Într-o zi senină, zgârie-norii din Tel Aviv sunt vizibili de pe dealul de deasupra Karnei Shomron, o așezare israeliană din Cisiordania ocupată. „Mă simt diferită de Tel Aviv”, a declarat Sondra Baras, care locuiește în Karnei Shomron de aproape 40 de ani. „Trăiesc într-un loc în care strămoșii mei au trăit acum mii de ani. Nu trăiesc în teritoriu ocupat; trăiesc în Iudeea și Samaria biblice”, spune femeia, citată de BBC într-un reportaj realizat de jurnalista Lucy Williamson despre situația coloniștilor din teritoriile pe care Israelul le-a luat de la Iordania în 1967, în contextul celui de-al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă.

Pentru mulți coloniști din Karnei Shomron, linia de demarcație dintre statul Israel și teritoriul capturat de la Iordania în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 a fost ștearsă din discursul lor. Ghidul audio pentru vizitatori de la punctul de observație din vârful dealului descrie Cisiordania drept „o regiune a Israelului”, iar orașul palestinian Nablus drept locul în care Dumnezeu a promis pământul evreilor.

Însă anexarea oficială a acestui teritoriu a rămas până acum un vis pentru coloniști precum Sondra, chiar și în timp ce așezările – considerate ilegale de către instanța supremă a ONU și de majoritatea celorlalte țări – au crescut an după an.

Acum, mulți văd o oportunitate de a merge mai departe, odată cu alegerea lui Donald Trump ca viitor președinte al SUA. „Am fost încântată că Trump a câștigat”, a spus Sondra. „Îmi doresc foarte mult să extind suveranitatea în Iudeea și Samaria. Și simt că este ceva ce Trump ar putea susține”.

Există semne că unele persoane din viitoarea administrație Trump ar putea fi de acord cu ea.

Mike Huckabee, nominalizat ca noul ambasador al lui Trump în Israel, și-a semnalat sprijinul pentru revendicările israeliene privind Cisiordania într-un interviu acordat anul trecut.

„Când oamenii folosesc termenul «ocupat», eu spun: «Da, Israelul ocupă pământul, dar este vorba de ocuparea unui pământ pe care Dumnezeu i l-a dat acum 3.500 de ani. Este pământul lor»”, a spus el.

Yisrael Gantz, șeful consiliului regional de colonizare care supraveghează Karnei Shomron, spune că a observat deja o schimbare de ton din partea viitoarei administrații Trump ca urmare a atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care au declanșat războiul din Gaza.

„Atât aici, în Israel, cât și în SUA, ei înțeleg că trebuie să aplicăm suveranitatea aici”, a declarat el pentru BBC. „Este un proces. Nu pot să vă spun că va fi mâine. Dar în ochii mei, visul unei soluții cu două state este mort.”

Semne privind o schimbare în abordare de la Washington

Președintele american Joe Biden a menținut întotdeauna poziția SUA în sprijinul unui viitor stat palestinian alături de Israel. Întrebat dacă aude ceva diferit din partea viitoarei administrații Trump, Gantz a răspuns: „Desigur, da”.

Dar există, de asemenea, semne că israelienii care fac lobby pentru anexarea Cisiordaniei – unii dintre ei în poziții în cabinet – ar putea fi dezamăgiți de deciziile lui Trump.

Speranțele lor au fost alimentate de amintirile primului său mandat de președinte, în timpul căruia a încălcat decenii de politică americană – și consensul internațional – recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului și suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan ocupate, care au fost capturate de la Siria în 1967.

Dar susținerea anexării Cisiordaniei ar fi o problemă mult mai mare și mai spinoasă pentru Trump.

Aceasta ar îndepărta probabil celălalt aliat-cheie al Washingtonului, Arabia Saudită, complicând șansele lui Trump pentru un acord regional mai larg.

De asemenea, ar putea îndepărta unii republicani moderați din Congresul SUA, îngrijorați de impactul asupra palestinienilor din Cisiordania și de viitorul lor statut sub conducerea Israelului.

Liderul coloniștilor, Sondra Baras, a declarat că palestinienii din Cisiordania care nu doresc să trăiască în Israel pot „să plece unde vor”.

Întrebată de ce ar trebui să își părăsească patria, ea a spus: „Eu nu îi dau afară, dar lucrurile se schimbă. Câte războaie au început? Și au pierdut”. „Dacă suveranitatea ar merge mai departe, ar fi o mulțime de țipete și țipete, absolut”, a continuat ea. „Dar, la un moment dat, creezi un fapt care este ireversibil”.

La scurt timp după victoria în alegeri a lui Trump, în noiembrie anul trecut, ministrul israelian de extremă dreapta al finanțelor, Bezalel Smotrich, a cerut public anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania.

„2025 trebuie să fie anul suveranității în Iudeea și Samaria”, a spus el.

„Este o politică de migrație forțată”

Indiferent dacă noul președinte al SUA este de acord sau nu, mulți palestinieni spun că discuția despre anexarea oficială nu are în vedere esențialul – faptul că Israelul, în practică, anexează deja teritoriu aici.

Unul dintre aceștia este Mohaib Salameh, care i-a arătat jurnalistei BBC dărâmăturile casei familiei sale, construită pe un teren palestinian privat, la periferia orașului Nablus. Clădirea a fost declarată ilegală de un tribunal israelian anul trecut și a fost demolată.

Israelul deține controlul deplin asupra securității și planificării în 60% din Cisiordania, pe o bază legală interimară, așa cum s-a stabilit în acordurile de pace de la Oslo de acum trei decenii.

În timp ce coloniile se extind, autorizațiile pentru casele palestiniene nu sunt aproape niciodată acordate. Iar avocații spun că astfel de demolări sunt în creștere.

„Toate acestea fac parte din politica de a ne forța să plecăm”, a declarat Mohaib. „Este o politică de migrație forțată. Ce importanță are pentru ei [israelieni] dacă construiesc aici sau nu? Nu reprezentăm nicio amenințare pentru ei”.

De asemenea, palestinienii sunt forțați din ce în ce mai mult să își părăsească pământurile de către coloniștii israelieni violenți – care au fost sancționați de SUA și Marea Britanie, dar care au rămas în mare parte necontestați de instanțele israeliene de acasă.

Activiștii spun că mai mult de 20 de comunități palestiniene din Cisiordania au fost expulzate în ultimii ani prin atacuri din ce în ce mai violente și că coloniștii invadează acum noi zone în afara controlului civil interimar al Israelului.

Mohaib declarat pentru BBC că niciun președinte american nu a protejat vreodată palestinienii și că nu crede că nici Donald Trump nu o va face.

Următorul președinte al Americii este considerat în general un prieten al Israelului. Dar este și un om căruia îi place să încheie afaceri și să evite conflictele, conchide BBC.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version