În urmă cu o sută de zile, America prezida o ordine mondială pe care ea însăși o crease. Această ordine a fost concepută pentru a asigura dominația SUA, într-un sistem global care a oferit o prosperitate, o stabilitate și o securitate în creștere timp de decenii întregi. Economia SUA își revenise după ravagiile COVID-19 mai eficient decât oricare alta și conducea economia mondială, aflată într-o etapă de redresare timidă. Acum, toate acestea sunt puse la îndoială, arată, într-o analiză, jurnaliștii Sky News.

Pentru susținătorii săi, Donald Trump a folosit aceste prime 100 de zile (n.r. din al doilea mandat de președinte la Casa Albă) cu înțelepciune. În opinia lor, această mult-lăudtă ordine mondială a „prădatAmerica, iar el caută, pe bună dreptate, să se răzbune.

Trump a declarat război comercial unei mari părți a lumii, considerând că aliații cu care America a făcut comerț ani de zile au înșelat SUA, iar acum ar trebui să se revanșeze.

Rezultatul politicii sale tarifare a fost, însă, o prăbușire precipitată a încrederii în moneda americană, cândva atotputernică, și în competența administratorilor acesteia.

Doar o întoarcere parțială a evitat o prăbușire cu adevărat catastrofală pe piețele de obligațiuni și tot ceea ce ar fi putut urma pentru dolar, arată analiștii economici citați de Sky News.

Abordarea inedită a președintelui american

Țintind amenințări fantomatice, spun criticii săi, președintele SUA pare să creadă într-o ordine naturală a lucrurilor: cei puternici domină, cei slabi își acceptă soarta.

El a vorbit despre preluarea controlului asupra Groenlandei și Canalului Panama, ca și cum ar fi fost destinul SUA, și despre absorbția Canadei, ca al 51-lea stat american.

Apoi a îmbrățișat povestea omului puternic rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, dând vina pentru război pe președintele Volodimir Zelenski.

Trump le-a ordonat diplomaților săi să voteze cu Moscova la ONU și i-a șocat pe aliați prin intimidarea publică a liderului ucrainean în Biroul Oval, ajutat și încurajat de vicepreședintele său JD Vance.

Planul de pace pe care l-a oferit este atât de unilateral încât ar fi putut fi scris la Kremlin, arată Sky News. Ucrainenii spun că planul propune extorcarea unei mari părți din bogăția lor minerală și cere predarea unei mari părți din terenurile luate în urma celui mai flagrant act de agresiune pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, scriu jurnaliștii britanici.

În sens mai larg, aliații au fost avertizați că SUA se va retrage din rolul său de garant al securității și prosperității internaționale, cel puțin în Europa.

În timp ce America se pune pe primul loc, alte națiuni sunt îndemnate să facă același lucru.

Criticii spun că acest lucru va duce la o lume a națiunilor-fortăreață, care își ridică apărarea în locul deceniilor de cooperare pentru promovarea păcii și prosperității. Acest lucru nu va face decât să crească riscul de discordie și de conflict.

În mod ironic, America a fost îmbogățită și împuternicită, timp de decenii, de o ordine mondială numită Pax Americana, și nu sărăcită de aceasta, dar rețeta radicală a lui Trump îi amenință pe americani cu creșterea prețurilor și cu rafturi goale în marile lanțuri comerciale.

Un instrument de convingere abandonat

America lui Donald Trump renunță, de asemenea, la unul dintre cele mai mari instrumente ale puterii sale de convingere și negociere în străinătate. Aceasta a desființat ajutorul american, lăsând sănătatea a zeci de milioane de oameni în pericol și un vid pe care China este prea dornică să îl umple, se precizează în analiza Sky News.

De asemenea, în detrimentul prestigiului și poziției Americii în lume se află asaltul președintelui american asupra democrației și libertății pe plan intern: atacurile sale asupra judecătorilor, utilizarea puterii executive pentru a-și viza rivalii și criticii oriunde îi găsește – în mediul academic, în mass-media și în corporații sau firme de avocatură, arată aceeași sursă.

Tuturor acestora li se adaugă deportarea extrajudiciară a cetățenilor americani către un gulag din America Centrală, condus de un guvern cu un bilanț îngrijorător în ceea ce privește drepturile omului.

Unii speră însă că președintele Trump își va îndulci abordarea, pe măsură ce politicile sale se lovesc de controverse și îi amenință popularitatea, așa cum s-a întâmplat deja în cazul tarifelor.

Aliații Statelor Unite spun că vor rămâne implicați, sperând să modereze și să influențeze politica externă a președintelui Donald Trump.

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version