Agenţia Naţională de Integritate transmite că, prin implementarea soluţiilor de tip Big Data, sistemul a identificat peste 1.000 de cazuri privind nereguli pentru care este necesară analiza a 5.000 de declaraţii de avere, informație prezentată în Raportul privind statul de drept publicat de Comisia Europeană marţi. Reprezentanții ANI spun că „progresele au fost obţinute în pofida salariilor mici” și că raportul atrage atenţia asupra faptului că volumul de muncă în creştere ar putea afecta capacitatea operaţională a instituţiei, conform unui comunicat de presă emis miercuri de agenție.

„Experţii europeni subliniază menţinerea rezultatelor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în domeniul gestionării conflictelor de interese şi al verificării declaraţiilor de avere”, conform sursei citate.

Rezultatele au fost obţinute inclusiv cu sprijinul instrumentelor tehnologice, raportul evidenţiind implementarea soluţiilor de tip Big Data care permit analiza automatizată a declaraţiilor de avere şi de interese şi identificarea potenţialelor incidente de integritate, a menţionat ANI.

„Progresele au fost obţinute în pofida salariilor mici din cadrul agenţiei, comparativ cu alte funcţii similare din administraţia publică şi reprezintă un obstacol în calea atragerii şi păstrării de personal competent. Mai mult, raportul atrage atenţia asupra faptului că volumul de muncă în creştere ar putea afecta capacitatea operaţională a instituţiei”, se arată în comunicat.

De asemenea, raportul menţionează decizia Curţii Constituţionale a României din 29 mai 2025, prin care s-a stabilit că prevederile legale referitoare la obligativitatea declarării bunurilor deţinute de soţi şi copii, precum şi cele privind publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese sunt neconstituţionale.

În acest context, Comisia Europeană a notat că, deşi sistemul de declarare a averii şi intereselor era perceput ca fiind unul solid, acesta va necesita o reevaluare, proces deja demarat prin constituirea unui grup de lucru în colaborare cu Ministerul Justiţiei, a subliniat ANI.

În comunicatul ANI se mai arată că experţii Comisiei Europene au mai notat că este în discuţie actualizarea cadrului legal de integritate, fiind în curs de elaborare un proiect de lege menit să abordeze practica „uşilor turnante”.

Raportul a mai indicat că ANI – autoritate centrală cu atribuţii specifice, cât şi generale referitoare la întregul mecanism aplicabil la nivel naţional în materia protecţiei avertizorilor în interes public, ia măsuri în vederea implementării unitare a prevederilor legale, oferind consiliere şi stabilind relaţii cu părţile implicate, a mai evidenţiat Agenţia Naţională de Integritate.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version