Am fost lăsați singuri să ne apărăm, tuturor le este frică

Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev și în jurul capitalei Ucrainei, semnalate de reporterii CNN. Casa Albă a condamnat Rusia pentru civilii de la Cernobîl care ar fi fost luați ostatici de forțele ruse, conform unor rapoarte citate de SUA. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor, iar prima zi de război s-a încheiat cu sute de persoane arestate în multe orașe din Rusia, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, care au protestat împotriva războiului. Între timp, populația pleacă masiv din Ucraina, iar un summit NATO este așteptat vineri. 

Citește toate evenimentele din ziua invaziei masive a Rusiei aici:

Ora 11:50 MApN atenționează asupra fake-news-urilor privind ordine de înrolare în armată și introducerea serviciului militar obligatoriu: Vă rugăm să vă informați doar din sursele oficiale. Citește toate detaliile pe G4Media.

Ora 11:49 Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat vineri ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, în timp ce ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Citește detalii aici. 

Ora 11:43 18.000 de mitraliere au fost distribuite la Kiev Mii de ucraineni se alătură în rândurile Forțelor de Apărare Teritorială, gata să respingă atacul trupelor ruse, anunță media din Ucraina. În capitală au fost deja distribuite 18.000 de pistoale-mitralieră către populație, iar muniția continuă să fie furnizată, anunță ministrul Apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov „Atacul pe scară largă al Rusiei asupra statului nostru durează 30 de ore. Datorită eroismului apărătorilor noștri, Ucraina a rezistat primelor zile, cele mai dificile. Ocupanții au suferit pierderi semnificative. Astăzi vom fi mai puternici. Mii de oameni se alătură forțelor de apărare și sunt gata să respingă inamicul”, a spus ministrul citat de stopcor.org.

Ora 11:39 S-au auzit focuri de armă în apropierea cartierului guvernamental Kiev, relatează Associated Press, citată de The Guardian. Ucrainenii sunt adăpostiți în gările de metrou din Kiev.

 Ora 11:32 Forțele de Apărare ale Ucrainei tocmai au postat din nou pe Twitter, cerând tuturor civililor să se alăture, indiferent de vârsta lor. Acesta le mai spune oamenilor că dacă se confruntă cu probleme la înscriere să facă referire la acest tweet considerat oficial. Declarația, atribuită comandantului trupelor, Yuri Galushkin, spune:

  • „Astăzi, Ucraina are nevoie de toți. Toate procedurile de înrolare sunt simplificate. Aduceți doar pașaportul și numărul de identificare. Nu există restricții de vârstă”.

Ora 11:24 Cetățenii ucraineni care sosesc în România vor fi exceptați de la carantina din cauza COVID, a decis CNSU vineri. Mai multe detalii, aici. 

Ora 11:15 Sirenele sună în Kiev după ce rușii au intrat în capitala Ucrainei. Imagini LIVE din Kiev mai jos:

Ora 11:12 Un tanc rusesc cu steagul URSS a fost filmat în sudul Ucrainei. Imaginile au fost postate, vineri, pe rețelele de socializare și pot fi vizualizate aici. 

Ora 11:08 Peste 15.000 de ucraineni au intrat începând de joi în Republica Moldova, dintre care circa 3.000 au trecut apoi în România. Citește mai multe pe G4Media. 

Ora 11:02 Armata rusă bombardează gazoducte și liniile electrice din regiunea Harkov. Citește mai multe aici. 

Ora 11:11 LIVE Imagini din Kiev în direct, după ce armata rusă a intrat în oraș. Imaginile pot fi văzute aici. 

Ora 10:52 Rusia restricționează utilizarea spațiului său aerian pentru toate zborurile britanice, inclusiv de tranzit, relatează postul de știri Ria Novosti, citat de The Guardian. Informația vine după ce guvernul britanic a anunțat că transportatorul național rus Aeroflot va fi interzis din spațiul aerian britanic într-un pachet amplu de sancțiuni anunțat joi.

Ora 10:48 Pe măsură ce forțele ruse avansează spre Kiev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat la telefon cu liderii occidentali, îndemnându-i să întărească sancțiunile împotriva Rusiei și să sporească sprijinul militar.

 Ora 10:40 Forțele ruse au intrat în districtul Obolon, care se află la 10 km de Kiev, transmite The Guardian. Informația e confirmată de BBC care citează oficiali ai Ucrainei: 

  • ”Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că „inamicul” se află în districtul Obolon, la aproximativ 9 km (5,5 mile) nord de Parlamentul Kievului, în centrul orașului. Ei i-au încurajat pe localnici să facă cocktailuri Molotov pentru a riposta, sfătuind totodată pe alții să caute adăpost.

Ora 10:37 S-au auzit explozii și focuri de armă într-un cartier de nord al Kievului, în timp ce forțele ruse invadatoare s-au apropiat foarte mult de oraș, relatează AFP.

Ora 10:29 Jurnalistul Paul Adams de la BBC a publicat pe Twitter un mesaj despre rafale de foc care se aud în Kiev:

  • ”Două rafale scurte de foc cu arme de calibru mic au fost auzite aici, la Kiev, în ultimele 10 minute. Imposibil de știut ce înseamnă, dar zvonurile abundă că „sabotorii” ruși operează deja în interiorul orașului”.

Ora 09:55 Invazia Ucrainei de către Rusia se desfășoară într-o țară care deține 15 reactoare atomice ce funcționează aproape de capacitatea maximă, expunând a doua cea mai mare țară ca număr de centrale atomice în funcțiune, din Europa, la potențiale riscuri de siguranță, anunță Bloomberg. Citește mai multe aici. 

Ora 09:54 Operațiune fulger a Rusiei în Kiev: Militarii ruși au capturat două vehicule ucrainene, și-au pus uniforme ucrainene și conduc un convoi militar major. Mai multe detalii, aici. 

Ora 09:53 Refugiați ucraineni, care fug din calea războiului, continuă să sosească în România, transmite NewsBucovina.ro. Potrivit publicației, coada de pe teritoriul ucrainean pentru intrarea în România se întind pe 35 de kilometri. Sosesc în România mai ales femei cu copii, pentru că bărbații sunt mobilizați la război. Citește mai multe aici. 

Ora 09:52 Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă, transmite dpa, citată de Agerpres. Detalii, aici. 

Ora 09:51 VIDEO O femeie ucraineană îi confruntă pe soldații ruși, în regiunea Herson: le spune să-și pună semințe de floarea soarelui în buzunare, ca să crească flori când vor muri. Vezi dialogul femeii cu soldatul aici. 

Ora 09:50 Președintele Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, marți, 1 martie, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația prezidențială. Detalii, aici. 

Ora 09:32 Myanmar a transmis pentru The New York Times că sprijină atacul Rusiei asupra Ucrainei. Generalul Zaw Min Tun, purtătorul de cuvânt al juntei din Myanmar, a declarat prin telefon pentru The New York Times că ”Rusia și-a făcut treaba pentru a-și menține suveranitatea și era ceea ce trebuia făcut (…) Rusia este, de asemenea, o țară mare printre puterile mondiale și arată că joacă un rol principal în menținerea păcii mondiale”, transmite The Guardian.

Ora 09:29 Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că liderii UE au agreat în reuniunea extraordinară a Consiliului European de joi seară noi sancțiuni pentru Rusia, cu ”costuri masive și severe” după invadarea Ucrainei. Șeful statului mai spune că susține ”pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”. Citește detalii pe G4Media. 

Ora 09:27 Secretarul britanic al Apărării a declarat că Rusia intenționează să invadeze întreaga Ucraine, dar armata sa nu a reușit să facă față în prima zi a invaziei sale. Ben Wallace a spus că estimează că Rusia a pierdut peste 450 de militari, iar armata rusă nu și-a îndeplinit obiectivele majore în prima zi a invaziei sale.

Ora 09:16 La Centrul de Integrare pentru Migranti Brașov se fac pregătiri pentru a-i întâmpina pe eventualii refugiați din Ucraina. Sunt deja persoane care și-au exprimat dorința de a se alătura comunității de ucrainieni din oraș, în primul rând oferind ajutoare care constau în obiecte de primă necesitate, transmite Rador. Citește detalii aici. 

Ora 08:57 Premierul Australiei a reproşat vineri Chinei că este „colacul de salvare” al Rusiei, pentru că nu a denunţat invazia rusă din Ucraina şi din cauza deciziei sale „inacceptabile” de a relaxa restricţiile asupra importurilor de grâu rusesc, relatează Agerpres, conform AFP. Mai multe detalii, aici. 

Ora 08:55 ”Coaliție anti-război”. Liderul Ucrainei cere sprijinul României și al celorlalte opt state din formatul București 9 pentru armament și sancțiuni la adresa Rusiei/ La videoconferință participă și vicepremierul SUA Kamala Harris. Mai multe informații, aici. 

Ora 08:50 În mai puţin de 24 de ore după decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, cei mai bogaţi oameni din Rusia au pierdut 39 de miliarde de dolari, mai mult decât cele 32 de miliarde de dolari pe care le-au pierdut de la începutul anului şi până miercuri, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Citește detalii pe G4Media. 

Ora 08:45 Secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a declarat joi parlamentarilor Camerei că administrația Biden ia în considerare modalitățile prin care vor putea fi antrenate forțele ucrainene de la distanță, dacă rușii preiau controlul Ucrainei – relatează publicația axios.com. Detalii, aici. 

Ora 08:35 Ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, unul dintre puținele care mai găzduiesc articole independente, a lansat vineri printre rânduri o nouă ipoteză legată de motivele declanșării războiului din Ucraina: tranziția puterii din Rusia.

Publicația, citată de Rador, scrie că ”desigur, evenimentele militare petrecute vor avea o influență directă asupra politicii interne a Rusiei. Tranziția puterii s-a încheiat. Schimbarea lui Putin în fruntea țării în astfel de condiții este eliminată de pe agendă. La urma urmei, un politician responsabil nu-și lasă poporul atunci când țara este înconjurată de dușmani și de rusofobi, de sancțiuni și șantaj”. Citește mai multe detalii aici. 

Ora 08:33 De ce se formează cozi la intrarea ucrainenilor în România: formalitățile la vama ucraineană durează mult. Toate explicațiile, pe G4Media. 

Ora 08:32 VIDEO Apelul fraţilor Klitschko către comunitatea internaţională, după atacul Rusiei: Nu lăsaţi să se întâmple asta în continuare. Susţineţi Ucraina! Toate detaliile, pe G4Media. 

Ora 08:30 Hackerii din grupul Anonymous au declarat un „război cibernetic” Rusiei în legătură cu evenimentele din Ucraina, potrivit Twitter al grupului. „Colectivul Anonim poartă oficial un război cibernetic împotriva guvernului rus”, se arată în postare. Mai multe detalii, aici. 

Ora 08:27 UE a decis joi să-și mărească aproape de două ori forța de menținere a păcii din Bosnia, trimițând 500 de militari ca măsură de prevenire a oricărei instabilități ce ar putea să apară în urma invaziei rusești din Ucraina, transmite Rador, care citează Reuters. Mai multe informații, aici. 

Ora 08:26 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut din nou apel la încetarea focului şi a afirmat că Rusia va trebui să discute cu partea ucraineană, pentru a pune capăt războiului, conform BBC, citată de News.ro. Detalii, aici. 

Ora 08:24 Procurorii Curții Penale Internaționale anunță că monitorizează îndeaproape situația din Ucraina și ar putea investiga crime împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina.

Ora 08:21 Zelenski a transmis că bombardamentele asupra Kievului au început vineri la ora locală 4 dimineața, adăugând că trupele ruse au fost oprite de forțele ucrainene să înainteze în majoritatea direcțiilor.

Ora 07:55 Printr-o scrisoare comună, miniștrii Energiei din Grecia – Kostas Skrekas, Bulgaria – Alexander Nikolov și România – Virgil Popescu, solicită convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Miniștri ai Energiei din Uniunea Europeană, transmite publicația bulgară Capital, citată de Rador.

Ora 07:50 Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Liov din vestul Ucrainei, informează Reuters, care citează martori oculari, transmite Agerpres. Citește detalii aici. 

Ora 07:48 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri dimineață ca ONU să trimită în țara sa o forță multinațională de menținere a păcii, potrivit presei internaționale. Mai multe detalii, aici. 

Ora 07:45 Zelenski este „principala țintă a agresiunii ruse”, consideră Departamanetul de Stat al SUA. De la Kiev, Zelenski a făcut afirmaţii similare cu cele ale SUA. „Avem informaţii că inamicul m-a declarat ţinta numărul unu, iar familia mea, ţinta numărul doi”, a spus el într-un mesaj video. El a adăugat că au circulat informaţii false că ar fi părăsit Kievul. „Stau în capitală, stau cu poporul meu”, a declarat el. Zelenski a precizat că nu are voie să spună exact unde se află. Detalii, pe G4Media. 

Ora 07:40 Zeci de refugiaţi ucraineni au petrecut noaptea de joi spre vineri într-o gară din Polonia, după ce au fugit de invazia rusă. Mai multe, aici. 

Ora 07:39 Consiliul European a agreat politic un pachet de măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei/ Vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize. Detalii, aici. 

Ora 07:14 Banca centrală a Ucrainei a interzis plățile către entități din Rusia și Belarus, precum și operațiunile care implică monedele ambelor națiuni, a anunțat vineri autoritatea de reglementare, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Ora 07:07 Toți polițiștii de frontieră care au apărat Insula Serpilor au murit: ”13 polițiști de frontieră care au apărat Insula Șerpilor au murit. Toți vor primi titlul de Erou al Ucrainei postum”, transmite dumskaya.net. Citește detalii pe G4Media. 

Ora 07:02 Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc vineri într-o reuniune extraordinară privind criza din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 06:50 Încă cel puțin trei explozii au zguduit capitala Ucrainei, Kiev, în zorii zilei de vineri. Acestea au avut loc în sud-vestul orașului, transmite CNN.

Ora 06:44 Forțele ruse care au intrat în Ucraina prin Belarus se află la câțiva kilometri de a ajunge la Kiev, potrivit oficialilor americani.

 Ora 06:43 Ministrul de Externe Kuleba: Ultima dată când Kievul a experimentat așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel rău și îl va învinge și pe acesta. Detalii, aici. 

Ora 06:30 Autoritățile din Ucraina transmit că forțele de la Kiev au făcut 800 de victime în rândul rușilor. Ministerul a declarat că peste 30 de tancuri rusești au fost distruse, precum și șapte avioane rusești și șase elicoptere, transmite CNN.

Ora 06:23 Două clădiri rezidențiale ar fi fost incendiate în sud-estul Kievului, după ce au fost lovite de resturi care au căzut dintr-o aeronavă doborâtă, transmite The Guardian. Fotografiile publicate de Departamentul Serviciilor de Stat de Urgență din Ucraina arată o clădire cu mai multe etaje în flăcări.

sursa foto: Twitter/ Pravda Gerashchenko

Ora 06:13 Secretarul de stat american Antony Blinken se declară convins că Rusia va încerca să înlăture Guvernul de la Kiev, relatează CNN. Detalii, aici. 

Ora 06:08 Emmanuel Macron spune că trebuie lăsată deschisă calea dialogului cu Vladimir Putin pentru a obține încetarea ostilităților. Citește mai multe aici. 

Ora 05:57 Forțele armate rusești care au pătruns în Ucraina prin Belarus se aflau la aproximativ 20 de mile (32 de kilometri) de Kiev, au declarat oficiali de vârf ai administrației Biden parlamentarilor Camerei într-o ședință de joi, care a avut loc în jurul orei 18:30 (ora SUA), transmite CNN.

Ora 05:52 Punctul de frontieră ucrainean din regiunea Zaporizhzhya a fost lovit de rachete, a declarat serviciul de grăniceri al Ucrainei. Potrivit forțelor armate ale Ucrainei, polițiștii de frontieră au fost uciși și răniți în atac.

Ora 05:39 Volodimir Zelenski a declarat joi noapte, din sediul Guvernului de la Kiev: ”Suntem lăsați singuri să ne apărăm. Nu văd cine este gata să lupte cu noi/ Tuturor le este frică când îi întreb dacă Ucraina va fi în NATO/ Eu sunt ținta numărul 1, familia mea ținta 2”. Vezi toată declarația aici. 

Ora 05:29 Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP. Detalii, aici. 

Ora 05:17 Premierul Indiei, Narendra Modi, „a făcut apel la încetarea imediată a violenței”, într-un apel cu președintele rus Vladimir Putin, joi, potrivit unui comunicat emis de biroul primului ministru indian.

Ora 05:13 Reporterul The Guardian Luke Harding publică o fotografie cu o explozie din Kiev. El a adăugat că explozia a avut loc între stația de metrou Poznjaky și Harkivska.

sursa foto: The Guardian/ Photograph: Alex Kovzhun

Ora 05:09 Ministerul de Interne ucrainean a declarat că a doborât un avion rusesc deasupra Kievului. Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a publicat fotografii în contul său Telegram, inclusiv cu o clădire rezidențială de nouă etaje în flăcări (The Guardian).

Ora 05:05 Forțele armate ale Ucrainei au confirmat că au fost aduse mii de arme suplimentare la Kiev, care sunt împărțite oamenilor care vor să se alăture apărării capitalei Ucrainei.

Ora 04:58 Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a confirmat că un atac asupra Kievului are loc la primele ore ale dimineții de vineri, transmite The Guardian.

  • „Atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră sau balistice continuă. Am auzit două explozii puternice tocmai acum”, a postat Gerașcenko pe contul său oficial Telegram.

Ora 04:43 Taiwanul a condamnat acțiunile Rusiei, spunând că se va alătura altor parteneri în sancțiuni, nu au fost furnizate mai multe detalii.

Ora 04:30 Șeful MI6: Comunitățile de informații din SUA și Marea Britanie au dezvăluit planurile lui Putin pentru Ucraina / Acest atac a fost o agresiune crudă, neprovocată, planificată de mult timp. Mai multe detalii, aici. 

 

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Cele mai recente știri
Știri similare