Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marţi, la reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, că oportunităţile de colaborare între statele membre ”ar trebui să fie sprijinite de stimulente din partea Comisiei Europene pentru intensificarea cooperării între statele membre, inclusiv pentru dezvoltarea şi achiziţia în comun de capabilităţi militare inovative”.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, marţi, la reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), organizată la Bruxelles, Regatul Belgiei. În cadrul reuniunii, miniştrii Apărării din statele membre UE au aprobat Raportul CARD (Procesul anual de analiză coordonată a apărării) şi au discutat despre necesitatea unei abordări comune în implementarea recomandărilor cuprinse în cadrul documentului, arată MApN, într-un comunicat de presă.

În intervenţia sa, Tîlvăr a apreciat activitatea desfăşurată la nivelul EDA, în contextul elaborării raportului CARD şi al identificării oportunităţilor de colaborare. De asemenea, el a subliniat necesitatea asigurării coerenţei între proiectele identificate la nivelul UE cu ţintele de capabilităţi în context NATO. Ministrul Tîlvăr a pledat pentru transpunerea în practică a acestora într-o manieră complementară şi pentru identificarea unor stimulente care să susţină investiţiile coordonate în domeniul apărării.

”În ultimii 20 de ani, EDA a avut un rol importat în sprijinirea statelor membre în efortul lor de a îmbunătăţi capacităţile de apărare, în identificarea oportunităţilor de colaborare şi în agregarea cererilor. Pentru a le face mai atractive, oportunităţile de colaborare ar trebui să fie sprijinite de stimulente din partea Comisiei Europene pentru intensificarea cooperării între statele membre, inclusiv pentru dezvoltarea şi achiziţia în comun de capabilităţi militare inovative”, a declarat Tîlvăr.

Totodată, marţi a fost aprobat bugetul EDA pentru anul 2025.

Potrivit MApN, CARD oferă o perspectivă strategică asupra peisajului de apărare al Uniunii Europene, facilitând cooperarea prin identificarea unor modalităţi concrete de colaborare. Acest instrument se bazează pe analiza planurilor de apărare ale statelor membre, având ca obiectiv consolidarea coerenţei şi funcţionând ca un catalizator pentru iniţiativele comune în domeniul apărării. În timp, acest proces va conduce la o sincronizare progresivă şi la o adaptare reciprocă a ciclurilor naţionale de planificare a apărării şi a practicilor de dezvoltare a capabilităţilor. CARD a fost lansat în 2017 ca parte a implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene şi constituie un instrument esenţial pentru avansarea Busolei Strategice a UE. CARD este deja la a treia iteraţie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version