„Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră,” a declarat, marți, preşedintele Consiliului Fiscal. Daniel Dăianu susține că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului fără unele creșteri de taxe și impozite.
„Ajustarea are o amploare care face imposibilă evitarea unor dureri. Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Așa ceva nu este posibil. Eu nu vă pot vorbi despre un draft. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal și pe baza judecăților pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului, deci nu vorbesc despre venituri non-fiscale, veniturilor fiscale, și prin unele creșteri de taxe și impozite. Asta este părerea mea, acestea sunt opinii personale,” a precizat Daniel Dăianu.
„Acest deficit bugetar este ca o cangrenă”
Preşedintele Consiliului Fiscal a comparat deficitul bugetar cu „o cangrenă”, împotriva căreia se poate lupta pentru a fi extirpată.
„Acest deficit bugetar este ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești. Deci, de ani de zile societatea românească trăiește pe filiera bugetară, mult peste posibilități. Nu înseamnă că vinovat pentru această situație este numai sectorul bugetar și aceasta este o prostie, pentru că veniturile bugetarilor, veniturile profesorilor, medicilor, noi nu vorbim numai despre funcționărimea din ministere, aceste venituri sunt cheltuite în economie și se văd în încasări ale întreprinderilor. Deci este o cangrenă, se poate lupta împotriva ei pentru a fi extirpată. Deci creșterea substanțială a veniturilor fiscale dintr-o colectare mult mai bună nu este posibilă. România, în momentul de față, dacă nu va avea un plan clar, credibil de creștere a veniturilor fiscale, încă o dată, repet, nu se poate rezolva această ecuație prin tăiere de cheltuieli,” a explicat Daniel Dăianu.
Dăianu a spus că el nu crede în tăierea de cheltuieli de 30 de miliarde de lei, până la finalul anului, aşa cum vede drept o soluție preşedintele Nicuşor Dan.
„Nu cred. Dacă vă uitați la structura bugetului public o să observați că de departe grosul este deținut de salarii și de pensii. Dacă cineva se încumetă, în primul rând că nu poți să tai salarii și pensii cum vrei prin ucaz, decretăm de mâine că tăiem salarii și pensii. Poți într-adevăr să tai din cheltuielile alocate bunurilor și serviciilor. Dar dumneavoastră știți foarte bine că sunt compartimente ale sistemului bugetar care gem pentru că nu au suficient, de exemplu, spitalele, chiar școlile, ce facem? Tăiem mai mult de acolo? Avem cheltuieli cu dobânzile care nu depind de noi. Nu putem să reducem cheltuielile cu dobânzile statului. Dobânzile depind de ce se întâmplă pe piețele financiare internaționale. Iar dacă noi nu avem, dacă nu vom avea un plan credibil prin impactul asupra veniturilor fiscale. Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, nu avem ce să facem, pentru că toți va trebui să acceptăm o realitate dramatică că nu putem ieși din încurcătură fără a renunța la unele venituri, când este vorba despre oameni, încasări, când este vorba despre întreprinderi,” a adăugat Daniel Dăianu.
Editor : Alina Popescu