Gigantul american din domeniul capitalului privat Blackstone s-a retras din consorţiul care negociază investiţia în operaţiunile TikTok din Statele Unite, potrivit unei surse familiare cu discuţiile, citate de Reuters.

Decizia survine într-un context de incertitudine crescândă în jurul viitorului aplicaţiei în SUA, aflată în centrul negocierilor comerciale tensionate dintre Washington şi Beijing. Tranzacţia – coordonată de administraţia Trump – a fost amânată de mai multe ori.

Blackstone intenţiona să preia un pachet minoritar din afacerea TikTok U.S., într-un acord condus de Susquehanna International Group şi General Atlantic, deja investitori în ByteDance, compania chineză-mamă a TikTok. Consorţiul era considerat favorit pentru a achiziţiona o participaţie majoritară, lăsând ByteDance cu un pachet minoritar.

TikTok nu a comentat public, iar Blackstone a refuzat să facă declaraţii oficiale.

Administraţia Trump a prelungit deja de trei ori termenul-limită impus ByteDance pentru a vinde operaţiunile TikTok din SUA. Ultimul ordin executiv, semnat luna trecută, a mutat data limită la 17 septembrie 2025, după ce Congresul a adoptat în aprilie 2024 o lege care cere vânzarea sau închiderea aplicaţiei până la 19 ianuarie 2025.

Mai mulţi parlamentari americani au criticat amânările, acuzând Casa Albă că ”sfidează legea” şi ignoră riscurile la adresa securităţii naţionale legate de controlul chinez asupra TikTok.

Consorţiul american implicat în negocieri include şi KKR, Andreessen Horowitz şi, posibil, Oracle, care ar urma să aibă o participaţie. Însă nu este clar dacă toţi investitorii mai sunt implicaţi activ.

O variantă analizată în primăvară a fost separarea operaţiunilor TikTok din SUA într-o companie nouă, americană. Însă discuţiile au fost suspendate după ce Beijingul a semnalat că nu va aproba tranzacţia, ca reacţie la impunerea de tarife vamale agresive de către Trump asupra produselor chinezeşti.

TikTok ar lucra deja la o versiune separată a aplicaţiei pentru piaţa americană, potrivit surselor Reuters. În paralel, ByteDance analizează mai multe opţiuni pentru a răspunde presiunilor, inclusiv restructurarea sau vânzarea completă a operaţiunilor din SUA.

Retragerea Blackstone reflectă complexitatea şi incertitudinile majore care planează asupra acestei tranzacţii, devenită un element-cheie în strategia de negociere economică a preşedintelui Trump cu China, care a declarat că va discuta direct cu preşedintele Xi Jinping pe această temă.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version