Elena Lasconi se pregătește pentru o nouă campanie electorală, după ce în toamnă a reușit să ajungă în turul al doilea, anulat între timp de Curtea Constituțională. Fosta jurnalistă, care a preluat conducerea USR în anul 2024, a avut o campanie de succes, obținând peste 1.7 milioane de voturi, deși a făcut mai multe gafe.

Digi24.ro publică în această perioadă portretele celor 11 candidați la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiență profesională, experiență politică și controverse.

Studiile și cariera Elenei Lasconi 

Potrivit CV-ului său, Elena Lasconi este licențiată în managementul comerțului și turismului, la Academia de Studii Economice din București, și susține că vorbește fluent engleză și franceză.  

În septembrie 2024, Newsweek a transmis, însă, că Elena Lasconi ar fi terminat studiile Universității Ecologice din Deva, facultate privată, cu media generală sub 7 și a acuzat-o pe lidera USR că a a ținut acest lucru la secret.  

 „Este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns (…) În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența. Examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență)”, a explicat Elena Lasconi.

Elena Lasconi a fost, timp de 25 de ani, jurnalist la ProTV, unde a fost reporter, realizator TV, producător sau corespondent de război, potrivit CV-ului ei. 

Într-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai, Lasconi a recunoscut că a fost șefă de cabinet a lui Ioan Timiș, un fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), care a trecut și prin Partidul Democrat (PD). Informația nu a fost trecută de Lasconi în CV.

A intrat în politică înainte de alegerile locale din anul 2020, unde a candidat din partea USR-PLUS pentru Primăria Câmpulung Muscel și a câștigat-o cu peste 50%. A obținut cel de-al doilea mandat de primar la alegerile locale din 2024 – fiind aleasă încă o dată cu peste 50% din voturi.

A apărut, însă, în prim-plan imediat după alegerile locale și europarlamentare din primăvară. Pe fondul eșecului înregistrat de Alianța USR-Forța Dreptei-PMP, fostul lider al partidului – Cătălin Drulă – a demisionat de la conducerea USR. Locul lui Drulă a fost luat de Lasconi, care și-a anunțat imediat și candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Cum a trecut prin prima campanie pentru prezidențiale

La alegerile prezidențiale din 2024, anulate între timp, Elena Lasconi a obținut 1.7 milioane de voturi și a reușit să intre în turul al doilea alături de Călin Georgescu. 

Imediat după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, Lasconi a fost criticată pentru scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Donald Trump, în care îi menționa că ar dori să îl cunoască și să creeze o relație personală.

Într-un interviu recent, Lasconi a catalogat acest gest drept „stângăcie”. 

Candidata USR a mai fost criticată în timpul campaniei electorale pentru mai multe gafe, în special în ceea ce privește politica externă a României.

Nu a știut să spună ce țări fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, cât la sută din PIB alocă România pentru Apărare și s-a bâlbâit la o întrebare legată de prezența trupelor NATO pe teritoriul țării.

Lasconi a mai menționat, în direct la dezbaterea Digi24, că activarea Articolului 5 din NATO ar presupune un termen de 30 de zile de așteptare în cazul în care o țară aliată ar fi atacată și că nu a fost activat niciodată. 

În apărarea ei, Lasconi a spus că nu le știe „chiar pe toate” și că președintele este ajutat de Ministerul de Externe sau consilieri. 

Lasconi a mai fost acuzată în timpul campaniei de Filia (ONG care militează pentru respectarea drepturilor femeilor) că ia în râs violența împotriva femeilor, după un mesaj pe Facebook în care invita partidele politice să semneze o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului condus de Ciolacu. 

„Semnați moțiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație doar pentru că beneficiază de bani și alte privilegii”, a fost declarația Elenei Lasconi. După ce a fost criticată public, Lasconi și-a cerut scuze.

Alte controverse

Parcursul ei politic din 2024 putea fi altul. Inițial, Lasconi a fost prima pe listele USR pentru alegerile europarlamentare, însă a renunțat după un scandal mediatic.

În noiembrie 2023, în timpul unui interviu, Lasconi a precizat că a votat „DA” la referendumul controversat din 2018, pentru familia tradițională. O reacție vehementă a venit din partea fiicei sale, care face parte din comunitatea LGBTQ+. Oana Lasconi a acuzat-o pe mama ei de discriminare. 

„Nu pot să descriu durerea pe care o simt, nu numai ca fiică a ei, însă și ca un membru al acelei comunități. Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a fost reacția Oanei Lasconi, despre care mama sa menționa în interviuri că, din cauza carierei, a fost nevoită să crească mai mult cu bunicii. 

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024, însă, Oana Lasconi a susținut-o pe mama ei. 

În august 2024, contracandidații de la PSD transmiteau că soțul Elenei Lasconi – Cătălin Teodor Georgescu – a fost angajat consilier juridic la grupul parlamentar al USR. Acesta ocupa funcția de dinainte ca Lasconi să ajungă la conducerea partidului, dar în timp ce era primar în Câmpulung. 

„S-a dat un anunț public pentru consilier politic la grupul parlamentar și el a depus CV-ul acolo. Prima dată era vorba de un salariu până în 5 mii de lei și acum a crescut la 6 mii. Sincer, eu i-aș propune să lase tot ce înseamnă politică și să facă avocatură pentru că câștiga mult mai bine”, a fost reacția Elenei Lasconi.

Averea declarată de Elena Lasconi

La capitolul avere, Elena Lasconi a menţionat şapte terenuri (două terenuri agricole – 57.500 mp, un teren forestier – 2.500 mp, trei terenuri intravilan – 6.700 mp şi un teren extravilan de 500 mp).

Șase dintre cele șapte terenuri au fost moștenite de Elena Lasconi în anul 2009, iar lidera USR deține o cotă-parte din ele.

Singurul teren pe care susține că îl deține în proporție de 100% se află în Argeș și a fost cumpărat în anul 2005.

Elena Lasconi a mai trecut în declarația de avere trei apartamente (65 mp, 70 mp, 58 mp), o casă de locuit de 98 mp, dar şi un autoturism marca Opel fabricat în anul 2007. 

Două dintre cele trei apartamente au fost și ele moștenite în 2009, iar Lasconi deține o cotă parte din acestea. 

Elena Lasconi are de dat înapoi aproximativ 388.000 de lei către Banca Transilvania pentru două credite, scandente în 2026, respectiv 2037. 

La capitolul venituri, Elena Lasconi a precizat salariul încasat în 2024 pentru funcția de primar al municipiului Câmpulung – 141.425 lei, iar soţul ei a câştigat în ultimul an fiscal 82.460 de lei, fiind consilier la Camera Deputaţilor.

Declarații ale Elenei Lasconi

Vă prezentăm câteva opinii ale Elenei Lasconi, menționate în direct la Digi24: 

  • „Vreau să vorbesc în mod special cu cei care l-au votat și care intenționau să îl voteze pe Călin Georgescu. Vreau să mă duc și să îi privesc în ochi și să îi ascult, să le ascult poveștile, grijile, fricile și să îmi adreseze întrebări. Voi începe chiar de săptămâna aceasta. Voi merge în toată țara ca să am astfel de dezbateri”
  • „Noi avem un parteneriat strategic cu Statele Unite și trebuie să-l respectăm. Și sper să fie reciprocă treaba asta (…) Eu cred că prioritatea noastră ar trebui să fie foarte apropiată de UE la tot ceea ce se întâmplă în momentul de față (…) Eu am constatat faptul că Europa ar trebui să se trezească. Ar trebui să ne uităm la siguranța noastră”
  • Susține că, dacă va ajunge președinte, va cere schimbarea lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru: „Propunerea mea este Ilie Bolojan, dar în același timp, având în vedere justiția din România, aș vrea să avem și un ministru al Justiției foarte bine pregătit și corect”

Alte profile ale candidaților la alegerile prezidențiale

Editor : M.G.

Share.
Exit mobile version