„Alegerile prezidențiale din România s-ar fi putut încheia foarte nefavorabil pentru Ucraina. Un politician clar pro-rus, care a exprimat pretenții teritoriale împotriva Ucrainei și este declarat persona non grata în țara noastră, avea toate șansele să devină noul președinte al Românie”, notează European Pravda (EP), publicație ucraineană de limba engleză.
„Cu toate acestea, acest scenariu a fost evitat. Câștigătorul celui de-al doilea tur a fost primarul independent proeuropean al Bucureștiului, Nicușor Dan”, comentează EP.
De ce a avut loc această victorie până la urmă pe care Pravda o numește „senzațională”?
Mai mulți factori au jucat un rol.
„Diaspora a făcut cu adevărat diferența. De fapt, am asistat la un caz unic, când președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la alegerile dintr-o țară vecină. A existat, de asemenea, o prezență ridicată la vot în orașe, ceea ce l-a avantajat pe Dan, care este primarul capitalei și este văzut ca un candidat favorizat de alegătorii urbani.
O altă explicație este că există întotdeauna o parte a populației care se mobilizează în momentele critice.
Cred că acest efect a fost prezent, pentru că am văzut o creștere a prezenței la vot în turul doi. Se pare că au venit la urne cei care doreau ca România să rămână parte a Europei.
Un alt factor neașteptat în alegerile din România a fost poziția populației de etnie maghiară.
În ciuda apelurilor premierului ungar Viktor Orbán de a vota pentru George Simion, minoritatea maghiară din România l-a susținut pe Nicușor Dan”, explică European Pravda.
Ziarul ucrainean mai spune că „România a experimentat un scenariu în care doi candidați prezidențiali anti-sistem au ajuns în turul al doilea”. În condițiile în care Nicușor Dan este un politician al noii generații, „și el poate fi considerat anti-sistem”. Acesta ar fi unul dintre argumentele, conform EP, pentru care doar Nicușor Dan l-ar fi putut învinge pe George Simion.
Citește și
Fondatorul Telegram susține că şeful spionilor francezi i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România. Reacția lui Musk
„Rușii l-au abandonat”
„Ceea ce a fost surprinzător este că George Simion nu a profitat de ocazie pentru a stârni agitație.
Un rol important l-au jucat marja dintre candidați și lipsa de sprijin extern. Concret, rușii l-au abandonat deschis în momentul critic”, mai scrie EP.
„Președintele ales Nicușor Dan este pregătit să îl nominalizeze pe actualul președinte interimar Ilie Bolojan ca nou prim-ministru – un candidat care se așteaptă să fie susținut și de social-democrați. Bolojan are o reputație de tehnocrat mai degrabă decât de ideolog, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru șefia guvernului.
Dacă această opțiune eșuează, există un plan de rezervă: un guvern tehnocrat. Deși s-ar putea să nu aibă o majoritate stabilă, acesta ar putea aduna voturile necesare de la diverse facțiuni.
Dacă Parlamentul României respinge două dintre nominalizările de prim-ministru ale președintelui, țara trebuie să organizeze alegeri parlamentare anticipate.
Acest scenariu va fi cel mai probabil evitat: alegerile parlamentare anticipate prezintă un risc ridicat din cauza popularității în creștere a partidelor de extremă dreapta.
Victoria lui Dan este cel mai benefic rezultat pentru Ucraina. Cu Dan ca președinte, se așteaptă ca România să continue să sprijine Ucraina.
În plus, este probabil să se reia lucrul la un tratat de parteneriat strategic”, mai scrie European Pravda.
Citește și:
ANALIZĂ Viktor Orban, victima colaterală a alegerilor prezidențiale din România: „A pariat pe calul greșit”
Editor : S.S.