O jumătate de milion de arme obținute de talibani în Afganistan au fost pierdute, vândute sau traficate către grupări militante, potrivit unor surse BBC, ONU estimând că unele au ajuns în mâinile afiliaților al-Qaeda.

Talibanii au preluat controlul asupra a aproximativ un milion de arme și piese de echipament militar – care au fost în mare parte finanțate de SUA – atunci când au recâștigat controlul asupra Afganistanului în 2021, potrivit unui fost oficial afgan care a vorbit cu BBC sub anonimat.

Pe măsură ce talibanii avansau prin Afganistan în 2021, mulți soldați afgani s-au predat sau au fugit, abandonându-și armele și vehiculele. Unele echipamente au fost pur și simplu lăsate în urmă de forțele americane.

În ascunzătoare se aflau arme de foc de fabricație americană, cum ar fi puștile M4 și M16, precum și alte arme mai vechi aflate în posesia afganilor, care fuseseră lăsate în urma decenilor de conflict.

Surse au declarat pentru BBC că, în cadrul Comisiei pentru sancțiuni a Consiliului de Securitate al ONU, întrunite cu ușile închise la Doha la sfârșitul anului trecut, talibanii au recunoscut că cel puțin jumătate din acest echipament este acum „de negăsit”.

O persoană din cadrul comisiei a declarat că a verificat cu alte surse că nu se știe unde se află o jumătate de milion de echipamente.

Într-un raport din februarie, ONU a afirmat că filialele al-Qaeda, inclusiv Tehreek-e-Taliban Pakistan, Mișcarea Islamică din Uzbekistan, Mișcarea Islamică din Turkestanul de Est și mișcarea Ansarullah din Yemen, aveau acces la arme capturate de talibani sau le cumpărau de pe piața neagră.

BBC l-a interpelat pe Hamdullah Fitrat, purtător de cuvânt adjunct al guvernului taliban, care a declarat că acesta ia foarte în serios protecția și depozitarea armelor.

„Toate armele ușoare și grele sunt depozitate în siguranță. Respingem cu fermitate acuzațiile de contrabandă sau pierdere”, a spus el.

Un raport ONU din 2023 afirma că talibanii au permis comandanților locali să păstreze 20% din armele americane confiscate și că, prin urmare, piața neagră a prosperat. Acești comandanți sunt afiliați talibanilor, dar au adesea un anumit grad de autonomie în regiunile lor.

ONU a observat că „oferirea de arme este practicată pe scară largă între comandanții și luptătorii locali pentru a consolida puterea. Piața neagră rămâne o sursă bogată de armament pentru talibani”.

Un fost jurnalist din orașul Kandahar a declarat pentru BBC că o piață deschisă a armelor a existat acolo timp de un an după preluarea puterii de către talibani, dar de atunci a devenit clandestină prin intermediul WhatsApp. Prin aplicație, persoane fizice bogate și comandanți locali fac tranzacții cu arme și echipamente americane noi și uzate – în principal arme lăsate de forțele susținute de SUA.

Numărul de arme înregistrat de organismul american însărcinat cu supravegherea proiectelor de reconstrucție afgane, cunoscut sub numele de Sigar, este mai mic decât cel menționat de sursele BBC, dar într-un raport din 2022 organismul a recunoscut că nu a putut obține informații exacte.

Motivul invocat a fost acela că echipamentele au fost finanțate și furnizate de diferite departamente și organizații americane de-a lungul anilor.

Sigar a adăugat că au existat „deficiențe și probleme cu procesele DoD [Departamentul Apărării] pentru urmărirea echipamentelor din Afganistan” timp de mai bine de un deceniu.

De asemenea, a criticat Departamentul de Stat, adăugând: „Departamentul de Stat ne-a furnizat informații limitate, inexacte și intempestive cu privire la echipamentele și fondurile pe care le-a lăsat în urmă”. Departamentul a negat că acesta ar fi fost cazul.

Trump spune că va recupera armele

Aceasta este în mare măsură o problemă politică, iar președintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că va recupera armele din Afganistan. El a declarat că acolo au fost lăsate arme avansate în valoare de 85 de miliarde de dolari.

„Afganistanul este unul dintre cei mai mari vânzători de echipamente militare din lume, știți de ce? Ei vând echipamentul pe care noi l-am lăsat”, a declarat Trump în timpul primei sale reuniuni de cabinet din noua administrație.

„Vreau să analizez acest lucru. Dacă trebuie să le plătim, este în regulă, dar ne vrem echipamentul militar înapoi”.

Cifra președintelui a fost contestată, deoarece banii cheltuiți în Afganistan au finanțat și formarea și salariile. De asemenea, anul trecut, Afganistanul nu a figurat în topul celor mai mari 25 de exportatori de arme importante, realizat de Institutul Internațional pentru Studiul Păcii de la Stockholm.

Ca răspuns la afirmațiile lui Trump, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, a declarat pentru televiziunea de stat afgană: „Am confiscat aceste arme de la administrația anterioară și le vom folosi pentru a apăra țara și a contracara orice amenințare”.

Talibanii defilează în mod regulat cu arme americane, inclusiv pe aerodromul Bagram, care a servit drept principala bază SUA-NATO, și le prezintă drept simboluri ale victoriei și legitimității.

După retragerea din 2021, Pentagonul a susținut că echipamentele americane rămase în Afganistan au fost dezactivate, dar talibanii au construit de atunci o armată capabilă folosind arme americane și au câștigat superioritate asupra grupurilor rivale, cum ar fi Frontul Național de Rezistență și Statul Islamic Provincia Khorasan – filiala regională a grupului Stat Islamic.

O sursă din fostul guvern afgan a declarat pentru BBC că „sute” de mașini Humvee neutilizate, vehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) și elicoptere Black Hawk rămân în depozitele din Kandahar.

Talibanii au prezentat unele dintre aceste echipamente capturate în videoclipuri de propagandă, însă capacitatea lor de a opera și de a întreține utilaje avansate, precum elicopterele Black Hawk, este limitată din cauza lipsei de personal calificat și de expertiză tehnică. Mare parte din aceste echipamente sofisticate rămân nefuncționale.

Cu toate acestea, talibanii au fost capabili să utilizeze în operațiunile lor echipamente mai simple, precum mașinile mari Humvee și arme de calibru mic.

În timp ce Donald Trump pare hotărât să recupereze armele americane din Afganistan, fostul șef al Sigar, John Sopko, spune că o astfel de încercare ar fi inutilă.

În cadrul unui eveniment recent găzduit de Institutul afgan pentru studii strategice, acesta a declarat că „costul ar depăși valoarea sa reală”.

Rămâne de văzut dacă Trump va lua vreo măsură, dar, între timp, preocupările legate de răspândirea armelor în regiune și accesul grupurilor militante rămân nerezolvate.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version