Președintele Donald Trump este pe punctul de a-i lovi pe cei mai mari trei parteneri comerciali ai Americii cu tarife radicale, o utilizare mult mai agresivă a armei sale economice preferate decât orice a făcut în timpul primului său mandat.

Taxele de import iminente asupra Mexicului, Canadei și Chinei vor fi un test major al utilizării neortodoxe a tarifelor de către Trump, scrie CNN.

Este un risc enorm, probabil mai mare decât orice politică economică adoptată de Trump în cei peste patru ani petrecuți la Casa Albă. Iar această strategie are potențialul de a bulversa ceea ce le pasă cel mai mult multor alegători: economia și costul vieții.

Dar tarifele lui Trump prezintă un mare risc: Acestea ar putea avea un efect contrar, ridicând prețurile de consum deja ridicate la magazinul alimentar, zguduind piața bursieră șubredă sau distrugând locuri de muncă într-un război comercial în toată regula.

„Acesta ar putea fi cel mai mare autogol de până acum”, a declarat pentru CNN Mary Lovely, senior fellow la Peterson Institute for International Economics, într-un interviu telefonic. „Acesta este un risc uriaș. Este o rețetă pentru încetinirea economiei și creșterea inflației”.

Wall Street Journal a făcut un pas mai departe, publicând sâmbătă un editorial dur intitulat: „Cel mai prost război comercial din istorie”.

Editorialul a susținut că justificarea lui Trump pentru un „asalt economic” asupra Canadei și Mexicului „nu are sens” și a avertizat că strategia ar putea sfârși într-un dezastru.

O lume foarte diferită

Trump vede tarifele ca pe un instrument de negociere aproape magic, o modalitate puternică de a obține influență asupra prietenilor și aliaților.

El a susținut că tarifele sunt necesare pentru a aborda preocupări majore, inclusiv deficitul comercial, imigrația ilegală și fluxul de droguri ilicite.

Trump și susținătorii săi subliniază adesea, în mod corect, că tarifele din timpul primului său mandat nu au cauzat o inflație problematică.

Dar acelea au fost tarife diferite, aplicate într-o lume foarte diferită, la un moment foarte diferit.

Sâmbătă, Trump a pus în aplicare tarife pentru mărfuri importate în valoare de 1.400 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă mai mult decât triplul valorii de 380 de miliarde de dolari a mărfurilor străine care au fost supuse tarifelor în timpul primului mandat al lui Trump, conform estimărilor Tax Foundation.

În timpul primului mandat al lui Trump, inflația nu era o problemă.

Astăzi, viața este mult mai scumpă, la magazinul alimentar, la reprezentanța auto și aproape peste tot. Consumatorii, investitorii și oficialii Rezervei Federale sunt acum mult mai sensibili chiar și la creșteri moderate ale prețurilor.

De ce „să-ți arzi propria casă”?

Casa Albă a susținut că tarifele lui Trump nu vor cauza probleme economiei americane, însă unii economiști și experți în comerț sunt profund îngrijorați deoarece aceste taxe vizează cei mai apropiați vecini ai Americii, Canada și Mexic.

În timpul primului său mandat, Trump a amenințat, dar nu a apăsat niciodată pe trăgaci, că va impune taxe vamale Canadei și Mexicului. A fost convins de consilierii săi să nu ia astfel de măsuri.

Impunerea de tarife generalizate Canadei și Mexicului ar putea provoca haos în lanțul de aprovizionare în economia nord-americană, strâns interconectată, ducând la creșterea prețurilor.

„Impunerea unor tarife de până la 25 % celor mai apropiați parteneri comerciali riscă să decimeze centrala economică nord-americană – pe care se bazează SUA. De ce ați vrea să vă ardeți propria casă?”, a declarat Christine McDaniel, fost oficial comercial în administrația președintelui George W. Bush, care este în prezent cercetător principal la Centrul Mercatus al Universității George Mason.

Acest lucru este valabil în special în industria auto, unde piesele trec adesea granița de mai multe ori înainte ca o mașină să ajungă la dealer. Wolfe Research a estimat că prețul unei mașini tipice vândute în Statele Unite ar putea crește cu 3 000 de dolari din cauza tarifelor.

Prețurile magazinelor alimentare sunt în pericol

Industria petrolieră a implorat Casa Albă să protejeze țițeiul de tarife, deoarece Canada este cea mai mare sursă străină de petrol. Analiștii au avertizat că tarifele ar putea crește prețul benzinei în regiunea Marilor Lacuri, Midwest și Rockies. Acesta este motivul pentru care Casa Albă a redus tarifele pentru energia canadiană la 10%, în loc de 25%.

Prețurile de la magazinele alimentare sunt un punct sensibil major care a influențat alegătorii în ultimele alegeri. Dar Mexicul este cea mai mare sursă externă de fructe și legume a Americii, în timp ce Canada este pe primul loc la cereale, animale/carne și zahăr/produse tropicale.

Lovely a declarat că este „foarte” încrezătoare că tarifele SUA vor determina creșterea prețurilor pentru consumatori – în special la magazinul alimentar și la materialele de construcție. Ea a remarcat faptul că variațiile valorii monedelor ar putea atenua o parte, dar nu în totalitate, din impactul asupra prețurilor.

„Trebuie să crească prețurile”, a spus Lovely. „Nu există nicio modalitate de a percepe această taxă și apoi, dintr-o dată, poof, această povară dispare – chiar dacă asta vrea să ne convingă că este adevărat.”

Creșterile de prețuri determinate de tarife nu vor avea loc imediat. În schimb, acestea ar putea avea loc în mod treptat, pe măsură ce impactul trece prin lanțuri de aprovizionare complexe.

„Nu este ca și cum toată lumea își va marca rafturile mâine și apoi totul va fi gata”, a spus Lovely. „Veți vedea o trecere lentă la prețuri. O săptămână va fi la magazinul alimentar, alta va fi la Home Depot.”

Problema este că această creșterea a costurilor de producție, împreună cu tarifele de retorsiune, ar putea afecta cheltuielile atât ale întreprinderilor, cât și ale consumatorilor – și ar putea alarma investitorii și oficialii Fed.

Tarifele impuse de Trump Mexicului, Canadei și Chinei, împreună cu tarifele de retorsiune ale acestor țări, ar putea șterge 1,5 puncte procentuale din creșterea produsului intern brut (PIB) al SUA în 2025 și alte 2,1 puncte procentuale în 2026, potrivit estimărilor economistului șef al EY, Gregory Daco.

„Creșterile tarifare abrupte împotriva partenerilor comerciali ai SUA ar putea crea un șoc stagflaționist – o lovitură economică negativă combinată cu un impuls inflaționist – declanșând totodată volatilitatea piețelor financiare”, a scris Daco într-un raport publicat vineri.

„Jocul cu focul”

Un mare wildcard este modul în care va răspunde Rezerva Federală.

Deși președintele Fed Jerome Powell și colegii săi ar putea fi dispuși să treacă cu vederea o lovitură punctuală asupra prețurilor, tarifele ar putea forța banca centrală a SUA să amâne și mai mult reducerile ratelor dobânzilor.

Adevărata cheie pentru oficialii Fed va fi modul în care tarifele modifică psihologia consumatorilor, dacă este cazul.

„Dacă tarifele conduc la creșterea așteptărilor inflaționiste, Fed s-ar putea simți presată să mențină ratele restrictive pentru mai mult timp, înăsprind condițiile financiare și influențând ritmul de creștere”, a declarat Daco în noul raport.

Desigur, este încă prea devreme pentru a spune exact cum se vor desfășura toate acestea. Există multe variabile, inclusiv modul în care reacționează lanțurile de aprovizionare complexe și consumatorii.

Este foarte posibil să se ajungă la un acord de ultim moment înainte ca taxele să producă daune reale.

Totuși, impunerea unor tarife atât de mari pentru o gamă atât de largă de bunuri este o strategie riscantă, pe care nici măcar Trump nu a încercat-o în primul său mandat.

„Administrația se joacă cu focul”, a declarat Joe Brusuelas, economist șef la RSM US, una dintre cele mai mari firme de audit și consultanță.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version