Întâlnirea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă a fost o ambuscadă televizată, în ciuda faptului că mulți din Europa au sperat că va fi momentul care va duce către terminarea războiului, scrie CNN.

Episodul în care Donald Trump l-a luat peste picior pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a fost o lovitură fulgerătoare pentru alianța transatlantică, risipind iluziile persistente ale Europei cu privire la ajutorul pe care „vărul” american îl va acorda pentru a contracara agresiunea rusă.

Tulburată, poate chiar temătoare, Europa își poate reveni în cele din urmă asupra nevoilor sale de autoapărare în epoca lui Trump, mai spune CNN.

„Este ca și cum Roosevelt l-a primit pe Churchill (la Casa Albă) și a început să-l intimideze”, a declarat deputatul european Raphaël Glucksmann pentru CNN.

Europa „jalnică” și schimbările din ultima lună

Într-o lună în care secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a numit Europa drept „JALNICĂ” pentru că se „eliberează de sarcini” în materie de apărare, într-o discuție pe un grup de chat Signal cu oficiali ai administrației (în care a fost inclus din greșeală un jurnalist de la The Atlantic), continentul a spulberat tabuuri vechi de decenii în materie de apărare.

Sunt puse pe masă politici care ar fi fost de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă.

Cea mai mare schimbare a avut loc în Germania, cea mai mare economie a Europei. După alegerile federale, cancelarul în exercițiu Friedrich Merz a câștigat un vot în parlament pentru a elimina mecanismul de limitare a împrumuturilor guvernamentale.

În principiu, modificarea legislativă permite cheltuieli nelimitate pentru apărare și securitate. Experții se așteaptă ca această măsură să deblocheze până la 600 de miliarde de euro în Germania în următorul deceniu.

„Aceasta este o schimbare de joc în Europa, deoarece Germania a fost în urmă – în special printre țările mari – atunci când vine vorba de apărare”, a declarat Piotr Buras, senior fellow la European Council on Foreign Relations, un think tank internațional, pentru CNN.

Trecând peste fobia datoriilor, Buras a declarat că Germania a acționat în cele din urmă ca și cum Europa ar fi depășit cu adevărat un „Zeitenwende” – sau „punct de cotitură” – așa cum a descris cancelarul demisionar Olaf Scholz în februarie 2022, la doar trei zile după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Deși invazia a zguduit Germania, „doar șocul Trump i-a făcut să ia această decizie cu adevărat fundamentală de suspendare a frânei datoriei”, a declarat Buras.

Punct de cotitură

În Franța vecină, președintele Emmanuel Macron – care a pledat mult timp pentru „autonomia strategică” europeană față de SUA – a declarat că ia în considerare extinderea protecției arsenalului său nuclear la aliații săi, deja aparent protejați de bombele americane.

Comentariile lui Macron de la începutul acestei luni au venit după ce Merz a pledat pentru discuții cu Franța și Regatul Unit – cele două puteri nucleare ale Europei – cu privire la extinderea protecției lor nucleare. Premierul polonez Donald Tusk a salutat ideea și chiar a cerut Poloniei să ia în considerare posibilitatea de a obține ea însăși arme nucleare.

Între timp, Polonia și statele baltice Estonia, Lituania și Letonia – toate vecine cu Rusia – s-au retras din Tratatul de la Ottawa din 1997 privind minele terestre, considerat de mult timp o piatră de hotar în ceea ce privește încetarea războiului în masă. Lituania a anunțat deja achiziționarea a 85.000 de mine terestre; Polonia intenționează să producă 1 milion de mine terestre pe plan intern.

Luna aceasta, Lituania s-a retras, de asemenea, din tratatul internațional împotriva munițiilor cu dispersie, devenind primul semnatar care face acest lucru.

Conscripția militară a revenit, de asemenea, pe continent. Danemarca a făcut femeile eligibile pentru recrutarea obligatorie începând cu 2026 și a redus cerințele de sănătate pentru anumite roluri, ca parte a consolidării forțelor armate ale țării. Polonia a anunțat, de asemenea, că intenționează ca fiecare bărbat adult să urmeze un curs de pregătire militară.

Chiar și celebrele țări neutre își reconsideră pozițiile. Pe fondul discuțiilor privind modul de menținere a păcii în Ucraina în eventualitatea unui acord, guvernul Irlandei – o țară militară mică axată pe operațiuni de menținere a păcii – a înaintat o lege care să permită desfășurarea de trupe fără aprobarea ONU, evitând un posibil veto rusesc (sau american).

A fost mult timp un adevăr incomod – și adesea nespus – în Europa că protecția sa împotriva invaziei depindea în ultimă instanță de cavaleria americană care călărea la orizont. Acest sprijin nu mai pare atât de sigur.

Pivotul merge dincolo de cine va duce luptele și cine va furniza armele. Unii au început să pună sub semnul întrebării achizițiile viitoare de avioane F-35 de producție americană, cu un preț astronomic, pe care mai multe forțe aeriene europene intenționau să le achiziționeze.

Ministrul portughez al apărării, Nuno Melo, a declarat că țara sa reevaluează achizițiile preconizate de avioane, preferând alternative europene, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu piese de schimb controlată de SUA.

Este pentru prima dată când astfel de preocupări au fost exprimate public la un nivel atât de înalt, în special în favoarea unor avioane care, pe hârtie, nu oferă aceleași capacități.

Unitate europeană?

Dar, deși Europa pare să fi înțeles mesajul, discuțiile despre o abordare unitară sunt premature.

Atunci când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de a cheltui miliarde de euro în plus pentru apărare, denumit „ReArm Europe”, Spania și Italia s-au opus. De atunci, planul a fost redenumit „Readiness 2030”.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a exclus, de asemenea, trimiterea de trupe italiene ca parte a unui contingent european pentru a menține pacea în Ucraina, în cazul unei soluții negociate – o altă problemă-cheie cu privire la care continentul este divizat.

Flancul sudic și flancul estic

Rebrandingul indică o linie de demarcație în Europa: Cu cât o țară este mai departe de Rusia, cu atât reacția este mai diferită.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat luna aceasta că „amenințarea noastră nu este Rusia care își aduce trupele peste Pirinei”. El a făcut apel la Bruxelles „să ia în considerare faptul că provocările cu care ne confruntăm în vecinătatea sudică sunt puțin diferite de cele cu care se confruntă flancul estic”.

Gabrielius Landsbergis, fost ministru de externe al Lituaniei, a declarat pentru CNN că a fost „supărat” de declarațiile Spaniei și că o călătorie recentă la Kiev – unde sirenele de raid aerian explodează în majoritatea nopților – l-a făcut să își imagineze prea ușor scene similare care vor avea loc în Vilnius în viitor.

„Cu cât mergi mai departe spre vest, cu atât este mai dificil să îți imaginezi așa ceva. Toate problemele, toate deciziile, sunt relative”, a declarat Landsbergis.

Deși această separare geografică ar putea adânci diviziunile, Buras, de la ECFR, a declarat că unitatea europeană totală va fi întotdeauna „o iluzie”.

„Ceea ce contează cu adevărat este ce fac țările cheie”, a spus el, indicând Germania, Franța, Regatul Unit și Polonia. „Vreau să fiu prudent optimist, dar cred că acum suntem pe drumul cel bun”.

Întrebat dacă luna martie va fi amintită ca luna în care Europa s-a trezit, Buras a spus: „Da, ne-am trezit – dar acum trebuie să ne îmbrăcăm”.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version