iar noi susţinem această abordare”, a comentat principalul consilier al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, pe Telegram.
Livrarea de arme de către Washington va face parte dintr-un acord care implică NATO, care va plăti Statelor Unite pentru armele pe care le va trimite Ucrainei, potrivit lui Trump. „Le vom trimite rachete Patriot, de care au nevoie disperată”, a declarat Donald Trump, adăugând: „Nu am decis încă numărul, dar le vom da, pentru că au nevoie de protecţie”.
„Le vom trimite diverse echipamente militare foarte sofisticate, iar ei le vor plăti în totalitate”, a precizat el pentru presă.
Trump este de asemenea aşteptat să anunţe un nou plan de înarmare a Ucrainei cu arme ofensive, potrivit două surse familiarizate cu subiectul, citate de site-ul american de ştiri Axios.
SCHIMBARE DE ATITUDINE
Acest anunţ pare a fi o schimbare radicală de atitudine, la două săptămâni după ce Washingtonul anunţase, dimpotrivă, suspendarea anumitor livrări de arme către Kiev, notează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că a avut o conversaţie telefonică cu omologul său american, în cadrul căreia au convenit să „consolideze protecţia” spaţiului aerian ucrainean după un nou atac masiv cu drone şi rachete ruseşti. Atacurile ruseşti asupra Ucrainei au continuat în acest timp, inclusiv în noaptea de duminică spre luni. Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 28 rănite în ultimele 24 de ore în Ucraina.
Preşedintele american s-a declarat din nou „dezamăgit” de Vladimir Putin duminică. De la începutul mandatului său, Donald Trump a încercat să-l convingă pe liderul rus să negocieze pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Însă atacurile ruseşti asupra Ucrainei s-au intensificat, iar negocierile pentru o soluţionare diplomatică a conflictului se află într-un impas. „Putin a surprins cu adevărat pe mulţi. Vorbeşte frumos, iar seara bombardează pe toată lumea”, a declarat Trump, vizibil nemulţumit.
Donald Trump le-a spus anterior jurnaliştilor că are „o declaraţie importantă de făcut despre Rusia” luni, lăsând deschisă posibilitatea înăspririi sancţiunilor.
SANCŢIUNI
Influentul senator republican Lindsey Graham şi-a apărat din nou duminică propunerea de sancţiuni drastice împotriva Moscovei, un proiect care pare să avanseze pe măsură ce frustrarea lui Donald Trump faţă de Kremlin creşte. „Se apropie un moment decisiv” în războiul din Ucraina, a declarat senatorul republican la CBS. Propunerea sa „i-ar da preşedintelui Trump posibilitatea de a impune taxe vamale de 500% asupra oricărei ţări care ajută Rusia şi susţine maşina de război a lui Putin”, a explicat el.
Donald Trump a declarat marţi că „analizează foarte atent” această propunere.
„Este o lovitură puternică pe care preşedintele Trump o va avea la dispoziţie pentru a pune capăt războiului”, a insistat Lindsey Graham, care s-a deplasat în Europa săptămâna aceasta pentru a-şi apăra măsurile alături de partenerul său democrat Richard Blumenthal.
Cei doi senatori urmează să se întâlnească, de asemenea, luni cu secretarul general al NATO.
Lindsey Graham a menţionat duminică şi posibile măsuri care vizează îngheţarea averilor ruseşti sau vânzarea către aliaţii europeni a unei „cantităţi enorme de arme care ar putea fi folosite în beneficiul Ucrainei”.
Măsurile propuse de cei doi senatori americani fac parte din mijloacele care „ne pot apropia de pace”, a scris joi pe X Volodimir Zelensky, care continuă să ceară întărirea sancţiunilor americane împotriva Rusiei.
KEITH KELLOGG, LA KIEV
Pe teren, atacurile aeriene ruseşti împotriva Ucrainei s-au intensificat în ultimele săptămâni, iar Moscova bate săptămânal recorduri în ceea ce priveşte numărul de rachete lansate, furnizate în special de o industrie de apărare care funcţionează la capacitate maximă.
Putin i-a spus lui Trump la telefon, la 3 iulie, că Moscova doreşte negocieri pentru încheierea războiului, dar nu va renunţa la obiectivele sale iniţiale.
Putin afirmă că Rusia a fost obligată să intre în război cu Ucraina pentru a împiedica această ţară să adere la NATO şi să fie folosită de alianţa occidentală ca rampă de lansare pentru a ataca Rusia. Ucraina şi aliaţii săi europeni spun că acesta este un pretext speculativ pentru ceea ce ei numesc un război de tip imperial.
Zelenski a declarat că a dat instrucţiuni comandanţilor militari să îi prezinte lui Kellogg informaţii despre capacităţile Rusiei şi perspectivele Ucrainei.
„Apărarea, consolidarea securităţii, armamentul, sancţiunile, protejarea poporului nostru, consolidarea cooperării între Ucraina şi Statele Unite – sunt multe subiecte de discutat”, a scris Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Sute de mii de oameni, inclusiv civili de ambele părţi, au fost ucişi sau răniţi în cel mai mare conflict terestru din Europa de după al Doilea Război Mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.