În momentul în care corpul se confruntă cu o leziune, boală sau alte simptome asociate apare inflamația, un răspuns imunitar natural și eficient, care facilitează vindecarea. Inflamația poate fi influențată de mai mulți factori externi (stilul de viață sau expunerea îndelungată la stres), printre care și de dieta alimentară. Potrivit studiilor efectuate de către cercetători, există alimente care amplifică răspunsul inflamator la nivelul organismului, dar și alimente care ajută la reducerea inflamației în corp.

Când sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase, pot apărea tulburările autoimune și inflamații resimțite în diferite zone de la nivelul corpului. Un stil de viață care include o alimentație proinflamatorie, dar și factori precum sedentarismul, privarea de somn sau expunerea la poluare pot contribui la întreținerea inflamației pe termen lung. 

Alimente care scad nivelul inflamației din corp

Fructe de pădure

Potrivit studiilor efectuate, fructele de pădure (mure, afine, zmeură) sunt bogate în antioxidanți și previn stresul oxidativ. Consumul acestora stimulează producția de citokine antiinflamatorii, ceea ce înseamnă un nivel mai scăzut de inflamație în corp.

Potrivit unei analize a cercetărilor din 2018, fitochimicalele găsite în fructele de pădure pot ajuta la întârzierea dezvoltării și progresiei cancerului.

(Deși sunt necesare mai multe studii, potrivit cercetărilor de până acum, fructele de pădure ar putea avea beneficii pentru imunoterapie.)

Pește gras

Peștele gras este o sursă excelentă de proteine și de acizi grași omega-3 precum acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

Deși toate tipurile de pește conțin o anumită cantitate de acizi grași omega-3, printre cele mai bune surse pentru organism sunt: somon, sardine, hering, macrou, anșoa. În urma consumului de pește, corpul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți resolvine și protectine, care au efecte antiinflamatoare.

Anumite studii au dezvăluit că persoanele care consumă pește gras sau suplimente cu EPA și DHA au prezentat reduceri ale markerului inflamator – proteină C reactivă (CRP).

Avocado

Avocado conține potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. De asemenea, conține carotenoizi și tocoferoli, fitonutrienți care sunt asociați cu un risc redus de cancer și boli de inimă.

Potrivit unui studiu la care au participat 51 de adulți cu exces de greutate, cei care au consumat avocado timp de 12 săptămâni au înregistrat o reducere a markerilor inflamatori interleukina 1 beta (IL-1β) și proteină C reactivă (CRP).

Turmeric

„Turmericul este bun datorită conținutului său de curcumina. Există studii pe acest ingredient (curcumina) care dovedesc efectele și beneficiile sale importante pentru organism. Mai exact, curcumina are efecte antiinflamatoare, este activator de factor neurotrofic cerebral, deci previne boala Alzheimer, și crește capacitatea intelectuală. Luat drept un preparat naturist, turmericul este bun pentru efectul său antiinflamator și de protecție asupra sistemului nervos centrală.

Curcumina are proprietăți antioxidante și poate preveni apariția stresului oxidativ, factor care este responsabil în procesul de îmbătrânire. Astfel, structura chimică a ingredientului este capabilă să neutralizeze radicalii liberi și putem spune că, un consum corect ajută la creșterea longevității”, a declarat pentru Digi24 Laura Păun, medic endocrinolog .

Ardei

Ardeii grași și ardeii iuți sunt plini de vitamina C și antioxidanți, compuși cu efecte antiinflamatoare puternice. Ardeii grași conțin, de asemenea, antioxidantul quercetină, care poate reduce inflamația asociată cu boli cronice precum diabetul.

Ardeii iuți conțin acid sinapic și acid ferulic, care pot reduce inflamația și susține un proces de îmbătrânire mai sănătos.

Struguri

Strugurii conțin antociani, care reduc inflamația și sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de resveratrol, un alt compus antioxidant cu numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile arată că resveratrolul poate proteja inima împotriva inflamației.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este bogată în compuși organici activi biologic, care funcționează ca antioxidanți. Printre aceștia se numără polifenolii, flavanolii și catechinele (compuși organici care se regăsesc în compoziția taninurilor și care au rol antioxidant).

Potrivit unui studiu efectuat, consumul de cacao și ciocolata neagră are o activitate antioxidantă mai mare, precum și un conținut mai ridicat de polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, inclusiv afinele și fructele de acai.

Roșii

Roșiile sunt bogate în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare impresionante. Licopenul poate fi benefic pentru reducerea compușilor proinflamatori asociați cu mai multe tipuri de cancer.

Gătirea roșiilor în ulei de măsline poate ajuta la o mai bună absorbție a licopenului. Acest lucru se datorează faptului că licopenul este un carotenoid, un nutrient care se absoarbe mai eficient în prezența unei surse de grăsime.

Cireșe

Cireșele sunt bogate în antioxidanți care reduc inflamația, precum antocianinele și catechinele. Deși proprietățile benefice ale cireșelor amare au fost studiate mai mult decât ale altor soiuri, și cireșele dulci pot oferi beneficii. Un studiu din 2019, care a inclus 37 de adulți în vârstă, a constatat că cei care au consumat zilnic de suc de cireșe amare, timp de 12 săptămâni, au avut niveluri mai scăzute ale markerului inflamator proteina C reactivă (CRP).

Alimente care pot crește nivelul inflamației în corp

Produsele din zahăr – fie că vorbim despre produsele de patiserie, prăjituri sau alte dulciuri ori băuturi carbogazoase care conțin zahăr rafinat, consumul acestora crește într-un timp scurt nivelul glicemiei, deoarece organismul nu poate procesa suficient de repede zahărul, iar asta determină creșterea nivelurilor de citokine proinflamatori, favorizând inflamația.

Glutenul și produsele lactate – produsele lactate sunt bogate în grăsimi saturate. Proteinele de lactoză și de cazeină din laptele de vacă pot fi digerate cu dificultate de organism și, în multe cazuri, se resimt efectele inflamației. Făina rafinată (albă) nu este bogată în fibre și nutrienți, oganismul poate descopune produsele consumate foarte repede, iar asta înseamnă că nivelul de insulină poate crește în corp și poate apărea un răspuns proinflamator la nivelul organismului.

Produsele ultraprocesate – sunt bogate în aditivi și conservanți și pot fi percepute ca un agresor de sistemul imunitar, care, la rândul lui, produce anticorpi, respectiv un răspuns inflamator.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version