Lavinia Șandru – actriță, jurnalistă și politician – se află în viața publică din România de la începutul anilor 2000. În cariera ei politică a trecut prin mai multe partide – cum ar fi cele ale lui Traian Băsescu (PD), Gabriel Oprea (UNPR) sau Dan Voiculescu (PUSL), a înființat un partid alături de Cozmin Gușă (PIN) și a candidat și pe listele PSD.
Digi24.ro publică în această perioadă portretele celor 11 candidați la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiență profesională, experiență politică și controverse.
Cariera Laviniei Șandru
Lavinia Șandru a absolvit în 1997 cursurile Academiei de Artă Teatrală din Târgu Mureș, potrivit CV-ului.
În 2003 a terminat un stagiu la Parlamentul European, iar în 2004 a finalizat cursurile de master ale Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București.
Prima funcție în cadrul unui partid politic a fost cea de secretar executiv al Departamentului de imagine din cadrul Partidului Democrat (PD), ocupată între 2001 și 2002. În 2004 a fost președinte al Partidului Democrat Târgu Mureș.
Lavinia Șandru a fost și deputat în legislatura 2004-2008. A intrat pe listele PD și, din 2005, a activat ca deputat independent.
În 2005 a înființat, alături de Cozmin Gușă, Partidul Inițativa Națională (PIN). PIN a funzionat în 2011 cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), partid înființat de Gabriel Oprea.
În 2009, Lavinia Șandru spunea că se înscrie în PSD pentru a putea candida la alegerile europarlamentare și că, ulterior, va reintra în PIN. Șandru nu a prins un loc la Bruxelles.
În 2012, însă, Lavinia Șandru, deși era vicepreședinte UNPR, a demisionat din partid și a anunțat că se retrage din politică.
În prezent, Lavinia Șandru coordonează, deja de ani de zile, comunicarea în cadrul Partidului Umanist Social Liberal, înființat de Dan Voiculescu.
În pauzele de la politică, Șandru a fost prezentator TV și și-a continuat cariera de actriță. În plus, conduce și o organizație non-guvernamentală – Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană – despre care spunea că „se ocupă cu educația non-formală a copiilor și adolescenților”. Ea are și companii din domeniul producției media.
Lavinia Șandru a încercat fără succes, potrivit informațiilor din presă, să obțină un loc în Parlament la alegerile din 2024, pe listele Partidului Social Democrat.
Controverse, scandaluri în care a fost implicată Lavinia Șandru
Demisia Laviniei Șandru din PD, în 2005, a venit pe fondul unui conflict între ea și Traian Băsescu.
Șandru făcea parte atunci din „gruparea Gușă”, care încerca să îl promoveze pe Cozmin Gușă la conducerea partidului, în condițiile în care Traian Băsescu obținuse primul mandat de Președinte al României.
Scandalul a culminat cu un derapaj al lui Băsescu la adresa Laviniei Șandru: „Îi atrag atenția că în politică e foarte ușor să ajungi pe centura politicii”.
În 2012, Șandru spunea că s-a împăcat cu Traian Băsescu și că sintagma „centura politicii” a devenit un brand personal.
Lavinia Șandru a fost căsătorită ani de zile cu Darius Vâlcov, un fost lider PSD apropiat de Liviu Dragnea, dar care în 2023 a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare în „dosarul tablourilor”, așa cum e cunoscut în spațiul public.
Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA în 2015 pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Pe scurt, Vâlcov a primit milioane de lei pentru a ajuta o companie să obțină licitații publice.
Judecătorii care l-au condamnat pe Vâlcov în primă instanță menționau în motivarea deciziei că Șandru a încercat „să diminueze răspunderea penală a fostului soț” prin declarațiile date în fața instanței, în calitate de martor.
Libertatea arăta în 2015 că Lavinia Șandru a aflat în direct (era prezentatoare Realitatea TV în acel moment) că Vâlcov a fost plasat în arest la domiciliu. A prezentat sec informația și a cerut publicitate, iar ulterior a tratat și subiectul, potrivit jurnaliștilor.
„Trebuie să avem curaj s-o luăm de la capăt când înțelegem că am greșit drumul”, spunea Lavinia Șandru, în 2016, despre divorțul de Darius Vâlcov.
Un alt scandal din trecut are legătură cu banii pe care una dintre firmele Laviniei Șandru îi încasa pentru o emisiune la TVR. Libertatea arăta că TVR plătea 24.000 de euro pentru 12 emisiuni moderate de Șandru.
„E clar că există un interes. Sunt diverse tabere în spate care se luptă acum între ele și folosesc jurnaliștii”, se apăra Lavinia Șandru, care menționa că pentru acea sumă TVR primea emisiunea integrală pe care trebuia doar să o difuzeze.
În martie 2024, după ce Cristian Popescu Piedone, fost șef al PUSL, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, acesta i-a cerut demisia Laviniei Șandru din partid, nemulțumit de strategia de comunicare din acel context, potrivit informațiilor din presă.
Lavinia Șandru a fost surprinsă în mai multe poze alături de Horațiu Potra (arestat în lipsă în dosarul mercenarilor puși la dispoziția lui Călin Georgescu) din timpul campaniei electorale din vara anului trecut.
Averea Laviniei Șandru
Lavinia Șandru arată în declarația de avere că deține un apartament de 98 de metri pătrați în București, dobândit în 2020 printr-un contract de donație.
Candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) mai menționează că deține un Jeep din 2011 și o Skoda fabricată în 2016, dar și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 12.000 de euro.
Lavinia Șandru are aproximativ 280.000 de euro în șapte conturi deschise la bănci din România. Ea mai menționează că a investit 300.000 de euro în titluri de stat.
La capitolul venituri, candidata PUSL arată că a încasat pe parcursul anului 2024 aproximativ 37.000 de lei din salariile de la Stratcom Media & Film (unde este director general) și de la Inițiativa Ecologistă Europeană.
Pe lângă salarii, Lavinia Șandru a mai încasat, din cedarea drepturilor de autor, 276.000 de lei de la Antena 3, Teatrul Național Mihai Eminescu Timișoara, Inițiativa Ecologistă Europeană, Tonique Entertainment, Stratcom Media & Film și Movingframe SRL.
Lavinia Șandru este asociată în patru firme: Stratcom Media & Film, Movingframe SRL, Greenhub Media & Film și Loyal Leasing SRL. Candidata PUSL este și coordonatoarea partidului în ceea ce privește comunicarea, dar și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.
Declarații ale Laviniei Șandru
Vă prezentăm câteva opinii ale Laviniei Șandru, menționate inclusiv în direct la Digi24:
- „Candidez pentru România reală și împotriva abuzurilor! Bat țara în lung și în lat, fără alai, fără antemergător, vorbesc direct cu românii. Nu mă ascund. Din păcate, mulți dintre candidați se ascund de români”, a scris pe Facebook când și-a anunțat candidatura.
- „Președintele României trebuie să fie un extraordinar negociator, care se poate așeza la orice masă, să-și ia parteneri, să vadă exact ce interese are fiecare, și să scoată cel mai mult din discuțiile de acolo, de la masă, în favoarea țării lui”
- „În cadrul UE, noi putem avea un partener cu care să creăm un pol – și economic, dar și militar în același timp -, iar acel partener poate să fie Polonia. Mi-aș dori ca în momentul în care ajung președinte al României, Polonia împreună cu România să facă ședințe de guvern, cel puțin patru pe an. Vom avea numai de câștigat”
Alte profile ale candidaților la alegerile prezidențiale
Editor : M.G.