Rusia are ceea ce îi trebuie pentru a continua lupta în Ucraina pentru cel puțin încă un an și păstrează inițiativa pe câmpul de luptă, dar se chinue să își înlocuiască tancurile distruse, au declarat miercuri experții unei importante organizații de cercetare în domeniul securității, potrivit Reuters.

În ceea ce a devenit un război de uzură care se apropie acum de împlinirea a trei ani, ambele părți suportă pierderi grele, în timp ce forțele Moscovei avansează încet, dar constant, într-un moment în care amploarea și natura oricărui viitor ajutor militar american pentru Kiev rămân neclare sub președintelui american Donald Trump.

Cel puțin pentru moment, Rusia se află într-o poziție mai puternică decât Ucraina pe câmpul de luptă, în ciuda faptului că Kievul a redus serios spațiul de manevră al Flotei ruse de la Marea Neagră, cândva formidabilă, au declarat experții de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) cu sediul la Londra.

„(Având în vedere că) uzura este un factor atât de important pe uscat, Rusia are inițiativa, iar Ucraina duce o bătălie terestră defensivă”, a declarat Ben Barry, analist principal de război terestru la IISS.

„Fără o încetare a focului, cel mai probabil războiul din următoarele câteva luni va avea același contur. Mai multă uzură sângeroasă pe uscat, cu pierderi foarte mari de ambele părți. Dacă Rusia dorește să prelungească războiul, consider că are resursele umane, materiale și logistice potențiale pentru a continua să facă acest lucru până la sfârșitul acestui an.”

Trump a declarat că dorește să pună capăt războiului cât mai repede posibil, deși nu este încă clar cum intenționează să facă acest lucru. Totuși, miercuri seară, noul președinte american a anunțat că a vorbit la telefon cu Putin pentru a demara discuțiile de încetare a războiului.

Ucraina spune că are nevoie atât de ajutor european, cât și de cel american pentru a-și asigura securitatea. Rusia afirmă că dorește controlul deplin asupra a patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, ceea ce Kievul respinge, și ca Ucraina să fie ținută în afara NATO.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc că nu sunt serioase în ceea ce privește negocierile de pace.

În evaluarea sa anuală a capacităților militare, IISS a afirmat că cheltuielile totale pentru apărare ale Moscovei au fost mai mari decât cheltuielile totale pentru apărare ale Europei în termeni de paritate a puterii de cumpărare. Acesta a afirmat, de asemenea, că Rusia pare mai capabilă decât Ucraina să își mențină dimensiunea armatei.

„În timp ce Rusia pare să fie capabilă să mențină efectivele forțelor sale, dovezile sugerează că Ucraina, care, în general, și-a ținut secrete cifrele privind pierderile, a suferit o pierdere serioasă de personal – cu multe unități terestre sub efective”, se arată în raport.

Ministerul ucrainean al Apărării a lansat săptămâna aceasta o campanie de recrutare pentru a atrage tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani în serviciul militar timp de un an, în încercarea de a rezolva problema forței de luptă.

„Problema tancurilor”

Potrivit raportului, Rusia are o problemă serioasă cu tancurile și vehiculele blindate, ceea ce înseamnă că pierde mai mult personal pe câmpul de luptă.

Moscova a pierdut 1.400 de tancuri în 2024 și se luptă să producă tancuri noi într-un ritm suficient de rapid pentru a le înlocui pe cele vechi, în ciuda creșterii producției de modele avansate precum tancul T-90M.

„Rusia schimbă din ce în ce mai mult calitatea în favoarea cantității pentru a-și susține efortul de război”, se arată în raport.

„Dimensiunea pierderilor sale de echipamente în lupta împotriva Ucraina a însemnat că, pentru a menține unitățile echipate, a trebuit să recurgă la stocurile sale de blindate din era sovietică”.

Acest lucru a determinat Moscova să recurgă la un număr mic de vehicule blindate de transport de trupe de epocă construite în anii 1950 și la tancuri construite în anii 1960, a declarat IISS, care estimează că Rusia a pierdut un total de 4.400 de tancuri de luptă principale în război până în prezent.

„Echipamentul rămas în stoc ar putea permite Rusiei să mențină rata actuală de pierderi pe termen scurt, dar un număr semnificativ dintre aceste platforme ar necesita o recondiționare profundă și costisitoare”, se arată în raport.

Henry Boyd, senior fellow al institutului pentru capabilități militare, a declarat că Rusia ar trebui să își extindă semnificativ producția de vehicule blindate noi sau să apeleze la importuri.

O altă problemă pentru Rusia, a declarat Nigel Gould-Davies, specialist în Rusia în cadrul aceluiași centru de cercetare, a fost că actualul curs al economiei ruse – care, potrivit acestuia, suferă de „dezechilibre monetare fundamentale” după ce a fost pusă pe picior de război – este nesustenabil „pe termen lung”.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version