Banca Mondială şi-a îmbunătăţit joi previziunile privind creşterea economică a Chinei în 2024 şi 2025, dar a avertizat că încrederea redusă a populaţiei şi a companiilor, împreună cu factorii contrari din sectorul imobiliar, vor continua să o împovăreze anul viitor, transmite CNBC, preluat de News.ro.

A doua cea mai mare economie a lumii a avut probleme în acest an, în principal din cauza unei crize imobiliare şi a cererii interne calde.

O creştere aşteptată a tarifelor vamale americane la bunurile sale, atunci când preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va fi învestit, în ianuarie, ar putea afecta, de asemenea, creşterea.

„Abordarea provocărilor din sectorul imobiliar, consolidarea reţelelor de protecţie socială şi îmbunătăţirea finanţelor guvernamentale locale vor fi esenţiale pentru a debloca o redresare susţinută”, a declarat Mara Warwick, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru China.

„Este important de echilibrat sprijinul pe termen scurt pentru creştere cu reformele structurale pe termen lung”, a adăugat ea într-o declaraţie.

Datorită efectului recentei relaxări a politicii şi a forţei exporturilor pe termen scurt, Banca Mondială vede creşterea produsului intern brut al Chinei la 4,9% în acest an, peste prognoza sa din iunie, de 4,8%.

Beijingul şi-a stabilit un obiectiv de creştere de „aproximativ 5%” în acest an, un obiectiv pe care spune că are încredere că îl va atinge.

Deşi creşterea pentru 2025 este de asemenea aşteptată să scadă la 4,5%, aceasta este totuşi mai mare decât previziunile anterioare ale Băncii Mondiale, de 4,1%.

Creşterea mai lentă a veniturilor gospodăriilor şi efectul negativ al scăderii preţurilor locuinţelor asupra averilor vor afecta consumul până în 2025, a adăugat Banca Mondială.

Pentru a relansa creşterea, autorităţile chineze au convenit să emită anul viitor titluri speciale de trezorerie în valoare record de 3 trilioane de yuani (411 miliarde de dolari), a informat Reuters săptămâna aceasta.

Cifrele nu vor fi dezvăluite oficial până la reuniunea anuală a parlamentului Chinei, Congresul Naţional al Poporului, din martie 2025, şi s-ar putea schimba încă înainte de acesta.

În timp ce autoritatea de reglementare a locuinţelor va continua eforturile de a opri scăderile viitoare ale pieţei imobiliare din China anul viitor, Banca Mondială a declarat că nu se anticipează o redresare a sectorului până la sfârşitul anului 2025.

Clasa de mijloc a Chinei s-a extins semnificativ din anii 2010, cuprinzând 32% din populaţie în 2021, dar estimările Băncii Mondiale sugerează că aproximativ 55% rămân „nesigure din punct de vedere economic”, subliniind nevoia de a genera oportunităţi.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version