Tensiunile geopolitice şi incertitudinile macroeconomice continuă să reprezinte un risc pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit, a transmis miercuri Banca Angliei în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, citat de CNBC.
Comitetul de Politică Financiară (FPC) al băncii centrale a subliniat că, deşi Marea Britanie rămâne rezistentă în faţa riscurilor globale, printre acestea se numără conflictul dintre Israel şi Iran, războiul din Ucraina, relaţiile tensionate dintre SUA şi China, dar şi politicile comerciale ale fostului preşedinte american Donald Trump, care au provocat turbulenţe pe pieţele internaţionale în aprilie.
Banca a notat că amânarea temporară a tarifelor de către Trump a calmat investitorii şi a dus la o uşoară redresare a apetitului pentru risc, însă a avertizat că piaţa ar putea suferi o corecţie bruscă.
”Riscurile pentru perspectivele globale rămân ridicate (…). În ciuda acestui fapt, preţurile activelor riscante au revenit la niveluri istoric ridicate în mai multe clase de active de la începutul lunii aprilie”, se arată în raport.
”FPC consideră, prin urmare, că valorile activelor riscante sunt vulnerabile la o corecţie accentuată, care ar putea interacţiona cu vulnerabilităţile sistemului de finanţare bazat pe piaţă şi ar afecta negativ costul şi disponibilitatea finanţării pentru gospodării şi afaceri.”
Totuşi, raportul subliniază că gospodăriile şi companiile britanice rămân în general reziliente, iar sectorul bancar din Regatul Unit este solid şi capabil să susţină economia ”chiar şi în condiţii economice şi financiare mult mai dificile decât cele anticipate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.