Cu o lipsă acută de militari, Ucraina se luptă să-și revizuiască politicile de mobilizare a soldaților și să extindă recrutarea, în apropierea împlinirii a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei. Pentru batalionul de elită „Lupii Da Vinci”, condus inițial de eroul de război Dmitro „Da Vinci” Koțiubailo, până la moartea sa în apropiere de orașul de est Bahmut, în martie trecut, înseamnă să te bazezi pe o imagine publică bine perfecționată pentru a atrage noi recruți. În acest sens, luptătorii au deschis un birou de recrutare propriu la Kiev, notează Reuters.

La un an după ce comandantul fondator al Batalionului „Lupii Da Vinci” din Ucraina a fost ucis în lupta cu forțele ruse, portretul său împodobește un birou de recrutare de soldați din Kiev, parcă privindu-i cu atenție pe cei care vin să se înroleze.

„Căutăm în special oameni care doresc să lupte, care doresc să se alăture unității noastre (și) să înțeleagă spre ce se îndreaptă”, a spus noul comandant al unității, Serhii Filimonov, imediat după inaugurarea biroului de recrutare.

Ei doresc, de asemenea, să le arate ucrainenilor eligibili pentru recrutare că este posibil să aleagă unde și cu cine vor lupta pe front, ca parte a unui efort oficial mai amplu de îmbunătățire a înrolării militare.

Ucraina nu a reușit să obțină câștiguri semnificative într-o contraofensivă lansată în iunie anul trecut și se confruntă cu atacuri rusești pe o mare parte a liniei frontului.

Eforturile de mobilizare au fost complicate de acuzațiile de corupție și de informațiile frecvente din presă despre ofițeri duri de recrutare care intră abuziv în casele oamenilor și bagă forțat bărbați în autobuze.

Parlamentul ia în considerare un proiect de lege care ar reduce vârsta la 25 de ani de la 27 de ani și ar înăspri pedepsele pentru cei care încearcă să evite înrolarea. Ministerul Apărării a apelat și la recrutori privați pentru ajutor.

„Lupii Da Vinci”, un batalion de voluntari care a luptat pe o mare parte a frontului, își desfășoară propria recrutare, în timp ce se regrupează în cadrul Brigăzii 59 Motorizate, și speră să atragă noi membri prin reputația sa de unitate de luptă cu experiență și motivație.

Koțiubailo a luptat cu forțele ruse din 2014 ca parte a unei unități naționaliste și a fost numit Erou al Ucrainei în 2021 de către președintele Volodimir Zelenski, care a participat la înmormântarea sa. Indicativul lui, „Da Vinci”, provenea din educația sa artistică.

Serhii Filimonov, care este, de asemenea, binecunoscut în Ucraina ca lider naționalist și activist, a spus că batalionul are în rândurile sale și alte persoane publice – de la actori la politicieni – cu adepți numeroși care „au greutate în societate”.

„Datorită acestui lucru, suntem capabili să comunicăm ceea ce dorim prin internet”, a declarat Filimonov pentru Reuters, adăugând că moștenirea lui Kotsiubailo este esențială pentru atragerea de recruți.

Alte unități importante, cum ar fi Brigada a 3-a separată de asalt, au investit în mod similar în recrutare, producând conținut media și găzduind evenimente pentru a populariza serviciul armatei.

„Lupii Da Vinci” au primit peste 1.000 de cereri și caută în jur de 500 de noi membri, a spus Filimonov. Membrii serviciului din alte unități s-au arătat interesați de transfer, a adăugat el.

Printre candidați se numără Anatolii Kvasha, în vârstă de 48 de ani, care a spus că dorește să aibă un cuvânt de spus cu privire la unde va ajunge să lupte, după ce s-a confruntat cu birocrația la biroul său local de mobilizare.

„Nu am încredere în oficialii care se ocupă cu mobilizarea, oricât de buni sau răi ar fi ei”, a spus Kvasha, care are este mecanic.

Recrutorii au spus că vor fi atenți la modul în care comunică cu noii veniți care ajung la biroul lor din centrul Kievului, la doar câțiva pași de ambasadele europene.
„Dacă vezi că o persoană este încordată și este incomod pentru ea… atunci bineînțeles că trebuie să explici puțin lucrurile, astfel încât să se relaxeze, ca să o înțeleg și să mă înțeleagă pe mine”, a spus soldatul Maksim Kirichenko.

Candidații trebuie să treacă de un interviu și un examen medical înainte de a fi trimiși la formare. Batalionul a deschis și un birou în orașul de vest Liov.

Un alt potențial recrut, care a cerut să fie identificat doar ca Andrii, a spus că a fost atras de acest batalion pentru că a respectat activismul pe timp de pace al unora dintre actualii săi membri.

„Vreau să fiu alături de cei care sunt motivați, cei mai buni”, a spus el.

Batalionul „Lupii Da Vinci” este cea mai bine antrenată și echipată unitate a Corpului de Voluntari din armata ucraineană. Unitatea s-a format după ocuparea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea și a participat la multe lupte alături de trupele regulate.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version