Compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a anunţat luni că va investi 50 de miliarde de dolari în extinderea capacităţilor sale de producţie şi cercetare în Statele Unite, până în 2030, în contextul intensificării politicilor comerciale americane privind relocalizarea industriei farmaceutice, transmite CNBC.

Potrivit companiei, ”piatra de temelie” a acestei investiţii va fi o nouă facilitate de producţie, în valoare de mai multe miliarde de dolari, care va fi construită în statul Virginia şi va produce tratamente pentru gestionarea greutăţii şi boli metabolice, inclusiv un medicament anti-obezitate pe bază de GLP-1 administrat oral.

Fabrica va fi cea mai mare investiţie unitară în producţie din istoria AstraZeneca şi va utiliza inteligenţa artificială, automatizarea şi analiza datelor pentru optimizarea producţiei.

De asemenea, finanţarea va extinde centrele de cercetare şi producţie în domeniul terapiei celulare din Maryland, Massachusetts, California, Indiana şi Texas, urmând să creeze ”zeci de mii de locuri de muncă” în Statele Unite, a transmis compania.

Directorul general Pascal Soriot a declarat că investiţia reflectă încrederea în ”capacitatea de inovaţie a Americii în domeniul biofarmaceutic” şi sprijină obiectivul AstraZeneca de a atinge venituri anuale de 80 de miliarde de dolari până în 2030 – jumătate din această sumă fiind aşteptată din piaţa americană.

AstraZeneca, cunoscută pe plan global pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat în pandemie, îşi orientează de mai mulţi ani strategia către piaţa din SUA, care în 2024 a reprezentat peste 40% din veniturile totale ale companiei.

În noiembrie 2024, la scurt timp după alegerile prezidenţiale americane, AstraZeneca anunţase deja o investiţie de 3,5 miliarde de dolari în SUA. Recent, cotidianul The Times a relatat că grupul ar putea lua în calcul mutarea listării sale de la Bursa din Londra în SUA – o decizie care ar reprezenta un şoc major pentru pieţele financiare britanice. Compania a refuzat să comenteze informaţia.

Investiţiile masive ale marilor companii farmaceutice continuă

Anunţul AstraZeneca vine în contextul în care alte mari companii farmaceutice globale – inclusiv Novartis, Sanofi, Roche, dar şi giganţii americani Eli Lilly şi Johnson & Johnson – şi-au intensificat investiţiile în Statele Unite ca reacţie la apelurile preşedintelui Donald Trump de a repatria producţia de medicamente.

Industria aşteaptă clarificări privind tarifele farmaceutice propuse de administraţia Trump, în special rezultatul unei anchete desfăşurate în baza Secţiunii 232, care urmează să fie publicat la sfârşitul lunii. De asemenea, se află în lucru un plan de aliniere a preţurilor medicamentelor din SUA la cele practicate în alte ţări.

Trump a sugerat recent că sectorul ar putea fi vizat de tarife de până la 200%, cu o perioadă de tranziţie de doar 12–18 luni pentru relocarea producţiei în SUA. Mulţi analişti şi directori de companii consideră această fereastră de timp insuficientă.

”În mod normal, relocarea completă a producţiei de medicamente durează între trei şi patru ani. Ne străduim să accelerăm cât mai mult acest proces şi să demonstrăm că suntem angajaţi în investiţiile asumate”, a declarat CEO-ul Novartis, Vas Narasimhan, săptămâna trecută.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version