Liderii europeni caută soluții pentru a continua să aprovizioneze Ucraina cu armament, în contextul în care Donald Trump a anunțat că se va „retrage” dacă nu se vor înregistra progrese în negocierile dintre Rusia și Ucraina. O opțiune care se află în cărți pentru Bruxelles ar fi să cumpere arme americane, arată analiști politici citați de Bloomberg.

Europa nu dispune nici de stocuri de arme, nici de capacitatea de a le produce în cantități suficient de mari, pe măsură ce devine clar că SUA nu va mai ivra armament. Casa Albă a refuzat, de asemenea, apelurile Europei de a continua demersurile pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să accepte o încetare imediată a focului prin intensificarea sancțiunilor.

În schimb, Kremlinul pare să tragă de timp în ceea ce privește negocierile de pace promise lui Trump, în timp ce se pregătește pentru o ofensivă de vară, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune și citate de presa americană. O propunere care câștigă tot mai multă credibilitate este de a achiziționa mai multe sisteme americane – și apoi de a trimite aceste arme în Ucraina, au declarat mai multe surse pentru Bloomberg.

Dacă Trump refuză să trimită arme americane în Ucraina, în schimb Europa o va face. Acest lucru ar ajuta Ucraina să descurajeze înaintarea Rusiei și ar putea exercita noi presiuni asupra lui Putin pentru a obține o încetare serioasă a focului. Iar dacă europenii îl pot convinge pe Trump să continue să furnizeze informații Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski ar putea rezista, notează sursa citată anterior.

În același timp, Uniunea Europeană are în vedere excluderea a peste 20 de bănci din SWIFT, sistemul internațional de plăți, precum și reducerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaz Nord Stream, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni pentru a exercita presiuni asupra Rusiei.

„Nu îmi este pe deplin clar cât de rău ar fi dacă Statele Unite se îndepărtează, păstrând deschisă posibilitatea de a permite Europei sau Ucrainei să cumpere arme americane și permite continuarea schimbului de informații între SUA și Ucraina”, a declarat Andrew Weiss, vicepreședinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace. „Nu este un rezultat ideal. Nu este optim, dar nici cel mai rău caz de care mulți dintre noi ne-am temut.”

„O situație europeană”

Trump a vorbit separat la începutul acestei săptămâni cu Putin și cu liderii europeni, afirmând ulterior că se va „retrage” dacă nu se vor înregistra progrese suficiente în negocierile dintre Rusia și Ucraina. „Aceasta este o situație europeană”, a declarat președintele la Casa Albă. „Ar fi trebuit să rămână o situație europeană”.

Aceștia au declarat că se așteaptă ca SUA să continue să facă schimb de informații cu Ucraina pentru a o ajuta în stabilirea țintelor. O scurtă întrerupere a acestei cooperări a creat provocări operaționale pentru Kiev, dar a stârnit, de asemenea, temeri mai ample în rândul aliaților SUA că s-ar putea confrunta cu un tratament similar în viitor.

Însă timpul se scurge. Experții spun că transferurile de arme către Ucraina, aprobate și finanțate de către fostul președinte Joe Biden, s-ar putea încheia în această vară, iar Europa se va strădui să producă suficiente arme pentru a umple golul. Putin va încerca să profite de această dinamică, spun experții.

Având în vedere natura defensivă a luptei actuale și rolul vital al dronelor de producție internă, „nu va fi o catastrofă” dacă nu va exista un alt pachet de finanțare suplimentară din partea Washingtonului, a declarat Samuel Charap, președinte distins în politica Rusiei și Eurasiei la RAND.

Înarmarea Ucrainei cu arme fabricate în SUA, cumpărate sau donate, este singura modalitate de a-l convinge pe Putin să pună capăt războiului, a declarat Charles Kupchan, senior fellow la Council on Foreign Relations.

Citește și:

Bătălia superputerilor de la capătul lumii. Tandemul Rusia-China vs NATO în Arctica: pe ce mizează fiecare

Un acord privind resursele naturale semnat cu Ucraina oferă președintelui spațiu pentru a merge în Congres pentru a solicita fonduri suplimentare pentru Ucraina și pentru a argumenta că este o contribuție la fondul comun de investiții, mai degrabă decât o povară pentru contribuabilii americani, a spus el.

Secretarul de stat Marco Rubio a declarat parlamentarilor că SUA îndeamnă aliații NATO să trimită mai multe sisteme  Patriot în Ucraina, dar că țările doresc să utilizeze sistemele pentru a-și proteja propriul teritoriu.

Zelenski le-a declarat reporterilor, în aprilie, că guvernul său dorește să cumpere cel puțin 10 sisteme Patriot din SUA și că așteaptă un răspuns de la Washington.

Trump „înțelege că dacă ar arunca Ucraina sub autobuz, iar Rusia ar asigura capitularea Ucrainei, ar fi o înfrângere politică răsunătoare pentru el”, a declarat Kupchan. „Ucraina devine Afganistanul lui Trump, dacă nu chiar mai rău”.

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version