În 2021, Elon Musk le spunea urmăritorilor săi de pe Twitter: „Aș prefera să stau departe de politică”. De atunci, s-au schimbat multe, scrie CNN într- analiză despre influența pe care Musk o exersează asupra vieții politice din Europa și câștigurile pe care miliardarul le urmărește.

Elon Musk deține acum gigantul social media, redenumit X și transformat în tribuna sa personală. El a primit din nou pe platformă agitatori de extremă-dreapta interziși în perioada în are fostul Twitter nu-i aparținea. Musk a cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru a contribui la realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite și a stat la câțiva metri distanță în momentul în care Trump a depus luni jurământul.

Acum, cu această sarcină îndeplinită, cel mai bogat om din lume pare să aibă un nou obiectiv: să răstoarne Europa, guvern cu guvern.

Magnatul s-a autoproclamat „făuritor de regi” în valul populist care scufundă mai mulți lideri europeni centriști. „De la MAGA la MEGA: Make Europe Great Again!”, a postat el sâmbătă, bucurându-se de neliniștea pe care o aduce pe bătrânul continent.

Mai mulți lideri ai Uniunii Europene l-au acuzat că se amestecă în afacerile lor și că promovează figuri periculoase; Musk a dus o campanie online brutală și personală împotriva guvernului Marii Britanii, s-a mobilizat pentru eliberarea din închisoare a unui activist de extremă dreapta din această țară și a susținut un partid de extremă dreapta din Germania, cu o platformă naționalistă fermă și o serie de scandaluri legate de opiniile unora dintre membrii săi cu privire la epoca nazistă.

În același timp, un torent de dezinformări pe platforma lui Musk – multe dintre ele generate de furia față de nivelul ridicat al migrației – a neliniștit guvernele europene. Unii din Marea Britanie îl acuză că a contribuit la un val de revolte de extremă dreapta în vara anului trecut.

„Sunt uimit de lipsa sa de inhibiție în a crede că poate interveni în mai multe țări în care problemele sunt complexe”, a declarat pentru CNN Eric Nelson, un diplomat care a fost ambasadorul lui Trump în Bosnia și Herțegovina în timpul primului mandat al republicanului la Casa Albă. „Să afirme că el știe cel mai bine… este o aroganță destul de mare”.

Dar raza de acțiune a X, bogăția extremă și rolul său de consilier în materie de eficiență al lui Trump fac din Musk o problemă dificil de gestionat. Personalitățile politice din Europa se confruntă cu două întrebări: De ce îi pasă lui Musk de noi și ce putem face în această privință?

Nu este ușor de răspuns la niciuna dintre aceste întrebări. „Europenii sunt blocați”, a declarat Bill Echikson, senior fellow în politica tehnologică la think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA) și fost șef al departamentului european de comunicare al Google.

Liderii de pe continent „sunt cu siguranță îngrijorați”, a spus el. „Cu siguranță dau vina pe dezinformare, pe trolling și pe roboții automatizați pentru că au cauzat probleme în alegerile europene și au încurajat ascensiunea extremelor. (Dar) ei nu au niciun plan. Nu știu cu adevărat cum să răspundă încă”.

„Un efort de a-l anula”

Politica lui Musk a evoluat cu o viteză supersonică de când mogulul SpaceX și Tesla a efectuat o preluare ostilă a Twitter în 2022. „Pentru ca Twitter să merite încrederea publicului, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic”, a insistat el atunci. El a descris politica drept un „generator de tristețe” și a scris: „Politica este război, iar adevărul este prima victimă”.

Astăzi, Musk se află în prima linie. Proprietarul platformei se bucură de niveluri de influență perturbatoare în întreaga lume pe care puține figuri care n-au trecut prin exercițiul electoral le-au deținut vreodată. El salută și împărtășește opiniile unor figuri radicale și a sprijinit populiști feroce antisistem în Europa. Nu este încă clar cât de mult va influența politica externă a lui Trump – și tocmai de aceea, pentru moment, guvernele europene sunt atât de nesigure cu privire la modul de abordare a intervențiilor sale.

Cu toate acestea, comentariile sale sunt în concordanță cu un ton intervenționist mai larg față de Europa din partea noii administrații și l-ar putea pregăti pe Musk pentru un rol de interlocutor. Trump și Musk au creat deja legături strânse cu personalități ale căror politici se suprapun cel puțin parțial, cum ar fi prim-ministrul italian Giorgia Meloni, o adeptă a liniei dure în materie de imigrație, care a participat la învestirea lui Trump,  lucru neobișnuit pentru liderii altor țări.

Unii dintre cei care au promovat anterior interesele lui Trump în Europa îl văd acum pe Musk ca pe o versiune neîngrădită și chiar mai puțin rafinată a președintelui; un agitator al cărui stil și ambiție au ajuns să le reflecte pe cele ale lui Trump. Ca și în cazul lui Trump, sondajele de opinie sugerează că Musk este nepopular în întreaga Europă.

„Este interesant să vedem asemănările dintre el și (Trump); capacitatea lor de a încerca să conducă opinia publică, în special, din păcate, prin diseminarea dezinformării, creând haos, fiind perturbatori”, a spus Nelson.

Acest haos s-a intensificat după ce Musk a făcut un gest cu brațul drept pe scenă în timpul unui miting de după învestirea lui Trump, care pentru unii din Europa a prezentat asemănări neplăcute cu salutul nazist sau roman folosit de liderii fasciști din Germania și Italia. Musk a prezentat reacția drept o interpretare greșită, scriind pe X că „atacul «toată lumea este Hitler» este atât de obosit”.

Cotidianul italian Corriere Della Sera a numit-o „salutul RoMusk”, iar cancelarul german Olaf Scholz – o țintă frecventă a criticilor lui Musk – a declarat în cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția: „Toată lumea este liberă să își exprime opinia în Germania și în Europa, inclusiv miliardarii… dar nu acceptăm susținerea pozițiilor de extremă dreapta”. Musk a răspuns pe X: „Să-i fie rușine lui Oaf Schitz!”

Există dezacorduri cu privire la motivul pentru care, mai exact, Musk vizează Europa.

Ar putea fi ceva personal. „Când Elon a preluat controlul asupra Twitter, a existat un efort concertat de a determina companiile să nu mai facă publicitate pe platforma sa, de a-l izola, de a-l anula”, a declarat Trevor Traina, fostul ambasador al lui Trump în Austria, unde un partid de extremă dreapta se află aproape de frâiele puterii. „Așadar, Elon a gustat din același medicament amar pe care Donald Trump și alții l-au primit cu forța și cred că ceea ce vedem astăzi este răspunsul său”.

Sau ar putea fi de natură financiară; o poveste mai testată în timp, care pune inovatorul împotriva autorităților de reglementare. „Cred că scopul său este să se gândească întotdeauna la propriile interese de afaceri”, a declarat Nelson.

Musk a răbufnit împotriva birocrației din jurul sectorului tehnologic din Europa; el conduce o fabrică Tesla uriașă în Germania, o țară în care și-a concentrat multă atenție, și plănuiește o extindere controversată a uzinei.

Poate Europa să riposteze?

Când vine vorba de politica europeană, Musk are favoriții săi. Scrie adesea despre Reform UK, partidul populist britanic, și despre Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta din Germania. Dar nu postează despre Marine Le Pen, antagonista franceză a guvernului lui Emmanuel Macron, și nici nu pare interesat de Austria.

Politica britanică și cea germană sunt terenuri flexibile; partidele principale din ambele țări sunt deosebit de nepopulare, pătate fie de inflație, fie de scandaluri la putere, sau considerate de mare parte a publicului ca fiind lipsite de imaginație, ambiție sau tehnocrație. Germania va organiza luna viitoare alegeri în care AfD ar putea ocupa locul al doilea.

Și mai au ceva în comun: fiecare țară nu a reușit să facă față în mod adecvat furiei publice față de imigrație, care amenință să devină dinamica politică definitorie a continentului.

Totuși, Musk va trebui să construiască alianțe durabile pentru a avea o influență serioasă. El s-a certat deja în mod public cu Nigel Farage, liderul Partidului Reformist, care a refuzat să îi susțină sprijinul pentru Tommy Robinson, figură de extremă dreaptă aflată după gratii. Reform speră încă la o donație financiară masivă din partea lui Musk, însă disputa a diminuat optimismul partidului.

El se va confrunta, de asemenea, cu probleme de reglementare. O amendă, care ar putea ajunge la 6 % din cifra de afaceri anuală globală a X, este iminentă după ce UE va finaliza o anchetă pentru a stabili dacă X a încălcat normele instituite prin Legea privind serviciile digitale, care reglementează modul în care industria tehnologică tratează dezinformarea și conținutul ilegal de pe rețelele sociale, precum și bunurile și serviciile ilegale de pe piețele online.

În Marea Britanie, lui Musk i s-a cerut să depună mărturie în fața Comisiei parlamentare pentru știință, inovare și tehnologie cu privire la algoritmul companiei sale, după ce acesta a fost învinuit pentru promovarea dezinformării cu privire la înjunghierea tragică a unor copii în vara anului trecut, care a dus la ciocniri între revoltători și poliție și la incendierea hotelurilor în care se aflau solicitanți de azil.

„Libertatea de exprimare este parte a unei conversații”, a declarat pentru CNN Chi Onwurah, deputatul laburist care conduce comisia. „În loc să strige de peste Atlantic la Marea Britanie, se va angaja în procesele democratice legitime care reprezintă poporul britanic și va avea o conversație cu noi?”

Pentru moment, apropierea lui Musk de Trump l-ar putea proteja de un astfel de control. „Nu mă aștept ca (Europa) să facă prea multe; ei nu vor să declanșeze un război cu Donald Trump”, a declarat Echikson.

Dar cu cât mogulul tehnologiei devine mai implicat în afacerile Europei, cu atât mai tensionată devine această abordare. „Dacă el, așa cum se pare, intră în politică”, a spus Onwurah, „atunci, ca parte implicată, trebuie să asculți și să vorbești”.

Citește și:

Italienii au „spânzurat” un manechin cu chipul lui Elon Musk în piața din Milano unde a fost executat Benito Mussolini

Elon Musk, furios pe Wikipedia, le cere oamenilor să nu mai finanțeze enciclopedia online „până când echilibrul va fi restabilit”

Elon Musk, acuzat de gameri că a exagerat cu talentul său în anumite jocuri video

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version