Guvernul promite, din nou, o reformă a aparatului bugetar, cu mai puține posturi și cheltuieli reduse. Digi24.ro a analizat mai multe instituții subordonate Executivului și a descoperit că există șefi care câștigă lunar mai mult decât premierul, șeful lor ierarhic. În unele cazuri, leafa poate fi mai mult decât dublă.
În subordinea Secretariatului General al Guvernului funcționează peste 30 de agenții, autorități, departamente și institute. În contextul în care se discută despre o reformă la Palatul Victoria, Digi24.ro a analizat toate aceste entități pentru a vedea cât câștigă lunar șeful fiecăreia.
Director plătit mai bine decât Bolojan
La Institutul pentru Cercetare în Informatică, directorul general, Adrian Victor Vevera, câștigă mai mult decât premierul. Chiar dacă deține o funcție publică, șeful institutului nu are salariul public pe site-ul oficial.
Digi24.ro a descoperit însă că bugetul aprobat în 2024 îi alocă un venit anual de 650.000 de lei. Defalcat, pentru fiecare lună în parte, dacă scădem și dările la stat, directorul institutului ar trebui să rămână cu un salariu de aproximativ 32.000 de lei net, aproximativ 6.500 de euro.
Rețetă pentru bani în plus: membru în Consiliul de Administrație unde e șef
Pe lângă leafa lunară pe care o încasează, Adrian Victor Vevera este și membru în Consiliul de Administrație al institutului pe care îl conduce. Dacă analizăm același proiect de buget de anul trecut, pentru membrii din Consiliul de Administrație s-a alocat suma de 394 mii de lei. Împărțit la cei 6 membri din CA, lunar înseamnă o indemnizație de aproape 3.200 de lei net pentru fiecare membru.
La final de lună, șeful Institutului de Cercetare în Informatică ajunge să câștige aproximativ 35.000 de lei net, echivalentul a 7.000 de euro. Prin comparație, salariul premierului, șeful său pe linie ierarhică, este de puțin peste 15.000 de lei, adică aproximativ 3.000 de euro.
Deși ICI se autofinanțează parțial, având venituri din servicii IT, consultanță sau dezvoltări de software, primește deopotrivă și bani de la bugetul de stat. Execuția bugetară pe anul 2023 (ultimele date disponibile) arată că veniturile institutului s-au ridicat la aproximativ 51 de milioane de lei, însă cheltuielile înregistrate au fost de 57 de milioane de lei. Așadar, a înregistrat pierderi de 6 milioane de lei.
Alt caz: șef în două instituții deodată, leafă mai mare
Tot pe lista instituțiilor din subordinea Secretariatului General al Guvernului se află și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNP), care se ocupă de elaborarea și coordonarea politicilor economice la nivel național.
Nici directorul de aici, Stănică Nicolae Cristian, nu a făcut publică pe site-ul oficial declarația de avere, însă la o simplă căutare pe internet, figurează în conducerea unei alte entități – Fondul Român de Contragarantare (FRC), acolo unde apare și declarația de avere. Potrivit acesteia, de la șefia CNP, Stănică Nicolae Cristian are o leafă lunară de aproximativ 9.700 de lei net.
Aceeași declarație de avere arată că este membru și în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIM), funcție care îi mai aduce încă 7.200 de lei net pe lună. În timp ce, în calitate de președinte al FRC încasează aproape 7.900 de lei net. La final de lună ajunge la o leafă de aproape 25 de mii de lei net.
Secretarul General al Guvernului, Ștefan Radu Oprea, în subordinea căruia sunt toate aceste instituții, a refuzat să ofere un punct de vedere.
Secretar de stat pe hârtie, leafă mai mare în realitate
Un alt caz pe care Digi24.ro l-a sesizat, de data aceasta din subordinea Ministerului Dezvoltării – președintele Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Tescaru Ionel. Deși are rang de secretar de stat, iar potrivit legii leafa pentru un astfel de post este de 16.640 de lei brut (aprox. 9.700 de lei net), declarația de avere arată un venit mult mai mare.
La capitolul venituri salariale de la ANRSC pe anul 2024, Ionel Tescaru figurează cu un venit de aproximativ 23 de mii de lei net, cu peste 13.000 de lei mai mult decât leafa asimilată secretarului de stat.
Primele tăieri la Guvern
Pachetul al doilea de măsuri fiscale pe care îl pregătește Guvernul ar urma să cuprindă și o reformă a statului – instituții, consilii de administrație, lefuri și sporuri nejustificate. Până atunci, Cancelaria Premierului promite primele tăieri de posturi. Potrivit unor surse guvernamentale, săptămâna viitoare Executivul urmează să adopte Ordonanța de Urgență prin care să fie făcute reducerile. Vizate sunt toate departamentele, ceea ce a nemulțumit angajații de la Palatul Victoria.
Aceștia au acuzat, în exclusivitate la Digi24, că s-ar face presiuni și că li s-au cerut liste cu oameni de concediat. În replică, Mihai Jurca, șeful Cancelariei lui Bolojan, susține că vrea eficiență. „Nu trebuie să fim mai mulți decât e cazul”, a declarat acesta.
În prezent, sunt 176 de posturi în subordinea Cancelariei. 77 dintre acestea sunt ocupate doar de secretari de stat, consilierii, șoferii și ceilalți membri din cabinetele acestora. Fiecare secretar de stat beneficiază de șofer, mașină de protocol și are, de regulă, câte doi consilieri, au declarat surse din Guvern.
Citește și: Indemnizație de aproape 1 milion de euro, propusă pentru directorul RA-APPS. Explicația șefului regiei: „O greșeală de redactare”