Rețeaua electrică învechită a Europei și lipsa capacității de stocare a energiei vor necesita investiții de trilioane de dolari pentru a face față creșterii producției de energie verde, cerințelor tot mai mari de electricitate și pentru a preveni întreruperile masive de curent, scrie Reuters.
În urmă cu o săptămână, Spania și Portugalia au suferit o pană de curent majoră. Autoritățile investighează cauza, dar indiferent de concluzii, analiștii și reprezentanții industriei afirmă că investițiile în infrastructură sunt esențiale.
„Pana de curent a fost un semnal de alarmă. A arătat că necesitatea de a moderniza și consolida rețeaua electrică a Europei este urgentă și inevitabilă”, a declarat Kristina Ruby, secretar general la Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa.
Rețeaua electrică a Uniunii Europene datează în mare parte din secolul trecut și jumătate dintre linii au mai mult de 40 de ani. Producția în creștere de energie cu emisii scăzute de carbon și cererea tot mai mare din partea centrelor de date și vehiculelor electrice impun o renovare a rețelelor, care trebuie și să beneficieze de protecție digitală pentru a rezista atacurilor cibernetice.
Investițiile în rețele electrice trebuie să se dubleze
Deși investițiile globale în energie regenerabilă aproape că s-au dublat din 2010, investițiile în rețele au rămas aproape neschimbate, la aproximativ 300 de miliarde de dolari pe an. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, suma trebuie să se dubleze până în 2030 la mai mult de 600 de miliarde de dolari pe an pentru a acoperi renovările necesare.
Aceasta urmează unei accelerări a utilizării energiei regenerabile, în special în Spania, după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 și perturbarea aprovizionării cu petrol și gaze, ceea ce a concentrat eforturile UE pentru a reduce dependența de combustibilii fosili. Partea de energie regenerabilă a crescut la 47% din mixul energetic al UE anul trecut, față de 34% în 2019, în timp ce combustibilii fosili au scăzut la 29% față de 39%, arată datele de la think tank-ul Ember.
Citește și Ce a provocat pana de curent din Peninsula Iberică. „Toate variantele sunt posibile, inclusiv un atac cibernetic”
Spania plănuiește să renunțe la cărbune și energie nucleară. Generarea de energie regenerabilă a atins un nivel record de 56% din mixul energetic al Spaniei în 2024. Proiectele de energie eoliană și solară sunt relativ rapide în construcție comparativ cu rețelele, care pot dura mai mult de un deceniu. Țările producătoare de petrol au convenit reduceri coordonate ale producției în 2022 pentru a menține prețul ridicat.
O parte din problemă este suma uriașă și complexitatea îmbunătățirii unei rețele pe o distanță mare. Comisia Europeană a estimat că Europa trebuie să investească între 2 și 2,3 trilioane de dolari în rețele până în 2050. Anul trecut, firmele europene au investit 80 de miliarde de euro (90,5 miliarde de dolari) în rețele, față de 50-70 de miliarde în anii anteriori, au spus analiștii de la Bruegel, adăugând că investițiile ar putea trebui să ajungă la 100 de miliarde de dolari.
Spania și Portugalia nu au conexiuni cu alte rețele
Sistemele electrice din Spania și Portugalia sunt printre cele din Europa care nu au conexiuni cu alte rețele care pot oferi suport. Spania are nevoie de mai multe legături cu Franța și Maroc, a spus José Luis Domínguez-García de la centrul de cercetare în energie din Spania IREC din Catalunya. Spania are doar 5% conexiuni în afacerea Peninsulei Iberice, a adăugat el.
Deoarece alte țări întâmpină și ele dificultăți, Comisia Europeană are ca țintă creșterea interconectivității la 15% până în 2030, față de o țintă anterioară de 10%, ceea ce înseamnă că fiecare țară membră a UE ar trebui să poată importa cel puțin 15% din capacitatea de producție a energiei din țările vecine.
Spania va întări conexiunile cu Franța, inclusiv o nouă legătură prin Golful Biscaya, care va dubla capacitatea de interconectare între cele două țări, a declarat marți Red Eléctrica din Spania.
E nevoie de un sistem de backup
Pe măsură ce generarea de energie solară și eoliană crește, provocările depășesc doar îmbunătățirea rețelelor și includ necesitatea unui sistem de backup. Parcurile solare și eoliene generează curent continuu, în timp ce centralele tradiționale pe gaz sau nucleare generează curent alternativ.
Curentul continuu este transformat în curent alternativ în invertoare pentru a atinge frecvența standard de 50 Hz pentru rețelele europene și pentru utilizarea în case și afaceri. Dacă generarea de energie scade, rețeaua necesită energie de backup pentru a preveni scăderea frecvenței.
În cazul în care frecvența scade, mecanismele automate de siguranță deconectează unele unități de generare pentru a preveni supraîncălzirea, daunele aduse transformatoarelor sau liniilor de transmisie. Dacă prea multe centrale se opresc în același timp, sistemul poate experimenta o pană de curent.
Avertismente ignorate în Spania
Înainte de pană de curent de săptămâna trecută, Spania a suferit mai multe fluctuații de energie, iar oficialii din industrie au avertizat în mod repetat asupra instabilității rețelei. Oficialii energetici din Spania au spus, de asemenea, că planurile țării de a închide toate cele șapte reactoare nucleare până în 2035 ar putea pune în pericol alimentarea cu energie.
Portugalia are doar două centrale de backup – una pe gaz și una hidroelectrică – care pot răspunde rapid dacă rețeaua necesită mai multă energie, a spus marți premierul portughez Luis Montenegro, adăugând că țara dorește mai multe.
În Marea Britanie, o pană de curent din 2019 a întrerupt alimentarea cu energie pentru un milion de clienți, când o fulger și un alt incident nelegat au scăzut frecvența rețelei. De atunci, țara a investit în extinderea stocării de energie pe bază de baterii și a instalat aproximativ 5 gigawați de capacitate la sfârșitul anului trecut, potrivit asociației industriei RenewableUK. Aceasta poate ajuta la echilibrarea rețelei în același mod ca centralele de energie.
Europa are 10,8 gigawați de stocare pe baterii și se va extinde la 50 GW până în 2030, mult mai puțin decât cei 200 GW necesari, potrivit Asociației Europene pentru Stocarea Energiei.
Editor : M.I.