Datorită conținutului ridicat de fibre alimentare și acizi grași Omega-3, semințele de chia contribuie semnificativ la aportul de nutrienți esențiali organismului. Consumul lor sub formă de băutură, în combinație cu apă și suc de lămâie, este asociat cu îmbunătățirea funcției digestive, reducerea inflamațiilor la nivel intestinal și obținerea senzației de sațietate, potrivit specialiștilor în nutriție.
Ana Maria Demetrescu, specialist în nutriție și profesor inginer în industria alimentară a explicat pentru Digi24 care sunt beneficiile semințelor de chia.
Beneficiile semințelor de chia
Potrivit studiilor efectuate, semințele de chia sunt considerate un superaliment, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare (studiu).
Semințele de chia sunt bogate în acizi grași, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA), care contribuie la reducerea markerilor inflamatori din întregul organism (studiu). Reducerea inflamației poate ameliora, pe termen lung, și simptomele unor afecțiuni cornice cum ar fi artrita și bolile de inimă.
Conținutul de fibre al semințelor de chia poate sprijini, de asemenea, sănătatea intestinului, îmbunătățind astfel inflamația sistemică. Microbiomul intestinal (studiu) este alcătuit dintr-o comunitate diversă de bacterii, unele benefice, altele mai puțin, iar fibrele ajută organismul să elimine bacteriile dăunătoare și să le hrănească pe cele bune.
Consumul de apă cu semințe de chia poate aduce beneficii semnificative sănătății pielii, datorită profilului său nutritiv și proprietăților sale de hidratare. Semințele de chia sunt bogate în acizi grași omega-3 (studiu), care, potrivit cercetărilor, sunt asociați cu îmbunătățirea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi daunele provocate de razele UV.
Contribuie la sănătatea oaselor și a pielii
„Semințele de chia sunt o sursă excelentă de calciu, magneziu, fier, acid folic și fosfor, minerale esențiale pentru menținerea oaselor puternice. În plus, antioxidanții din compoziția lor protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură.”, a declarat specialistul în nutriție.
Apa cu semințe de chia: este sau nu băutura magică pentru slăbit?
„Semințele de chia sunt bogate în fibre benefice sistemului gastrointestinal, prevenind constipația și menținând tractul digestiv sănătos. Apa cu semințe de chia, în schimb, deși este un trend popular, este important de precizat că nu ajută propriu-zis la slăbit. Ea doar oferă o senzație de sațietate, ceea ce poate duce la un consum mai redus de alimente.
Cu toate acestea, nu este o soluție sănătoasă de slăbit, de sine stătătoare, ci trebuie integrată într-un stil de viață echilibrat cu un plan alimentar personalizat. Mai mult decat atât, pentru persoanele cu probleme digestive, care se confruntă deja cu constipație sau balonări, această băutură nu este recomandată.”, conchide Ana Maria Demetrescu, specialist în nutriție și profesor inginer în industria alimentară.
Riscurile consumului de apă cu semințe de chia
Apa cu semințe de chia se prepară simplu, prin înmuierea semințelor de chia în apă până se formează o băutură cu o consistență gelatinoasă. Semințele de chia sunt, în general, sigure, iar apa cu semințe poate reprezenta o opțiune eficientă pentru hidratare. Totuși, această băutură nu înlocuiește apa simplă și poate prezenta posibile riscuri.
În primul rând, semințele de chia se extind considerabil în lichid. Dacă sunt consumate în exces, pot provoca simptome gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze sau chiar blocaje intestinale. Persoanele cu antecedente de afecțiuni digestive sau care nu sunt obișnuite cu o dietă bogată în fibre pot fi predispuse la aceste simptome.
De asemenea, persoanele cu dificultăți la înghițire trebuie să fie atente când consumă apă cu semințe de chia. Consistența gelatinoasă poate fi dificil de înghițit.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.