NATO nu va ține cont de propunerea lui Donald Trump privind o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare, dar probabil va fi de acord să își depășească obiectivul actual, potrivit oficialilor și analiștilor consultați de Reuters.
Președintele ales al SUA a declarat marți că membrii alianței militare ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare – o creștere uriașă față de obiectivul actual de 2% și un nivel pe care nicio țară NATO, inclusiv Statele Unite, nu îl atinge în prezent.
Comentariile lui Trump – la o conferință de presă care a generat, de asemenea, o avalanșă de titluri despre Groenlanda, Canada și Panama – au fost o reamintire a atenției sale asupra cheltuielilor NATO din timpul primului său mandat și a amenințărilor sale de a nu proteja aliații care nu îndeplinesc obiectivul.
Oficiali din țările NATO au declarat că sunt de acord că cheltuielile pentru apărare trebuie să crească în continuare, dar nu au aprobat cifra de 5%, care, potrivit analiștilor, ar fi imposibilă din punct de vedere politic și economic pentru aproape toți membrii. Aceasta ar necesita sute de miliarde de dolari în fonduri suplimentare.
Cu toate acestea, un nou obiectiv este probabil să fie convenit la un summit NATO la Haga în iunie, stimulat de temerile că Rusia ar putea ataca o țară NATO după Ucraina și de îndemnurile lui Trump, au declarat oficialii.
Principalele întrebări deschise sunt care va fi noua țintă și dacă aceasta va fi suficientă pentru a-l satisface pe Trump.
Unii se așteaptă ca cei 32 de membri ai NATO să convină, după multe dispute, asupra unui obiectiv de aproximativ 3% din PIB. Dar chiar și acest lucru ar fi un efort mare pentru mulți, care abia ating sau sunt sub obiectivul de 2% acum – la un deceniu după ce a fost stabilit.
„Se pare că va exista o schimbare”, a declarat ministrul italian al apărării Guido Crosetto pentru Reuters. „Nu cred că va fi 5%, ceea ce ar fi imposibil pentru aproape toate națiunile din lume în acest moment, dar… nu va fi două (procente), pe care deja ne luptăm să le atingem, ci va fi mai mult de două”.
Italia, cu cheltuieli pentru apărare de aproximativ 1,5% din PIB, se numără printre cei opt membri NATO care nu îndeplinesc obiectivul actual.
Polonia, care se învecinează cu Ucraina, este membrul NATO care cheltuiește cea mai mare parte din PIB pentru apărare – 4,12% anul trecut, arată estimările alianței. Ea este urmată de Estonia cu 3,43% și de Statele Unite cu 3,38%.
NATO a estimat cheltuielile de apărare combinate ale membrilor săi la 1,474 trilioane de dolari în 2024 – aproximativ 968 miliarde de dolari din partea Statelor Unite și 507 miliarde de dolari din partea națiunilor europene și a Canadei. Media globală este de aproximativ 2,71% din PIB-ul NATO.
Unii oficiali și analiști consideră sugestia de 5% a lui Trump drept o ofertă de deschidere deliberat ridicată pentru a da startul unor luni de negocieri și se așteaptă ca acesta să se mulțumească cu ceva mai apropiat de 3%.
În timpul campaniei electorale prezidențiale de anul trecut din SUA, Trump a propus o țintă de 3%, adăugând că aceasta ar însemna o creștere a bugetului apărării de aproximativ 30% pentru majoritatea țărilor NATO.
Creșterea cheltuielilor
Șocate de războiul Rusiei din Ucraina, multe țări europene au majorat cheltuielile pentru apărare în ultimii ani. Cu toate acestea, având în vedere că finanțele publice sunt restrânse, iar cheltuielile pentru apărare nu sunt populare din punct de vedere politic în unele țări, nu ar fi ușor pentru guverne să găsească miliardele suplimentare pe care le-ar implica chiar și o mișcare de a cheltui 3% din PIB pentru apărare.
Deși Trump a comparat cheltuielile de apărare ale NATO cu taxele de membru al alianței, acestea reflectă bugetele stabilite de guvernele naționale.
Fenella McGerty, expert în economia apărării la think tank-ul International Institute for Strategic Studies, a declarat că recentele creșteri au fost „remarcabile”, dar este nevoie de ani pentru ca țările să înceapă să atingă noi obiective.
„Chiar dacă Europa ar continua această rată de creștere destul de extraordinară – peste 10% în termeni reali în 2024 – ar mai dura încă 10 ani pentru a ajunge măcar la 3% din PIB”, a spus ea.
Cu toate acestea, multe guverne europene spun că continentul ar trebui să facă mai mult pentru a se apăra și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite.
Franța și statele baltice fac presiuni pentru ca Uniunea Europeană să se împrumute în comun pentru a finanța cheltuielile de apărare. Rezultatul acestei dezbateri ar putea depinde de alegerile naționale de luna viitoare din Germania, care s-a opus până acum acestei idei.
Pentru a deveni mai autonomi, aliații europeni trebuie să cheltuiască mai mult pentru a dezvolta capabilități pe care SUA le furnizează în prezent, cum ar fi realimentarea din aer a avioanelor, transportul aerian militar greu și războiul electronic, a declarat Camille Grand, care a ocupat anterior funcția de oficial de top al NATO pentru investiții în apărare.
„Toate aceste lucruri costă o mulțime de bani. Unele dintre ele sunt foarte costisitoare”, a declarat Grand, care lucrează acum în cadrul grupului de reflecție European Council on Foreign Relations.
Mediul actual de securitate sugerează că țările europene ar trebui să cheltuiască aproximativ 3% din PIB pentru apărare, a spus ea.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele subcomisiei de apărare a Parlamentului European, a declarat că Europa trebuie să majoreze cheltuielile, dar nu să se fixeze pe o cifră arbitrară.
„Trebuie să mobilizăm mult mai mulți bani, dar nu ar trebui să-l lăsăm pe Trump să ne înnebunească”, a spus ea.
Editor : B.E.