Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Cupa Mondială a Cluburilor – Grupa B: Botafogo şi PSG merg mai departe, la golaveraj

iunie 24, 2025

Naţionala U19 a României a ratat calificarea în finala Euro 2025, după ce a fost învinsă de Olanda

iunie 24, 2025

Mărturia unui român din Israel. Cum se pregătesc oamenii de atacurile iraniene: Nu sunt zile ușoare, dar suntem optimiști

iunie 23, 2025

Video Bogdan Ivan preia portofoliul Energiei: „Prioritatea zero este protejarea consumatorilor vulnerabili”

iunie 23, 2025

Raluca Turcan, la învestirea Guvernului Bolojan: „Este timpul să facem din «nu se poate» o ruşine administrativă, nu o regulă”

iunie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » America super-bogaților: Câștiguri uriașe în 2024 pentru primii 10 miliardari din SUA. Elon Musk conduce clasamentul
Afaceri

America super-bogaților: Câștiguri uriașe în 2024 pentru primii 10 miliardari din SUA. Elon Musk conduce clasamentul

By Sala de Presămai 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În ciuda unei scurte crize pe piețele financiare, cei mai bogați 10 americani și-au mărit averea cu 365 de miliarde de dolari în ultimul an, potrivit unei analize recente realizate de Oxfam, informează CNN.

Această creștere uluitoare echivalează cu un câștig mediu de aproximativ 1 miliard de dolari pe zi pentru acești miliardari. În contrast, un angajat american obișnuit a câștigat puțin peste 50.000 de dolari în 2023. Oxfam a estimat că ar dura 726.000 de ani pentru ca 10 lucrători americani cu salariul mediu să strângă aceeași sumă.

Aceste rezultate subliniază și mai clar inegalitatea averii în SUA și apar în contextul în care republicanii dezbat un proiect de lege costisitor, despre care experții independenți spun că va îmbogăți și mai mult miliardarii și va reduce cu aproape 1 trilion de dolari programele sociale esențiale.

„Averea miliardarilor a crescut astronomic, în timp ce foarte mulți oameni obișnuiți se chinuie să-și acopere nevoile de bază,” a declarat Rebecca Riddell, responsabilă principală de politici pentru justiția economică și rasială la Oxfam America.

Elon Musk s-a îmbogățit cu 186 miliarde de dolari

Pentru a măsura câștigurile celor mai bogați, Oxfam a analizat variațiile estimate ale averilor celor mai bogați 10 de pe lista Forbes Real Time Billionaire între sfârșitul lui aprilie 2024 și sfârșitul lui aprilie 2025.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume și CEO al Tesla, reprezintă puțin peste jumătate din creșterea totală a averii, cu o sporire a valorii nete de 186,1 miliarde de dolari în această perioadă. O analiză făcută toamna trecută arăta că Musk, o figură cheie în revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă, este pe drumul să devină primul trilionar din lume.

Averea lui Mark Zuckerberg, șeful Meta, și a moștenitorului Walmart, Rob Walton, a crescut cu câte 38,7 miliarde de dolari. Investitorul legendar Warren Buffett a câștigat 34,8 miliarde, iar Jim Walton, alt moștenitor Walmart, a adăugat 36,5 miliarde. În același timp, unii miliardari precum cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au pierdut din avere în această perioadă.

Prioritatea lui Trump

Oxfam susține că proiectul de lege republican, o prioritate legislativă a lui Trump, ar favoriza și mai mult bogații în detrimentul oamenilor obișnuiți. „Vedem un cod fiscal conceput să creeze primul trilionar din lume,” a spus Riddell.

Parlamentarii dezbat dacă și cum să extindă Legea de Reducere a Taxelor și Creării de Locuri de Muncă din 2017, legea fiscală emblematică a lui Trump. Proiectul de lege avansat în Camera Reprezentanților ar face permanente practic toate reducerile de taxe pentru persoane fizice prevăzute în legea din 2017 și ar reduce temporar taxele pe bacșișuri și ore suplimentare.

Legea, cunoscută sub numele de „One Big Beautiful Bill Act”, ar crește resursele gospodăriilor americane, în medie, conform unei analize recente a Biroului Congressional pentru Buget (CBO). Totuși, aceste câștiguri nu ar fi distribuite egal.

Legea ar crește produsul intern brut al țării cu 0,5% în 10 ani și 1,7% în 30 de ani, potrivit unei analize a Penn Wharton Budget Model. Această creștere economică ar fi susținută de o sporire a economiilor și ofertei de muncă, stimulate de un sistem de protecție socială mai slab, concluzionează analiza.

Câștigurile vor merge disproporționat către bogați — top 10% ar primi aproximativ două treimi (65%) din valoarea totală a legii, în timp ce gospodăriile din cel mai sărac 20% ar pierde circa 1.035 dolari în 2026, din cauza reducerilor la Medicaid, tichete de masă și alte schimbări, conform analizei Penn Wharton.

O „donație” pentru super-bogați

Senatoarea democrată Elizabeth Warren din Massachusetts a numit legea republicană o „donație” pentru bogați. „Donald Trump și republicanii din Congres încearcă să impună reduceri masive de taxe pentru cei mai bogați americani — milionari și miliardari care devin mai bogați zi de zi. Miliardarii nu au nevoie de o altă reducere, oamenii muncitori da,” a spus Warren pentru CNN.

Casa Albă, însă, susține că prioritățile bugetare ale lui Trump ar ajuta americanii să prospere, continuând câștigurile din primul său mandat.

„Inegalitatea averii în Statele Unite a scăzut pentru prima dată în decenii în primul mandat al președintelui Trump, datorită agendei sale economice de reduceri de taxe, dereglementare, producție energetică internă și tarife,” a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai. „Legea One, Big, Beautiful Bill menține multe dintre aceste politici de succes, inclusiv reducerile istorice de taxe din primul mandat al președintelui Trump, pentru a restabili prosperitatea pentru clasa de mijloc.”

Datoria uriașă a SUA

Dezbaterea are loc în contextul creșterii îngrijorărilor legate de datoria uriașă a Americii, de 36 trilioane de dolari. Vineri, agenția Moody’s a retrogradat ratingul de credit perfect al Statelor Unite, deținut din 1917, din cauza îngrijorărilor privind creșterea datoriei guvernamentale în ultimul deceniu și a raportului mare dintre plata dobânzilor și venituri.

Casa Albă susține că legea republicană va ajuta la rezolvarea acestor probleme prin reducerea cheltuielilor. Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat luni că această lege amplă nu va adăuga la deficit.

Cu toate acestea, în decizia sa de retrogradare, Moody’s a spus că „nu crede că reduceri materiale pe mai mulți ani la cheltuielile obligatorii și deficite vor rezulta din propunerile fiscale aflate în discuție.”

De asemenea, Committee for a Responsible Federal Budget, un grup de monitorizare fiscală, avertizează că legea republicană „va adăuga masiv la deficitele pe termen scurt,” acumulând 3,3 trilioane de dolari la datoria națională în 10 ani, incluzând dobânzile. Această sumă crește la 5,2 trilioane dacă prevederile temporare devin permanente.

Editor : M.I.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Bogdan Ivan preia portofoliul Energiei: „Prioritatea zero este protejarea consumatorilor vulnerabili”

ECOFIN: România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2030. CE solicită raportări la fiecare șase luni

Comisia Europeană: România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor la 2,8%, în acest an, şi la 2,6% în anul următor

Avertismentul Fondului Monetar Internațional: Atacurile SUA asupra Iranului ar putea afecta creșterea economică globală

BNR reacționează în urma acuzațiilor din online: Nu cheltuim bani publici, nu ascundem salarii

Drumul Expres Craiova – Pitești este aproape gata. Când va fi dat în circulație

Degajări de fum la automotorul unui tren care circula către Aeroportul Henri Coandă. Circulaţia a 3 trenuri de călători a fost afectată

BNR a făcut un profit de 3,8 miliarde de lei anul trecut, cu 58% mai mare decât în 2023

O nouă aplicație mobilă Pluxee. Soluția digitală pentru un acces mai ușor și mai rapid la toate beneficiile extrasalariale

Alegerile Editorului

Naţionala U19 a României a ratat calificarea în finala Euro 2025, după ce a fost învinsă de Olanda

iunie 24, 2025

Mărturia unui român din Israel. Cum se pregătesc oamenii de atacurile iraniene: Nu sunt zile ușoare, dar suntem optimiști

iunie 23, 2025

Video Bogdan Ivan preia portofoliul Energiei: „Prioritatea zero este protejarea consumatorilor vulnerabili”

iunie 23, 2025

Raluca Turcan, la învestirea Guvernului Bolojan: „Este timpul să facem din «nu se poate» o ruşine administrativă, nu o regulă”

iunie 23, 2025

Interes scăzut pentru Facultatea de Moaşe, în România/ Câte locuri sunt scoase la concurs la UMF ”Carol Davila” şi care ar fi cauzele pentru care candidaţii nu se înghesuie

iunie 23, 2025

Cele mai recente știri

Video&Foto Cum au efectuat SUA operațiunea Midnight Hammer din Iran: 14 bombe anti-buncăr, peste 120 de avioane și zeci de rachete de croazieră

iunie 23, 2025

PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu pentru șefia Camerei Deputaților. Mircea Abrudean, nominalizat de PNL pentru conducerea Senatului

iunie 23, 2025

Insula greacă Chios declară stare de urgenţă în urma incendiilor care fac ravagii pentru a doua zi consecutiv

iunie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.