Chefirul (kefir) face parte din categoria produselor lactate, are o textură cremoasă și un gust ușor acidulat. Cu o consistență asemănătoare iaurtului, chefirul se obține prin fermentarea laptelui cu ajutorul culturilor de bacterii lactice și drojdii. Este bogat în calciu și minerale esențiale pentru sănătatea oaselor, iar medicii îl recomandă pentru un consum regulat datorită proprietăților probiotice.
Chefirul este o băutură făcută, în mod tradițional, din lapte de vacă sau de capră. Este preparat prin introducerea unor granule de chefir în lapte, mai exact o comunitate cu aspect gelatinos care seamănă cu conopida, formată dintr-o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri.
Care sunt beneficiile chefirului pentru organism
„Chefirul este un produs lactat fermentat care conține probiotice și prebiotice naturale (bacterii sănătoase pentru corp) și care ajută la absorbția mai rapidă a vitaminelor și mineralelor în organism, în special absorbția vitaminei D, prevenind astfel deficiențele nutriționale.
În chefir găsim cele mai multe grăsimi saturate, iar acestea sunt esențiale pentru un organism sănătos. Băutura este o sursă bogată de calciu, mineral important pentru sănătatea oaselor, dar și de magneziu și vitamina K, care joacă un rol important în coagularea sângelui.”, a declarat pentru Digi24 Cornel Brotac, medic specialist în recuperare medicală și competențe în medicina alternativă și regenerativă.
Chefirul îmbunătățește digestia
„Chefirul este esențial în dieta oamenilor care se confruntă cu un tranzit intestinal lent, deoarece are un rol antiinflamator la nivelul intestinului și tractului digestiv. Este o băutură naturală recomandată pentru sănătatea digestiei, deoarece poate ajuta la restabilirea echilibrul florei intestinale.
Chefirul din lapte de capră este recomandat și persoanelor care sunt diagnosticate cu intoleranță la lactoză deoarece, laptele de capră nu produce procese inflamatorii la nivelul intestinelor/sistemului digestiv. Comparativ cu laptele de vacă, cel de capră conține mai puțină lactoză și poate fi mai ușor de digerat.”, a mai precizat medicul.
Consumul de chefir susține sistemul imunitar
„Pentru că are în compoziție probiotice, consumul de chefir poate stimula producția de anticorpi în organism și poate fi un adjuvant în lupta împotriva bacteriilor sau virusurilor. Este un produs fermentat, cu proprietăți bacteriene care îi poate asigura organismului minerale și nutrienți importanți.”, a mai precizat sursa Digi24.