Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, vineri seară, o decizie care clarifică situaţia unei posibile candidaturi, ca independent, a președintelui Klaus Iohannis, din partea PNL. Despre posibilitatea candidaturii unui independent pe listele unui partid politic, Biroul afirmă că o persoană care este propusă pe lista unui partid, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru, nu este independent. Totodată, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, afirmă că „subiectul pentru noi este unul închis”.

„Având în vedere competenţa legală de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri şi de asigurare a interpretării unitare a prevederilor acestora, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat, în şedinţa din 27 septembrie a.c., o Hotărâre privind interpretarea prevederilor art. 52 alin. (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, vineri seară, BEC, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Potrivit hotărârii, „candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/ alianţă politică, având o candidatură independentă”.

„O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/ alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, a mai transmis sursa citată.

Stroe (PNL): Subiectul pentru noi este unul închis

De asemenea, vineri seară, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, despre proiectul care îi dădea posibilitatea şefului statului să candideze pe lista unui partid, că parlamentarii iniţiatorii au depus dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda parlamentară.

„Este foarte bine că s-a lămurit această situaţie. Subiectul pentru noi este unul închis, în mod evident. S-a speculat foarte mult din punct de vedere politic, pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, iată declaraţiile preşedintelui lămuresc”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, după şedinţa conducerii PNL.

Ionuţ Stroe a menţionat că „niciodată nu a negat preşedintele Nicolae Ciucă o înţelegere cu social-democraţii, în ceea ce priveşte promovarea unui demers legislativ, care să lămurească acest cadru legislativ, care practic dă un drept constituţional oricărui preşedinte, nu neapărat celui în funcţie, de a candida la parlamentare”.

El a precizat că este dreptul preşedintelui de a nu dori să candideze. „Nu are legătură cu demersul nostru legislativ, pe care, încă o dată vă spun, îl considerăm încheiat. De altfel, parlamentarii iniţiatorii chiar depus în această dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda Parlamentului”, a spus Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a completat că au retras acest amendament, tocmai pentru a nu se mai specula politic şi a se interpreta că modificarea cadrului legislativ, care dă acest drept constituţional oricărui preşedinte în funcţie când alegerile se suprapun, să fie eliminat.

„Eu cred că agenda, în momentul de faţă, este cât se poate de lămurită”, a subliniat Stroe.

Iohannis nu vrea să candideze la parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că aşa cum a declarat în mai multe rânduri, îşi va încheia mandatul de Preşedinte al României la termen şi nu va demisiona din funcţie. Şeful statului mai spune că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC, pentru că nu susţine modificarea legislaţiei electorale în favoarea unei singure persoane.

PNL a sesizat la începutul săptămânii Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu amendamentul care permite candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare.

Sesizarea a fost făcută ca urmare a opiniei formulate de Consiliul Legislativ în legătură cu amendamentul propus de liberali la Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Biroul Electoral Central s-a reunit, vineri, în şedinţă, pentru a formula un răspuns la solicitarea liberalilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în SUA, despre legea care să îi permită să candideze la alegerile parlamentare, că nu a dorit o lege pentru el şi poate să spună cu certitudine că va avea grijă ca această lege să nu existe.

„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele.

„Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a mai spus Iohannis.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version