Doi naționaliști ar putea deveni în curând președinți ai unor aliați majori de la granița cu Ucraina. Unul dintre ei poartă adesea o șapcă de baseball roșie în stilul lui Trump și vrea să-și facă țara „din nou măreață”. Celălalt l-a vizitat pe președintele SUA la Casa Albă pentru a-i câștiga sprijinul, potrivit unei analize CNN.

În România, euroscepticul de extremă dreapta George Simion a câștigat convingător primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, ceea ce îl face un mare favorit pentru câștigarea turului final din 18 mai, notează sursa citată.

În aceeași zi, Polonia va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale, unde atât candidatul naționalist Karol Nawrocki, cât și candidatul de extremă dreapta Sławomir Mentzen au înregistrat câștiguri. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, un al doilea tur va avea loc două săptămâni mai târziu.

Deși victoria lui Simion este mult mai probabilă decât cea a candidaților de dreapta ai Poloniei, Europa se confruntă acum cu perspectiva ca doi dintre vecinii Ucrainei să fie conduși până luna viitoare de președinți ostili față de Bruxelles și care imită o politică de tip MAGA.

„Felicitări”, i-a spus Nawrocki lui Simion luni, într-un mesaj de susținere pe X.

Salutând, de asemenea, victoria lui Simion în primul tur, Mentzen a întrebat în glumă dacă autoritățile române „vor anula din nou alegerile”. Aceasta a fost o referire la decizia de anul trecut a Curții Constituționale a României de a anula victoria din primul tur a lui Călin Georgescu, un ultranaționalist prietenos cu Kremlinul, după ce serviciile de informații au indicat o posibilă interferență a Rusiei în campania sa alimentată de TikTok, lucru negat de el și de Moscova. Ulterior, lui Georgescu i s-a interzis participarea la repetarea campaniei din mai, după ce procurorii l-au acuzat de înființarea unui grup fascist și alte infracțiuni.

Citește și:

Reacții internaționale după victoria lui George Simion în primul tur al prezidențialelor. Marine Le Pen: Un bumerang frumos pentru UE

Prima reacție a Kremlinului după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale

George Simion, în prima apariție publică după turul întâi al alegerilor prezidențiale: Îl punem pe Călin Georgescu în fruntea ţării

Decizia instanței de a anula alegerile are puține precedente, a indignat mulți oameni din țară și a atras atenția oficialilor din administrația Trump. În discursul său aprig de la München din februarie, vicepreședintele american JD Vance a evidențiat România drept cel mai grav exemplu a ceea ce a numit „amenințarea din interior” a Europei.

Rezultatele primului tur de duminică au arătat că decizia Curții nu a contribuit prea mult la potolirea fervorii naționaliste mocnite din România și chiar ar fi putut-o inflama. În timp ce Georgescu a obținut 22% din voturi în noiembrie, Simion a câștigat un procent răsunător de aproape 41% în alegerile repetate din mai, depășind cu mult așteptările sondajelor. Cel mai apropiat concurent al său, Nicușor Dan, primarul centrist al capitalei București, s-a clasat pe locul al doilea, cu aproape 21%.

Mulți din Bruxelles speră că alegătorii pro-Uniunea Europeană se vor uni în jurul lui Dan în al doilea tur, excluzând extrema dreaptă de la putere, așa cum s-a întâmplat în Franța la alegerile parlamentare de anul trecut. Însă analiștii spun că diviziunile dintre partidele principale înseamnă că Simion are șanse mari să câștige al doilea tur din 18 mai.

Deși România, la fel ca Polonia, are un sistem parlamentar, președinții ambelor țări sunt comandanții forțelor armate și au o influență semnificativă asupra cheltuielilor militare și a politicii externe.(ambele sunt republici semiprezidențiale).

Deși nu este la fel de îndrăzneț ca Georgescu, Simion împărtășește multe dintre opiniile sale și chiar a votat alături de el duminică. Simion și-a exprimat de mult timp opoziția față de ajutorul militar pentru Ucraina, iar anul trecut i s-a interzis intrarea în țară de către Kiev, invocând „activitățile sale sistematice antiucrainene”. De asemenea, i s-a interzis să viziteze țara vecină, Republica Moldova. Simion a susținut că nu este anti-Ucraina sau pro-Rusia, ci pur și simplu „pro-România”.

În Polonia, situația este mai puțin clară. Întrucât președintele Andrzej Duda, din partea partidului conservator Lege și Justiție (PiS), nu a putut candida pentru un al treilea mandat, Karol Nawrocki – în prezent șeful Institutului Memoriei Naționale din Polonia – încearcă să preia ștafeta. Între timp, Sławomir Mentzen, lider al alianței de extremă dreapta Confederația Libertate și Independență, a urcat în sondaje – dar se consideră că este puțin probabil să ajungă în al doilea tur.

Deși, tehnic vorbind, candidează ca independent, Nawrocki are sprijinul PiS, care a devenit din ce în ce mai autoritar în cei opt ani de guvernare, înainte de înfrângerea sa la alegerile parlamentare din 2023 de către o alianță condusă de partidul liberal Platforma Civică al lui Donald Tusk.

Citește și:

Candidatul extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Polonia mizează pe TikTok, precum Călin Georgescu în România

Nawrocki s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă, săptămâna trecută, pentru a marca Ziua Națională a Rugăciunii. „Președintele Trump a spus: «Veți câștiga»”, a declarat Nawrocki pentru postul privat de televiziune TV Republika după primirea sa din Biroul Oval.

Nawrocki l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că se comportă „indecent” față de aliații săi, reiterând criticile lui Vance, conform cărora președintele ucrainean nu este suficient de „recunoscător” pentru sprijinul pe care îl primește țara sa. În urma întâlnirii din Biroul Oval a lui Zelenski cu Trump și Vance, Tusk – prim-ministru din 2023 – a declarat că „devine clar cine în Polonia vrea să urmărească interesele rusești”.

Cu un procent în prezent de aproximativ 25%, Nawrocki este în urma lui Rafał Trzaskowski, primarul centrist al Varșoviei, care reprezintă partidul Platforma Civică al lui Tusk, și care conduce cu aproximativ 33%.

Însă așteptările supraevaluate ale lui Simion în sondaje vor fi un factor de încurajare pentru candidații conservatori din Polonia.

Mentzen a spus că victoria lui Simion din primul tur a arătat că „românii vor din nou să aleagă diferit față de cum ar dori elitele UE”. Mai la dreapta decât Nawrocki, Mentzen s-a apropiat și el de Trump, cerând o „revoluție a bunului simț” în stil MAGA în Polonia.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version