Vot crucial pentru viitorul României. Aproape 18 milioane de români sunt așteptați la urne, duminică, 18 mai, să aleagă următorul președinte al țării. O lume întreagă e cu ochii pe cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025, în care se confruntă primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și liderul AUR, George Simion. Specialiștii susțin că prezența la vot va fi „factorul decisiv” care va da câștigătorul acestui scrutin. În țară, secțiile de votare se deschid mâine dimineață, la ora 07:00, urmând ca votul să se încheie la ora 21:00. Între timp, românii din diaspora votează deja de două zile. Digi24.ro va prezenta în timp real cele mai importante informații despre acest scrutin.
Citește aici cum se desfășoară votul în diaspora
Citește și: Rezultate exit poll alegeri prezidențiale, turul 2. Digi24 prezintă primele estimări duminică, la ora 21:00
Sociologul Remus Ștefureac, directorul institutului de cercetare INSCOP Research, declara în această săptămână că prezența la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din România va fi „factorul decisiv” care va da câștigătorul acestui scrutin.
Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetăţeni.
De asemenea, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.
Cum verifici la ce secție de votare ești arondat
Pentru a afla către ce secție de votare să te îndrepți duminică, 18 mai, poți intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral.
Aici vei introduce CNP, nume de familie și vei selecta tipul de alegeri: Alegeri pentru președintele României 2025 – tur II. Ulterior, vei putea urmări harta secțiilor de votare pentru alegeri.
Unde votează alegătorii din București
În sectorul de domiciliu sau reședință: Alegătorii pot vota numai la secția de votare arondată adresei din actul de identitate, în cadrul sectorului în care locuiesc.
De exemplu, dacă ai domiciliul în Sectorul 3, nu poți vota într-o secție din Sectorul 1, ci doar în Sectorul 3.
În alt județ: Dacă te afli în afara Bucureștiului în ziua votului, poți vota la orice secție de votare din alt județ, pe baza înscrierii în lista electorală suplimentară.
În străinătate, pot vota cetățenii români (cu drept de vot) care se află în afara țării în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în locația respectivă.
Cetățenii pot vota la orice secţie de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare. Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
Lista sediilor celor 966 de secții de votare din străinătate poate fi accesată AICI.
Cu ce documente poți vota la alegerile prezidențiale 2025
Alegătorii din România își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării precum:
- cartea de identitate,
- cartea electronică de identitate,
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic,
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu,
- pașaportul de serviciu electronic;
- în cazul elevilor din școlile militare,
- carnetul de serviciu militar
Vezi AICI Unde se pune ștampila pentru un vot valid
Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică şi vor asigura protecţia secţiilor de vot în ziua alegerilor, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
„În ziua alegerilor, aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, precum şi protecţia secţiilor de vot şi menţinerea climatului normal de siguranţă publică”, a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.
Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale se va desfășura în baza unui set riguros de reguli menite să garanteze corectitudinea și buna desfășurare a procesului electoral. Citește detalii AICI despre ce este interzis în secția de votare și ce sancțiuni pot fi aplicate
Exit-poll-uri alegeri prezidențiale, turul 2
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică.
Biroul Electoral Central arată că vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi ARA Public Opinion.
Citește și: Ce atribuții are președintele României și în ce condiții ar putea fi suspendat din funcție. Ce înseamnă dizolvarea Parlamentului
Rezultatele de la alegerile prezidențiale de duminică, 18 mai, al doilea tur de scrutin, vor fi publicate pe site-ul roaep.ro.
Editor : redactia.digi24