Mai multe incendii de vegetaţie uscată s-au produs, duminică, pe raza judeţului Argeş, cea mai afectată dintre localităţi fiind comuna Lunca Corbului, unde sute de pomi fructiferi, patru autovehicule, mai multe anexe gospodăreşti şi zeci de mii de metri pătraţi de teren au fost afectaţi de flăcări. Poliţia anunţă anchetă pentru stabilirea cauzelor incendiului care a provocat pagube materiale însemnate.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş anunţă, duminică seară, numărul incendiilor de vegetaţie uscată produse duminică în acest judeţ a fost unul „foarte ridicat”.
Una dintre cele mai afectate zone este comuna Lunca Corbului, unde un incendiu de amploare a produs pagube materiale însemnate, pentru stingerea acestuia fiind mobilizaţi pompieri de la mai multe subunităţi din judeţ.
„Deşi în apelul efectuat la numărul unic de urgenţă 112 s-a anunţat un simplu incendiu de vegetaţie uscată, izbucnit pe marginea unui şanţ dintr-o zonă locuită, din cauza vântului şi a temperaturilor extrem de ridicate, acesta s-a extins cu repeziciune, afectând nu mai puţin de 15 proprietăţi. Au ars aproximativ 13.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, circa 31.000 de metri pătraţi de mirişte, 500 de pomi fructiferi degradaţi şi au fost afectate şi patru vehicule. Totodată, flăcările violente au distrus mai multe anexe. În urma acestui incendiu a mai ars o cantitate de aproximativ 18 metri cubi lemn de foc, un solar de grădină şi a fost afectată şi o locuinţă”, arată bilanţul ISU Argeş.
Poliţia judeţeană Argeş anunţă, duminică seară, că în urma incendiului de la Lunca Corbului a fost deschis dosar penal. Ancheta vizează infracţiunea de distrugere din culpă, iar cercetările se desfăşoară sub supravegherea Pachetului de pe lângă Judecătoria Costeşti, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale care se impun.
Autorităţile amintesc că prevenţia este cea mai importantă în cazul incendiilor de vegetaţie care pot provoca nu doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti.
„Este esenţial ca oamenii să conştientizeze riscurile asociate arderii vegetaţiei uscate. Pentru a preveni tragedii, trebuie respectate regulile de siguranţă. Arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă, la fel şi utilizarea focului deschis pentru gătit în zone cu risc de incendiu, mai ales pe timp de vânt puternic, dar şi fumatul în locuri nepermise. Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetaţie uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenţionată a miriştilor şi a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijenţă, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de ţigări aprinse. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei”, transmite, în acest context, ISU Argeş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.