Aproape jumătate dintre copiii de gimnaziu nu vor să continue cu studiile liceale, potrivit unui studiu realizat de către World Vision România. Astfel, patru din zece copii de gimnaziu nu doresc să meargă la liceu, ci optează pentru un job, muncă în familie sau cursuri de calificare. În plus, o problemă ar fi și timpul parcurs de liceeni de acasă și până la unitatea de învățământ.

Concret, 41% dintre copiii de gimnaziu renunță la liceu și 2 din 10 copii (19%) din mediul rural nu sunt ajutați niciodată la teme, deoarece locuiesc în familii în care majoritatea adulților au maximum 8 clase absolvite, potrivit fundației.

Aproximativ jumătate dintre liceeni fac mai mult de o oră dus-întors până la școală, conform raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural”, 2024, World Vision România.

În același timp 49% dintre părinți se declară nemulțumiți de progresul școlar făcut de copiii lor în ultimul an de școală.

De aceea, World Vision România a lansat și în 2025 proiectul „Educație pentru Bunăstare”, din cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a”, cu scopul de a reduce inegalitatea de șanse pentru elevii din mediul rural, în vederea continuării studiilor și atingerii potențialului maxim de dezvoltare personală și profesională.

În cadrul programului au fost incluși 110 elevi, din 90 de comunități rurale din 12 județe, care au participat la diverse activități educaționale.

De exemplu, un elev a mărturisit: „Am participat la o activitate de educație financiară care a fost extrem de benefică și utilă. Am discutat despre diferența dintre nevoi și dorințe, ceea ce m-a ajutat să înțeleg mai bine cum să îmi prioritizez cheltuielile.”, a spus Sebastian.

Pe lângă activitățile non-formale (workshop-uri, webinarii), vor fi adăugate sesiuni individuale, ateliere de lucru și focus grupuri cu scop de consiliere privind sănătatea mentală și bunăstare, dezvoltare personală și dezvoltare durabilă, alături de părinții și profesorii acestora.

„Prin intermediul programului „Vreau în clasa a 9-a”, World Vision România conturează un context specific educației non-formale, de învățare, dezvoltare și implicare civică și socială pentru adolescenții din mediile defavorizate, oferindu-le șansa de a-și continua studiile liceale.”, a declarat Mihaela Nabăr, Director-Executiv World Vision România.

Editor : A.S.

Share.
Exit mobile version